hirdetés
hirdetés

A vízi- és kerékpáros turizmus új hot spot-ja lesz a Sió?

Kiemelt helyen kezeli a Tolna megyei önkormányzat a Sió-projektet, melynek részeként többek között fejlesztik a csatorna menti kerékpárutat és megállóhelyeket alakítanak ki a part mentén. A fejlesztésekkel lehetővé válik a környező falvak turisztikai látványosságainak felkeresése is.

hirdetés

A balatoni fejlesztések keretében kerül sor többek a siófoki zsilip és kikötőállomás megújítására illetve a Sió vízrendezésére, A pénzügyi hátteret a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pályázati úton elnyert 12 milliárdos támogatás teremti meg. Ehhez járulnak még  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai.

A Balatont a Dunával összekötő, három megyét – Tolna, Somogy, Fejér – érintő 120 kilométeres Sió Tolnában folyik a leghosszabb szakaszon. Ugyanakkor mindegyik megye él azzal a lehetőségével, hogy TOP-os forrásokat fordítson a Sióval kapcsolatos fejlesztésekre is. Miután a csatorna helyenként alacsony vízállásnál nagyon szűk, éppen ezért a célok között szerepel hajózhatóvá tétele, valamint a vízitúrázáshoz szükséges feltételek javítása is.

A projekt fontos eleme a csatorna mentén épülő kerékpárút, ami lehetővé teszi majd, hogy biciklivel is el lehessen jutni Siófoktól egészen a Gemencig. Az Országos Területrendezési Tervben szereplő országos kerékpárút-hálózat fejlesztésének részeként a Sió mentén a kerékpárút Somogy megyei szakasz már elkészült, ehhez illeszkedik majd Tolna megyei hálózat. A Szekszárdról induló kerékpárút a Sió töltésen vezet majd egészen Harcig, onnan alsóbbrendű utakon, kijelölt sávon lehet majd eljutni  Simontornyáig, ahonnan Ozorára védett úton közlekedhetnek majd a kerékpárosok.

A projekt megvalósításában részt vesz a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és közreműködik a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület is, ennek köszönhetően két ütemben sor kerülhet a vízi fejlesztésekre is. Az elsőben – tekintettel az érintett települések számára – tizenhárom kikötőt, megállóhelyet alakítanak ki, ahol mind a vízi, mind a bakancsos, mind pedig a kerékpáros turistáknak lehetőségük lesz a környező falvak bejárására, a különböző turisztikai látványosságok megtekintésére, a szolgáltatások igénybevételére. A második ütemben pedig egy olyan komplexum kialakítása szerepel a tervek között, ahol szabadidős és sport tevékenységek mellett vendéglátóhelyek és az egyéb kikapcsolódást lehetővé tevő szolgáltatások kapnak helyet.

A Sió hajózhatóvá tétele érdekébe felújítják a siófoki vízművet. Ennek során teljesen átépítik az 1940-es években készült siófoki leeresztő és hajózsilipet, valamint a Balaton-Kiliti duzzasztót. Emellett a tervek szerint elvégzik a legsürgősebb beavatkozásokat a meder felső, tíz kilométeres, Ádándig tartó szakaszán, ahol megerősítik a töltést. A Tolna megyei részen megszüntetik víz szabad áramlását megakadályozó a zátonyokat és a feliszapolódásokat.  

A Sió a Balatoné mellett levezeti a Kapos árhullámát is, valamint a Duna is  áradáskor visszaduzzaszthatja, ezért árvízvédelmi szerepe is van. A nemrég felújított árvízkapu pedig lehetővé teszi, hogy a csatorna Sióagárdig egész évben időszakosan is hajózható legyen. Simontornyáig viszont  kajakkal és kenuval egész évben járható.

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk