A város, ahol az Amerikába kivándorolt magyaroknak állítottak emléket

Az Aggteleki-karszt és a Cserhát között, ahol a Bódva folyó völgye terül el, számos bakancsos turista megfordul. Egyik célpontjuk a több mint négyezer lakosú Szendrő, amely idén húsz éve, hogy visszakapta városi rangját.

Szendrő régi település, erre utalnak azok az 1300-as évek első feléből fennmaradt írások, amelyek először említik a nevét. A dombokkal és erdőkkel körülvett kisvárosra napjainkban az átmenő turizmus jellemző - tudtuk meg Jósvay István helyi önkormányzati képviselőtől, a Szendrői Várbarátok Egyesületének elnökétől. Innen indulva több célpontja lehet a vendégeknek. A legtöbben az Aggteleki Nemzeti Parkot és annak barlangjait választják. Ugyanakkor Szendrőtől mindössze hét kilométerre találják a rakacai-víztárolót, amely Észak-Magyarországon a legnagyobb ilyen létesítmény. Ezt főleg a vizet kedvelő, a kenuzni vágyó turisták keresik fel szívesen.

Tornakápolna, Varbóc és Teresztenye példája

A Szendrőre érkezők egyébként több vendégházból válogathatnak. Ezek családi, önkormányzati és a református egyház által működtetett szálláshelyek. A város közelében viszont olyan apró településeket találhatnak, amelyek az utóbbi években üdülőfalvakként újultak meg. Ilyen például Tornakápolna, Varbóc vagy Teresztenye, ahol megőrizték a régi hagyományokat, és rendbehozták a hagyományos épületeket.

Jósvay István azt is elmondta, hogy ezek mellett Szendrő nevezetességeit is szívesen meglátogatják a vendégek, különösen a város centrumában levő műemlék református templomot és a tornyos haranglábat keresik fel. Ez egykor őrtoronyként szolgált, ma viszont a település legrégibb épületeként tartják nyilván. Emellett a barokk stílusú, műemlék katolikus templom szintén a látványosságok közé tartozik. Ennek az altemplomát évtizedekkel ezelőtt temetkezési helyként használták. A közelben találni a Kékfestő Házat, amely ma múzeumként funkcionál. Ebben az egykor Szendrőn dolgozott mesterek életét és a kékfestő munka folyamatát kísérhetik végig az érdeklődők.

Az alsó vár romjai megmaradtak

Az idegenvezetők érdekességként említik, hogy a katolikus templom környékén az 1570-es években vízi vár emelkedett. Ennek mai egyetlen fennmaradt része a Kékfestő Ház. Egyébként ez a vár a felvidék védelmét látta el egykoron. Tíz évvel később építették fel az úgynevezett felső várat, amelynek egyetlen, napjainkra megmaradt bástyáját felújították. Ez is műemlék, és évente sokan látogatják a gyalogtúrák során, miután a város központjából kiépített út vezet oda. A várban, a valamikori központi torony helyén egy faszerkezetes kilátótornyot építettek, ahonnan szép panoráma tárul a látogatók elé. Tiszta időben Szendrő és környéke, továbbá a Bükk és a Gömör-Szepesi Érchegység vonulatai is láthatók.

A városban egy évtizeddel ezelőtt alakult meg a Szendrői Várbarátok Egyesülete, amely a helyi épített örökséget vette a védőszárnyai alá. Emellett a település múltjának történetét is folyamatosan kutatják. Időközben tagjai lettek a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének is, együttműködésük eredményeként közös túrákat szerveznek. Egyébként Szendrő központjához kapcsolódik az úgynevezett alsó vár, ennek romjai kívülről láthatók. Az egykori Fő utcán pedig a híres Csáky-kastélyt látni, amelyet felújítottak. Ma ebben az épületegyüttesben találni Szendrő közművelődési központját és könyvtárát is.

A városnak három újkori múzeuma van. Az egyik a Torna Múzeum, amelyben sportrelikviákat helyeztek el. Ezeket dr. Urváry Sándor, Szendrő díszpolgára, egykori diplomata ajándékozta a településnek. A másik az úgynevezett Amerikás Ház, amely egy régi, újjávarázsolt tornácos parasztház. Az ebben kiállított tárgyakkal a XX. század elején az Egyesült Államokba kivándorolt Bódva-völgyi embereknek állítanak emléket. A harmadik pedig egy XX. századi Bódva-völgyi iskolatörténeti gyűjtemény, amely egyedülálló a berendezéseivel.

Különleges látványt nyújtanak

A szendrőiek arra is büszkék, hogy immár több mint egy évtizede eredményesen működik a helyi sportegyesület természetjáró szakosztálya. Ennek a tagjai rendszeresen szerveznek túrákat. Az utóbbi években például kétszáz kilométer hosszú, a városból kiinduló, illetve a várost érintő túraútvonalakat festettek fel, tavaly pedig újabbakat is kijelöltek. Így például ma már könnyen elérhető a Telekes-patak szurdokvölgye, benne az Ördög-gáttal, amely különleges, vízesésszerű természeti látványt nyújt. Ezt hat és fél kilométeres túrát megtéve láthatják az érdeklődők. Emellett Szendrőről eljuthatnak a Martonyi mellett található, hazánk legrégebbről fennmaradt Pálos-kolostorához is, melynek felújítását az Aggteleki Nemzeti Park illetékesei megkezdték.


Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél

Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél 

Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot.
Hiánypótló beruházás a Tisza-tónál

Hiánypótló beruházás a Tisza-tónál 

Megnyitotta kapuit a tiszafüredi Kérész Központ.
Erdők és csillagok nyomában a Zselicben

Erdők és csillagok nyomában a Zselicben 

Második alkalommal szervezi meg a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület a Somogyi Erdők Napja elnevezésű családi programot a zselici erdőben.
Bujtor István és Ötvös Csöpi alakját kelti életre a Budapesti Fesztiválzenekar

Bujtor István és Ötvös Csöpi alakját kelti életre a Budapesti Fesztiválzenekar 

A nyári vitorlás szezont Bujtor István emlékesttel nyitják a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei.
Közönség előtt alkotnak a művészek a "Hűség városában"

Közönség előtt alkotnak a művészek a "Hűség városában" 

Csoportos kiállítás és művésztelep a SopronFest keretében.
Ha elvonulna a város zajától...

Ha elvonulna a város zajától... 

Május 17-től kinyitja kapuit a Városháza pop-up park.
Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum 

Az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
Turizmus Konjunktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat

Turizmus Konjunktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat  

Az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték.
Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál

Új üzletág igazgató a HotelPremio Group-nál 

Fazakas F. János a cégcsoport növekedéséért felel ez év május 1-től.
Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik

Stand up, flamenco, örökzöld slágerek: közeledik a pécsi Zsolnay Piknik 

Ingyenes kultúrális és családi programok június elsején és másodikán.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.