58 díjazott a Pannon mustrán

Száztizenkét pincészet 270 fajta bora versengett a XII. Pannon Bormustrán Pannonhalmán, melynek eredményhirdetésére és a díjátadó gálára június 2-án a budapesti Millenáris Parkban, a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szakmai napján került sor, ahol összesen 58 díjat adtak át.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a borversenyt, mely a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. A jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy új szervező- és szakmai partnert keres a rendezvény megújításához, a szervezést idén a Sziget Kft. bonyolította, a Bormustra helyszíne továbbra is a Pannonhalmi Főapátság marad.

Az idei megmérettetésre számos újítást vezettek be a szervezők. A zsűriben két elismert hazai szakember, Kató András és Mészáros Gabriella mellett hat nemzetközi szaktekintély vett részt: Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, Andreas Larsson, Matt Kramer, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW. Mindnyájan egy olyan elitklub tagjai, melynek tagsági feltétele a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzés elvégzése. További újdonság, hogy a bírálók összevetik a borversenyre beküldött mintákat és a kereskedelemben kapható palackok tartalmát. Bevezették a legjobb ár-érték arányú borok “Legjobb vétel” kategóriáját is, valamint díjazták a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbort is.

A nevezett borok közül a legmagasabb összpontszámot elért bornak járó Champion-díjat idén - ahogy tavaly is - egy 6 puttonyos Aszú nyerte, a Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos 2007-es Aszú bora. A Figula Mihály emlékdíjat a Kreinbacher Birtok Somlói 2007 bora, a Gál Tibor emlékdíjat a St. Andrea pincészet Merengő Egri Bikavér Superior 2008 bora kapta.

A díjazottak:
Legjobb vételek:
Béres Szõlõbirtok Tokaji Furmint 2010
Patricius Borház Tokaji Furmint 2009
Ostoros-Novaj Bor Kft Egri Kékfrankos Rozé 2010
Cezar Winery Cabernet Sauvignon Rozé 2010
Pannon Tokaj Kft Tokaji Sárgamuskotály 2009
   
A fehér borok között 15 lett csúcsbor a Bormustrán: 
Kreinbacher Birtok  Somlói 2007
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelû 2008
Kolonics Károly Somlói Juhfark 2009
Sauska-Tokaj Birsalmás Furmint 2009
Tokaj Oremus  Mandolás Furmint 2009
Kreinbacher Birtok  Öreg tõkék 2007
Hilltop Neszmély Art Álom 2009
Bujdosó Szõlõbirtok és Pincészet Altanus Cuvée 2009
Béres Szõlõbirtok Tokaji Lõcse Furmint 2008
Csutorás Ferenc Egri Leányka (második szüret) 2008
Somlói Apátsági Pince Furmint 2009 
Tokaj Nobilis Szõlõbirtok Barakonyi Furmint 2009
Királyudvar Sec 2008 
Figula Pincészet Köves Pinot Gris 2009
Hollóvár Pincészet Hárslevelû 2009 
   
Vörös csúcsbor minõsítést is 15 bor kapott:
St. Andrea Merengõ Egri Bikavér Superior 2008
Vylyan Pincészet Pinot Noir 2008
Pósta Borház  Kékfrankos 2007 
Takler Pince Syrah Reserve 2008
Konyári Pincészet Jánoshegyi Kékfrankos 2009
Sauska és Társa Cabernet Franc 2007
Sauska és Társa Cuvée Villány 2008
St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2008
Takler Pince Bikavér Reserve 2007
Heimann Családi Birtok Franciscus 2008
Weninger-Gere Kft Pinot Noir 2008
Bock Borászat Capella 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet  Pinot Noir Válogatás 2009
Bodri Pincészet Cabernet Franc 2008
Günzer Tamás Pincészete Villányi Mátyás Reserve 2007
   
Édes csúcsborok kategóriában pedig 13 lett kiválasztva:
Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
Királyudvar  Tokaji 6 puttonyos Lapis Aszú 2006 
Dobogó Pincészet Mylitta Álma 2007
Patricius Borház Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003
Dobogó Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
Tokaj Nobilis Szõlõbirtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
Szepsy Pincészet Tokaji Szamorodni 2008
Royal Tokaji Borászat Tokaji 6 puttonyos Nyulászó Aszú 2003
Barta Pince Furmint-Muskotály Késõi Szüret 2008
Béres Szõlõbirtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2005
Royal Tokaji Borászat Tokaji 6 puttonyos Szent Tamás Aszú 2003
Tokaj Hétszõlõ  Hárslevelû Késõi Szüret 2009
Disznókõ Birtok Furmint Késõi Szüret 2009

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.