A wagyu marhától az őszinte vendéglátásig

Családias hangulatú programmá alakult az MSZÉSZ közgyűlés szemináriumi napjának délutánján a Gasztronómiai szekció gyűlése Hamvas Zoltán vezetésével.

5 érdekes téma, 5 rövid felvezetés a szekcióvezetőtől, Hamvas Zoltántól, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindegyik előadás azért került a programjukba, mert a szakma korábbi jelzései alapján igény van rá.

Először a Stílusos Vidéki Szállodákért Turisztikai Egyesület alapítója, Balogh Barbara a szállodák egyik kockázatos és nehéz területéről, a reggeliztetésről osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel. Elmesélte három jó élményét e témában (Mátranovákot, egy londoni nagy szálloda, a Melia White House valamint az afrikai Oberoi Vanyavillas szálloda  jó példáját említve), majd saját vendéglátóhelyük módszerét is megosztotta a hallgatósággal. Ők, családi vállalkozásként a Nomád Hotel & Glampinget vezetik, és sok helyi terméket, alapanyagot, emellett izgalmas keleti fűszereket és mediterrán olajakat használnak konyhájukon az elkészítés során. Alapvetőnek tartják reggeli kínálatukat, amelyben mind hideg, mind meleg ételek, különféle krémek, péksütemények, felvágottak, sajtok bőséggel szerepelnek. Őszinte vendéglátásnak nevezte vállalkozásukat, amelyben a táj szeretete és bevonása gasztronómiájukba alapkövetelmény.

Mikó Zoltán és Lakics Péter wagyu marha tenyésztéssel foglalkoznak egy 160 ha-nyi területen fekvő ökofolyosón, Csévharaszt határában, ahol minden körülmény adott a stresszmentes tartás érdekében. Jőféle füvek, csüdig járnak a marhák a szénában, soha nem kötözik ki őket, nincs tömeges elszállítás levágás esetén, egyedi bánásmódban részesülnek. Húsuk nemzetközi színvonalú, és bár az egész éves vágási mennyiséget felvásárolnák a német és osztrák piacon, nekik mégis az az "ideájuk", hogy a magyar piacra szeretnék értékesíteni a heti egy vágóállatot, amivel 2019-től rendelkeznek.Állataik húsa, márványozottsága, hússzerkezete, porhanyóssága tökéletes - és ebben persze közrejátszik takarmányozási módjuk, ami, mint mondják, éppoly titkos, akárcsak ezt a kérdést Japánban, a marha őshazájában kezelik. A 160 ha-os, GMO mentes területükön most 130 állat él, ezek közül 50 vemhes, és jelenleg kéthetente kerül egy tinó vágásra, ez növekszik majd jövőre heti egy vágásra küldhető wagyu egyeddel.

Majd egy új ételkereső applikációról hallhattunk beszámolót a startup kitalálóitól: Kalmár Péter ötletgazdától, és társaitól, Határ Pétertől és Boros Reginától. A "Foddyapp" elnevezésű app tulajdonképpen egy ételkereső szolgáltatás, amely új vendégeket, vendégkört generálhat majd az éttermeknek, Budapestinek és vidékinek egyaránt.

A social média és a gasztr kapcsolatáról beszélt Joanelli Tamás, amelyből kiderült, ma az emberek 88 százaléka a közösségi médiából szerzett információk alapján dönti el, hogy hova megy enni ismerőseivel, családjával vagy egyedül. Vagyis a közösségi jelenlét hiánya, állapítja meg ezek alapján a szakértő, láthatatlanná teszi azon erőfeszítéseit a vendéglátóegységeknek, amelyek nincsenek jelen valamelyik online csatornán. Fontos azonban, tanácsolja Joanelli, hogy megfelelő módon válasszák ki a platformok a vendéglátósok, hiteles legyen az információ, amit oda feltesz, és emberek is legyenek az ajánlatok mögött: arcok, sorsok, esetek, jók is, akár rosszak is.

Végül a munkaerőpiaci problémák megoldására reagált a szekció utolsó előadója, Revuczky Karion, aki a vendéglátás területére képző nappali tagozatos oktatás átszervezésében, a felnőttképzés kialakításában (átképzés), a külföldön dolgozók hazacsábításában, a következő generáció felkészítésében, valamint a gépesítésben, robotmunka elterjesztésében látja a jelenlegi helyzet megoldását.

 

Forrás: Vendég


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?