hirdetés
hirdetés

A komfortosabb mátrai turizmusért fogtak össze

A Mátra turizmusának fejlesztése közös érdek, ezért megnyerő környezetet kell kialakítani ahhoz, hogy a vendégek  jól érezzék magukat -  jelezte szerdán Mátrafüreden, a Hotel Annában tartott szakmai konferencián Kósa László, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai TDM Egyesület elnöke.

hirdetés

Az "Összefogás a Mátráért" címmel rendezett találkozón, melyre vállalkozókat, önkormányzatokat és civil szervezeteket hívtak meg, Benkő Béla, az egyesület menedzsere tartott bevezető előadást. Annak a törekvésnek a fontosságát emelte ki, hogy a jövőben egyre több turista válassza úti céljaként Gyöngyöst és a Mátrát. Ennek érdekében olyan stratégiát dolgoztak ki, amely elősegíti, hogy a vendégek komfortosabban érezhessék magukat. Ehhez szükség van az úthálózat fejlesztéséhez,  az utakat övező fák-, illetve a biztonságos közlekedést segítő szalagkorlátok kezelésére.

Bejelentette, hogy felmérik a mátrai kerékpárutak helyzetét is, sőt nemrég egyeztető tárgyalásokat kezdtek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával és az Egererdő Zrt.-vel, 210 kilométer hosszú kerékpárút-hálózat kialakítására.

A továbbiakban Benkó Béla arról is beszélt: fontosnak tartják, hogy mielőbb közlekedési táblákkal hívják fel a turisták figyelmét a Gyöngyös-farkasmályi történelmi pincesor megközelítésére, továbbá, hogy biztonságos kerékpártárolót létesítsenek Mátrafüreden.

Hazánk legmagasabb hegyvidékének ezen a közkedvelt részén nagyobb gondot fordítanak a parkok állapotára és a füredi templomot, valamint az országos hírű játszóteret esténként szeretnék kivilágítani. Ugyancsak ezen az üdülőhelyen információs terepasztalt helyeznek el a turisták tájékoztatására.

A jövőben szabályozni kívánják,  hogy a Sástóhoz miként hajtsanak be a járműveikkel érkező vendégek. Az erdei sétányok- és a sástói kilátó megközelítésére pedig turista táblákat helyeznek el.  Ugyancsak - összefogással -  a tónál tanösvényt alakítanak ki és parkosítják a környéket.

Mindezek mellett Gyöngyösről és a Mátra térségéről reklámfilmet is készítenek. Végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy tárgyalnak a mobiltelefon szolgáltatókkal annak érdekében, hogy a Mátra ebben is lefedett legyen.

A vita során Szerencsi Gábor, a Magyar Közút Zrt. Heves Megyei igazgatója elmondta, hogy nagyon szűkösek a költségvetési lehetőségek, emiatt a 24-es. főközlekedési út - amely érinti  a Mátrát - állapotán egyelőre nem várható változás. Az Abasár- Kisnána-Egerszalók közötti útszakasz viszont felújításra kerül.

Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Marketing Igazgatóságának vezetője reményének adott kifejezést, hogy az első félévben az Országgyűlés elfogadhatja az új turizmus törvényt. Ez  lehetőséget teremt ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztésekre is több forrás jusson. Kiemelte Észak-Magyarország szerepét, amely tavaly a legjobban teljesített a turisztikai régiók között. Ebben a Mátra szállodáival és szolgáltatásaival kiemelkedő szerepet játszott. A jövőre tekintve a TDM-ek közötti  együttműködést szorgalmazta.

Felszólalt Faragó László, Gyöngyös polgármestere is, aki azt emelte ki, hogy a Mátra kapujában új városstratégia kidolgozását kezdték el, a Károly Róbert Főiskola bevonásával. Bejelentette, hogy újjászervezik Gyöngyös internetes honlapját, melynek az idegennyelvű változatát is elkészítik. Fontosnak tartja a mátraaljai borászok együttműködését és a kerékpárutak javítását a turizmusban.

Keszthelyi László, a gyöngyösi civilszervezetek képviseletében annak a véleményének adott kifejezést, hogy a Mátrában eddig elért turisztikai értékeket őrizzék meg, elsősorban az  útbaigazító táblák-, a parkok karbantartását és a szemétkezelést. A civilek szükségesnek tartanák, hogy a  Mátra egyik jelképének tartott Kozmáry-kilátót is esténként kivilágítsák Füreden. 

Az Egererdő Zrt. képviselője kifejtette, hogy a  részvénytársaság partner kíván lenni a Mátráért való összefogásban és támogatja a  turista-, illetve a kerékpárutak jövőbeni karbantartását. Ebben közmunkások vesznek részt.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk