hirdetés
hirdetés

Az ország, ahol a fenntarthatóság nem cél, hanem része a mindennapoknak

Ez Németország, amelynek turisztikai képviseletét a Német Turisztikai Hivatal (DZT) látja el, Magyarországon Czeiszing Miklós vezetésével.  Ezért nem volt véletlen, hogy a május 8-án (a szintén német anyacéggel rendelkező) Kempinski Hotel Corvinus Budapestben tartott tájékoztatóra érkezők mintegy ráhangolódásként BKK-jegyet kaptak ajándékba, újrahasznosított anyagból készült reklámtáskát találtak a székeiken, és a szakmai program zárásaként kínált ebéd alapanyagai sem a földgolyó túloldaláról, hanem - szintén a fenntarthatóság jegyében – Németországból érkeztek: éppúgy a friss spárga, akárcsak a különféle szép bortételek is.

hirdetés

Úti cél? Németország

Ez szerepelt a hétfői szakmai tájékoztató első részének fókuszában, amelynek során többek közt elhangzott,  márkaimázs szempontjából Németország annyira sikeres világviszonylatban, hogy a Nation Brand Index jelentése alapján az első helyen áll, megelőzve ezzel Japánt és Kanadát is, és e győzelmet immár hatodik alkalommal zsebelhette be. 

 

A német úti cél legfőbb hívószavai a turisták felé, mint megtudtuk, a következők: sport, kultúra, városlátogatás, múzeumok, zenei programok.

Vendégérkezési adatok

2022-ben Európa legjelentősebb célpiacai közt is az elsők közt szerepeltek a németek, hiszen mindössze Spanyolország előzte meg (63,2 beutazóval), Németország tehát a második a dobogón (46,5 milliós beutazó számmal), és őket követi a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a franciák (36,3 millió beutazóval). Itt megjegyezte Czeiszing Miklós, hogy a harmadik helyezett franciáknál azért figyelemre méltó ez a szám, mert ez 127 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, vagyis a Franciaországba érkezők száma ugrásszerűen megnőtt, és e téren bizony már a második helyezetthez közel vannak, vagyis Németországnak „mindent be kell dobnia”, hogy idén is meg tudja majd őrizni előkelő második helyét.

Magyarok tekintetében pedig, hallhattuk a szakértőtől, tavaly 602 ezer vendégéjszakát regisztráltak német földön (ez az előző évhez képest 75,3 %-os növekedés), és lassan közelítenek a magyar beutazások számai a csúcsévnek tekintett 2019-hez, amikor is 830 ezer honfitársunk látogatott valamely németországi területre.

Toplisták, beutazási szokások

A magyarok utazási szokásairól is megismerhettünk egy toplistát – amely alapján kiderült, a német úti célok a magyarok körében a legkeresettebb Top5-ben szerepelnek, a legkedveltebb német városok pedig honfitársaink körében a következők: München (26 ezer vendégéjszakával), Berlin (25 ezerrel), Stuttgart (10 ezerrel), Frankfurt (7 ezerrel).

Elsősorban üdülés céljából keresik fel honfitársaink a német desztinációkat (32 %), üzleti útra 31 százalékban érkeznek, a többi magyar beutazó más célból érkezik valamely német területre.

Kiemelte még a DZT magyarországi képviseletének vezetője, honfitársaink körében nagyon is számít, hogy egy-egy német utazás során tudják, hogy tisztaság és biztonság terén mindent rendben találnak, és az is elhangzott, hogy szálláshelyek tekintetében a pálmát az apartmanok viszik (46%), egyéni szálláshelyekre 18 százalékban érkeznek, 3 csillagos hoteleket 36 százalékban keresnek fel, 4-5 csillagos kategóriájú szálláshelyekre 21 százalékban foglalnak szobát, 1-2 csillagos kategóriájú szálláshelyen pedig a hazánkból érkezők mintegy 16 százaléka száll meg.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: DZT / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk