hirdetés
hirdetés

A magyar utasok is hazatérnek Egyiptomból

Míg vasárnap csak négy nagyváros - Kairó, Aelxandria, Luxor és Szuez - szerepelt a Külügyminisztérium honlapján nem javasolt úti célként, addig hétfőtől Egyiptom egésze átkerült ebbe a kategóriába. A kint lévő magyar utasokat a minisztérium és az érintett utaztatók megállapodása értelmében hazaszállítják az utazásszervezők, a besorolás hivatalos visszavonásáig további utakat Egyiptomba nem indítanak.

Munkatársunktól

hirdetés

"Pánikra a Vörös-tenger nyaralóhelyein azonban továbbra sincs ok, a zavargások továbbra sem érintik a fenti üdülőhelyeket" - hívta fel a figyelmet Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. A MUISZ képviselői hétfő délután vitatták meg a tennivalókat a Külügyminisztérium illetékeseivel. Megbeszélésük során arra jutottak, hogy a Sharm el Sheikben, Hurghadán és Tabában tartózkodó utasokat az utazási szerződés szerinti időpontban, a turnusváltáskor hozzák haza; ez a hét végét jelenti. Amíg a Külügyminisztérium nem enyhíti Egyiptom biztonsági besorolását, a magyarországi utazásszervezők nem indíthatnak további utakat az észak-afrikai országba.

Hurghada, repülőtér
Az egyiptomi üdülésre befizetett utasok vagy bevátlhatják útjukat más desztináció üdülőprogramjára, vagy elállhatnak a szerződéstől és visszakaphatják a részvételi díjat. A helyzet rendeződése esetén, választhatják ismét az észak-afrikai országot, és átfoglalhatják üdülésüket egy későbbi időpontra. A Külügyminisztérium szerint a helyzet rendeződése igénybe vehet néhány hetet. Természetesen folyamatosan figyelik az eseményeket, és amint ez lehetséges, Egyiptom ismét visszakerül a külügy besorolása szerinti II-es kategóriába, mely a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokat és térségeket foglalja magába. Az ország 1998 óta tartozott a II-es kategóriába.

Mint megtudtuk, három charter gép utasai tartózkodnak kint, ez összesen mintegy 400-450 főt jelent. Az utasokat a Malév illetve Travel Service gépei fuvarozzák. A Travel Service járata vasárnap hajnali egy óra körül szállt fel Taba irányába. A Malév és az érintett utazásszervezők kedd délelőtt tárgyalásokat folytatnak egymással az előállt helyzet minden érintett fél számára előnyös megoldása érdekében, melyről beszámolunk a Turizmus Online hasábjain. Úgy értesültünk, hogy a Külügyminisztérium közleménye az utazásszervezők számára biztosítja a jogalapot a járatok vis maior miatti, kötbérmentes lemondásához.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk