hirdetés
hirdetés

Az ófalu főtere és a varázslatos helyi túrák

Az idén a vártnál hamarabb jelent meg a hóvirág Jósvafő határában, a Kecső-völgyben. Ez a helybeliek szerint a tavasz közeledtére utal az Aggteleki Karszton.

hirdetés

Az alig több mint háromszáz lakosú kis üdülőfaluban a januári hétvégeken meg is érkeztek az első turisták, fő látványosság Baradla-barlang jósvafői szakaszán túráztak - mondta Garan Béla polgármester.  Ám az utóbbi években az 1980-as évekhez képest mintegy százezerrel kevesebb vendég látogatja a barlangot. De szerencsére számos túrázó fedezte fel Jósvafőt. A községben jelenleg kétszáz szálláshelyen várják a vendégeket. Ezek között találni három csillagos szállodát is.

A több mint hatszáz éves falu a természeti szépsége mellett, az építészeti múlt emlékeinek köszönhet. Az egykor épített lakó- és gazdasági épületek egységes szerkezetben maradtak fenn, amelyek jól tükrözik a hagyományos paraszti gazdálkodás elemeit. Ennek köszönhetően a település műemlékileg védettséget élvez. Jellegzetessége az ófalui főtér, a harangtoronnyal, a Tájházzal és a szálláshelyként használt úgynevezett Kis-házzal.

Jósfvafőn erdei iskolai bázis működik a református egyházközösség irányításával, ahol rendszeresen fogadnak osztályokat és túrákat szerveznek nekik. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának oktatási központja szintén a községben található. Itt Jósvafő élővilágáról tartanak rendszeres foglalkozásokat gyerekeknek. Ezek mellett Magyarország egyetlen hucul ménesét itt mutatják a közönségnek.

Garan Béla emlékeztetett, hogy tavaly az őszi hónapokban, a hosszú hétvégeken több ezer turista látogatott Jósvafőre. A kedvező időjárás mellett ez a közművekkel teljesen komfortosított falunak, valamint az utcák és a járdák rendezettségének köszönhető. Ebben az évben - az Aggteleki Nemzeti parkkal közösen - egy kiemelt rendezvényt tartanak. Augusztus második felében várják a turistákat a Hucul-napra, amelyet a patkoló kovácsok versenyével kötnek össze.

Az önkormányzat a következő időszakban a tulajdonában levő ingatlanokat szeretné turisztikai célokra hasznosítani. Többek között a művelődési ház felújításával szakmai konferenciákat is rendeznek Jósvafőn. Emellett arra is törekednek, hogy a Béke-barlangot a gyógyulni vágyók használhassák majd.

Tősgyökeres jósvafői lakos a szállásadó és felszíni túrákat vezető Berecz Béla, aki a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a faluban kiemelt látványosság a Tájház, amely 2007-ben nyerte el az Év múzeuma címet. Ott egy régi lakás belsejét, a mező- és erdőgazdálkodás eszközeit, valamint a barlangkutatás történetét mutatják be. Berecz Béla ebben az évben is négy túrát vezet az érdeklődőknek. Ezek közül a leghosszabb a jósvafői faluséta, melynek keretében kitárulkozik a vendégek előtt a falu természeti szépsége és megjelennek a kuturális örökség elemei. Emellett ófalui-, valamint kultúrtörténeti sétát is tervez Jósvafőn. A negyedikként pedig a a falu határában levő szőlőhegyi túrára invitál, ahol a szőlős- és gyümölcsös kerteket, valamint a pinceházakat ismerhetik meg a résztvevők.

A túrákhoz igény szerint gasztronómiai programok is párosulnak. A túravezető ugyanis a vendégekkel együtt készít krumpli-, illetve kenyérlángost, valamint kenyeret is süt. Sőt a helyi népzenével is megismerteti a részvevőket, hangszeres muzsikus közreműködésével. Jósvafőt három nagy tanösvény, valamint az országos kék-, a piros- és a zöld kijelölt túraút is érinti.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén belül kijelölt útszakaszon pedig nemcsak túrázhatnak a vendégek, hanem kerékpározhatnak és lovagolhatnak is. Ezekkel a terepsportok kedvelőinek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A kerekesek egyébként a környező településekre is eljuthatnak járművükkel, így Jósvafőről Aggtelekre, Szögligetre a Szádvárhoz és Szinpetribe a Világ Legnagyobb Könyvét megismerni. Berecz Béla szerint a források és a barlangok völgyében levő Jósvafő turizmusában érdekeltek fő célja a következő időszakban nem lehet más, mint az üdülőfalu jellegének erősítése. Ehhez a tiszta levegő, a csend, a nyugalom és a harmónia együtt adott. Ám az is fontos, hogy a tulajdonosok folyamatosan újítsák fel a szálláshelyeiket.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk