Az IFA felfüggesztése inkább veszély mint segítség

Miközben Ausztriában Kurz kancellár hétfői bejelentése szerint májusban a szállodák újranyitását tervezik, a magyar kormány adó felfüggesztő döntése alapján a turizmussal foglalkozó hazai önkormányzatok nem csak a tavaszt, a nyarat, az egész évet törölhetik a költségvetésük bevételi oldalán - írja a Balatontipp.hu.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Kormányinfón a napokban jelentette be, hogy “a turizmus segítésére felfüggesztik az év végéig az idegenforgalmi adót“. Több balatoni település vezetőjét arról kérdezte a Balatontipp.hu, hogyan érinti őket az IFA idei elvesztése, kell-e spórolniuk. S ha igen, miben érzik majd a pénz hiányát a települések lakói és az odalátogatók.

Mint kiderült, igazán el sem akarják hinni, hogy a gépjárműadó és a parkolódíjak után a települések legfontosabb bevétele is áldozatul esik a járvány elleni védekezésnek. Balatonberényben a tavalyi adatok alapján 17 millió forint lenne az idegenforgalmi adóból származó bevétel, aminek most így teljesen búcsút mondhatnak. És persze ugyanez lehet a sorsa annak a hasonló nagyságú központi kiegészítésnek is, amit az idei bevétel alapján jövőre kapnának meg – tudták meg Horváth László polgármestertől. Mint elmondta, ehhez jön még, illetve ezzel együtt elmegy a 3,7 milliós gépjármű adónak a maradék 40 százaléka, amit a napokban szintén elvettek a településektől. Csak abban bíznak, hogy a község határában tavaly nyár óta származó naperőmű iparűzési adóként visszapótolja majd az elvonásra kerülő adók egy részét. – Az már most biztos, hogy ilyen helyzetben a tervezett fejlesztéseket nem tudjuk elkezdeni – mondta a polgármester.

Révfülöp esetében az idegenforgalmi adó elvesztése mintegy 25 millió forint bevételkiesést jelentene, tudták meg Kondor Géza polgármestertől. – Tekintettel arra, hogy az elmúlt években amúgy is fokozatosan csökkent a beszedett adó utáni költségvetési hozzájárulás, és figyelembe véve azt, hogy az MTÜ ennek az összegnek közel kétszeresét adta a turizmus illetve a strand fejlesztésre, mondhatnánk, hogy ha ezzel segíteni tudjuk a turizmussal foglalkozó vállalkozásokat, akkor nemes célra fordítottuk. De, a gyenge láncszem az, hogy ki tudnak-e nyitni a szálláshelyek. Ha esetleg nem, akkor a 0 vendégéjszakára nincs mit elengedni, hisz az idegenforgalmi adót nem a vállalkozó, hanem a vendég fizeti, a szálláshely csak beszedi. Ha kinyitnak, az a nem túl magas, 200-500 Ft közötti összeg valószínűleg be fog épülni a szállásdíjba, mint ahogy az élelmiszerek ÁFA-csökkentése is általában ezt a hatást váltotta ki – véli a polgármester. A strandokra kapott pénz kárpótlás lehet, de ettől még kérdéses a döntés indokoltsága.

Kondor Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok, illetve dolgozóik ugyanúgy szenvedő alanyai a turizmus visszaesésének, ahogy a szálláshelyek. Ezért az elvonás helyett inkább támogatásra szorulnának. – Nem csak a szálláshelyek foglalkoznak turizmussal, hanem a vendéglátóhelyek, önkormányzati strandok is, ahol szintén komoly visszaesés várható, ha ki lehet nyitni. Ezek szinten tartásához szintén elkelne némi hozzájárulás, főleg, mivel ha kevés a vendég, a költség akkor is közel annyi, mint telt ház esetén. Az önkormányzati dolgozók több mint fele áprilistól kb. októberig szintén a turizmusban dolgozik – strandokon, múzeumokban, kulturális létesítményekben -, ezen dolgozók bértámogatásáról még egyértelmű információt nem hallottam – mondta Kondor Géza.

Az idegenforgalmi adóbevételek várt lecsökkenése, illetve most már biztosnak tűnő elvesztése a régióból legjobban a hévízi önkormányzatot érinti. Mint Papp Gábor polgármestertől megtudták, amennyiben március közepétől az év végéig kiesik az összes idegenforgalmi adó, akkor az a korábbi év alapján mintegy 650 millió bevétel kiesést jelent a városnak, plusz az ehhez járó állami támogatás elveszítését is. – Nagyon szoros költségvetést kell tartanunk, ehhez már tettünk lépéseket és a terveink a talpra álláshoz formálódnak. Megszorításokra is szükség lesz. Várhatóan újra kell gondolni a civil szervezetek, alapítványok támogatását. Ugyancsak át kell gondolni az önerős fejlesztéseket és az önerővel kiegészített fejlesztéseket, ahogy az intézményekben dolgozók esetleges bérpótléka, kiegészítése, jutalmazása is áttekintésre vár – válaszolta kérdésünkre a polgármester.

Papp Gábor a fentiekhez még azt tette hozzá: Véleményünk szerint az IFA felfüggesztése nem segíti a turizmus talpra állását, mivel ennek befizetése a vendégektől érkezik, a vendégek utazását pedig a veszélyhelyzet megszűnése után sem ez befolyásolja; a turizmusból élő települések költségvetését azonban veszélyezteti! Jelen helyzetre tekintettel észszerűnek tartanánk az IFÁ-ra adott állami támogatás felfüggesztését, és/vagy a turisztikai adó felfüggesztését.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?