hirdetés
hirdetés

Az olaszrizling falujában fejlesztik a turizmust

Egerszólát egyre inkább kitárja kapuit az érdeklődő idegenek előtt – mondta a Turizmus Online-nak Verebélyi György, a község polgármestere. A Gyógyvizek Völgyében elhelyezkedő kis falu nemrég nyerte el a "Magyarország legkedveltebb borvidéki települése" címet.

hirdetés

A hevesi megyeszékhelytől, Egertől alig több mint tíz kilométerre található Egerszólátot ligetszerűen veszik körül az új és a régi telepítésű szőlők. Közel négyszáz hektár ültetvény fogja körbe a települést, amely régi házaival és egyéb látványosságaival megőrizte az értékeit. Kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon, merlot, zweigelt és különösen az olaszrizling jól csengő nevek itt, hiszen ezek teremnek a dűlőkben. Az egri borvidék borászai közül többeknek jelentős termőterülete van Egerszóláton.

Hajóssal közösen osztoztak a díjon

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy az alföldi Hajóssal megosztva kapták az említett szakmai elismerést, ugyanakkor az egerszólátiak idén az Egri Borvidék legkedveltebb települése címet is kiérdemelték. Az olaszrizling országosan is elismert termőhelye a falu, amelyet 2004-től zászlósborként tisztelnek a szakmában. Ebben az évben szeptember 6-án immár 17. alkalommal rendezték meg az Egerszóláti Olaszrizling Fesztivált, amely ma már nemzetközi hírnévnek örvend. Ezen több mint hétszáz vendéget fogadtak, és felvonultak a helyi civil szervezetként működő borlovagrend tagjai is. Közöttük ismert és elismert közéleti személyiségeket tartanak számon. A falu borászai arra törekszenek, hogy olaszrizlingjük mihamarabb visszanyerje a régi hírnevét.

Egy hangulatos udvarbelső tűzoltókocsival (Fotó: Mentusz Károly)
Egy hangulatos udvarbelső tűzoltókocsival (Fotó: Mentusz Károly)

A kiemelkedő elismerések pedig arra ösztönzik az önkormányzatot, hogy továbbfejlesszék a turizmust a faluban. Jelenleg kevés a szálláshely, melyek számát a jövőben szeretnék gyarapítani. Egerszólát tagja az Gyógyvizek Völgye TDM-nek, amelyet Egerszalókkal és Demjénnel közösen alapítottak. Az utóbbi két településen gyógyfürdőket és szállodákat létesítettek, ahol évente sok vendég fordul meg. Egerszólát viszont közöttük a legkisebb, ahol inkább a község hagyományos értékeit igyekeznek megőrizni és gyarapítani.

Tájházzal gazdagodhatnak

Ebbe a faluba elsősorban azok jönnek pihenni, akik az aktív turizmust választják. Így szívesen gyalogolnak, vagy kerékpározva kívánják megismerni a Gyógyvizek Völgyét, illetve Eger környékét. Látnivaló természetesen itt is akad. Így például a barokk, műemlék római katolikus templom vagy az egykori Brezovay-kastély és a Szórád-kúria, amelyek manapság magánszálláshelyként működnek. A régi temetőnél pedig a védett Fájdalmas anya-szobor látható a Piétával, a falu másik oldalán viszont a régi tufába vájt pincesor hívja fel magára a vendégek figyelmét. Ezek mellett a nemrég felújított közösségi ház is érdekességnek számít szép megjelenésével.

A Brezovay-kastély (Fotó: Mentusz Károly)
A Brezovay-kastély (Fotó: Mentusz Károly)


A Szórád-kúria ma vendégház (Fotó: Mentusz Károly)
A Szórád-kúria ma vendégház (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított közösségi ház (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított közösségi ház (Fotó: Mentusz Károly)


A védett egerszóláti Piéta (Fotó: Mentusz Károly)
A védett egerszóláti Piéta (Fotó: Mentusz Károly)

Egerszóláton egyébként egy olyan vállalkozó is dolgozik, aki sajtüzemet működtet. A termékeit legutóbb novemberben, a Gyógyvizek Völgye TDM által szervezett Borkorcsolya-napokon mutatta be az érdeklődőknek. Ebben a jó levegőjű, komfortos és biztonságos kis faluban a vezetők azt a turisztikai attrakciót keresik, amellyel még inkább felkelthetik az érdeklődést a település iránt. Ezért az önkormányzat tárgyalásokat kezdett egy százéves parasztház megvásárlására. Ezt szeretnék felújítani és tájházként berendezni, ahol a régi szóláti életmódot mutatják majd be bútorokkal, eszközökkel és népviselettel. Ennek a megvalósítására támogatásért pályáznak.

A régi pincesor Egerszóláton (Fotó: Mentusz Károly)
A régi pincesor Egerszóláton (Fotó: Mentusz Károly)


A szóláti barokk katolikus templom (Fotó: Mentusz  Károly)
A szóláti barokk katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk