hirdetés

A wagyu marhától az őszinte vendéglátásig

Családias hangulatú programmá alakult az MSZÉSZ közgyűlés szemináriumi napjának délutánján a Gasztronómiai szekció gyűlése Hamvas Zoltán vezetésével.

hirdetés

5 érdekes téma, 5 rövid felvezetés a szekcióvezetőtől, Hamvas Zoltántól, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindegyik előadás azért került a programjukba, mert a szakma korábbi jelzései alapján igény van rá.

Először a Stílusos Vidéki Szállodákért Turisztikai Egyesület alapítója, Balogh Barbara a szállodák egyik kockázatos és nehéz területéről, a reggeliztetésről osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel. Elmesélte három jó élményét e témában (Mátranovákot, egy londoni nagy szálloda, a Melia White House valamint az afrikai Oberoi Vanyavillas szálloda  jó példáját említve), majd saját vendéglátóhelyük módszerét is megosztotta a hallgatósággal. Ők, családi vállalkozásként a Nomád Hotel & Glampinget vezetik, és sok helyi terméket, alapanyagot, emellett izgalmas keleti fűszereket és mediterrán olajakat használnak konyhájukon az elkészítés során. Alapvetőnek tartják reggeli kínálatukat, amelyben mind hideg, mind meleg ételek, különféle krémek, péksütemények, felvágottak, sajtok bőséggel szerepelnek. Őszinte vendéglátásnak nevezte vállalkozásukat, amelyben a táj szeretete és bevonása gasztronómiájukba alapkövetelmény.

Mikó Zoltán és Lakics Péter wagyu marha tenyésztéssel foglalkoznak egy 160 ha-nyi területen fekvő ökofolyosón, Csévharaszt határában, ahol minden körülmény adott a stresszmentes tartás érdekében. Jőféle füvek, csüdig járnak a marhák a szénában, soha nem kötözik ki őket, nincs tömeges elszállítás levágás esetén, egyedi bánásmódban részesülnek. Húsuk nemzetközi színvonalú, és bár az egész éves vágási mennyiséget felvásárolnák a német és osztrák piacon, nekik mégis az az "ideájuk", hogy a magyar piacra szeretnék értékesíteni a heti egy vágóállatot, amivel 2019-től rendelkeznek.Állataik húsa, márványozottsága, hússzerkezete, porhanyóssága tökéletes - és ebben persze közrejátszik takarmányozási módjuk, ami, mint mondják, éppoly titkos, akárcsak ezt a kérdést Japánban, a marha őshazájában kezelik. A 160 ha-os, GMO mentes területükön most 130 állat él, ezek közül 50 vemhes, és jelenleg kéthetente kerül egy tinó vágásra, ez növekszik majd jövőre heti egy vágásra küldhető wagyu egyeddel.

Majd egy új ételkereső applikációról hallhattunk beszámolót a startup kitalálóitól: Kalmár Péter ötletgazdától, és társaitól, Határ Pétertől és Boros Reginától. A "Foddyapp" elnevezésű app tulajdonképpen egy ételkereső szolgáltatás, amely új vendégeket, vendégkört generálhat majd az éttermeknek, Budapestinek és vidékinek egyaránt.

A social média és a gasztr kapcsolatáról beszélt Joanelli Tamás, amelyből kiderült, ma az emberek 88 százaléka a közösségi médiából szerzett információk alapján dönti el, hogy hova megy enni ismerőseivel, családjával vagy egyedül. Vagyis a közösségi jelenlét hiánya, állapítja meg ezek alapján a szakértő, láthatatlanná teszi azon erőfeszítéseit a vendéglátóegységeknek, amelyek nincsenek jelen valamelyik online csatornán. Fontos azonban, tanácsolja Joanelli, hogy megfelelő módon válasszák ki a platformok a vendéglátósok, hiteles legyen az információ, amit oda feltesz, és emberek is legyenek az ajánlatok mögött: arcok, sorsok, esetek, jók is, akár rosszak is.

Végül a munkaerőpiaci problémák megoldására reagált a szekció utolsó előadója, Revuczky Karion, aki a vendéglátás területére képző nappali tagozatos oktatás átszervezésében, a felnőttképzés kialakításában (átképzés), a külföldön dolgozók hazacsábításában, a következő generáció felkészítésében, valamint a gépesítésben, robotmunka elterjesztésében látja a jelenlegi helyzet megoldását.

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk