hirdetés
hirdetés

Balatoni kezdeményezés: adózzanak a középiskolás korú fiatalok is

Szokatlanul kemény vitát váltott ki a Balatoni Szövetség (BSZ) pénteki füredi közgyűlésén dr. Balázs Árpád indítványa.

hirdetés

A közgyűlésen a 74 tagtelepülésből 18 képviseltette magát. Az ülésről távolmaradt siófoki polgármester dr. Lázár János titkár előterjesztése szerint azt kérte a tó körüli települések vezetőitől, hogy támogassák a gazdasági tárca vezetőihez küldött javaslatát: a 14-18 év közötti korosztályra is terjesszék ki az éjszakák utáni idegenforgalmi adó - kúrtaksa - fizettetés lehetőségét.

Balázs Árpád Matolcsy György gazdasági miniszternek és Naszvadi György államtitkárnak címzett levelében valójába ennél tágabb javaslatot tett. Azt kérte, hogy adják a települési önkormányzatok hatáskörébe a döntési jogot arról, hogy mely korosztályt mentesíti az idegenforgalmi adó megfizetésének kötelezettsége alól. Ezt többek mellett az alábbiakkal támasztja alá:

"Siófok városa ... évről évre egyre többet költ környezete szépítésére, az üdüléssel kapcsolatos lehetőségek bővítésére, környezetének és természeti kincseinek megóvására a jövő nemzedék számára... A város lakossága ... Nemritkán saját ingatlanaikat adják bérbe egyéb szálláshely szolgáltatóként. Az eddigi bérbeadások a Balaton szempontjából rendkívül rossz tapasztalatokat hoztak. A nemzetközi idegenforgalom kihívásainak már megfelelni nem képes ingatlanokat, ideértve az elmúlt rendszerben épített, mára már leamortizálódott, jóval ár alatt értékesített, a gyors meggazdagodás reményében néhány honfitársunk által megvásárolt SZOT üdülőket és kisebb panziókat, valamint a mai igényeknek már nem megfelelő családi házakat a 14 és 18 év közötti fiatalok tömeges nyaraltatására használják party szálláshelyként. Ez a korosztály alkohol és drog mámorban tör-zúz, tönkre teszi az üdülőhely hírnevét, a köz- és magántulajdonban is jelentős kárt okozva. Ezen ifjúsági beutazó csoportok a bérbe vett ingatlanokat, a város parkjait, köztereit az évek alatt lepusztítják és mindezt az állam által garantált adómentesség mellett tehetik. ... Leginkább hétvégéken ismerhető meg a nyári valóság, amikor a parkokban promt bárpultokból italoznak, a hangszálhasogató üvöltési verseny pedig a jobb érzésű, családos látogatókat meglehetősen zavarja és elriasztja azok többségét. A tehetősebb vendégkör elmarad, a turizmus ezen indokok alapján stagnál.

Maradnak a külföldről osztálykirándulásra vagy "jót bulizni" érkező fiatalok. ...

Figyelembe véve a fenti szempontokat, levonva a megfelelő tanulságokat, új megoldási eszköz lehet a települési önkormányzatok hatáskörébe adni azon döntési jogot, hogy mely korosztályt mentesíti az idegenforgalmi adó megfizetésének kötelezettsége alól..."

A polgármester leveléből az is kiderül, hogy a szabályozáson kívül jelentős összegekkel is bővítené az önkormányzat büdzséjét az adózói kör alsó kiterjesztése. Mint a polgármester írja: "a 2010-es évben a 18. életévüket még be nem töltött - törvényileg mentesített - fiatalok 251.136 adómentes vendégéjszakát töltöttek el városunkban, míg ez a szám 2011.11.30-ig 242.056 adómentes vendégéjszakát jelentett."

A BSZ elnökségének a közgyűlés előtt tartott ülése már a 14-18 év közötti kiterjesztést, illetve azt is csak lehetőségként támogatta. A közgyűlésen több hozzászóló úgy vélte, nem szabad a Balatoni Szövetség nevét adni egy ilyen kezdeményezéshez. Többen felhívták a figyelmet arra is, hogy a települések többségén ma már a fiatal turisták túlnyomó része a hazai ifjúságból kerül ki.

Miklós Tamás révfülöpi polgármester szerint például rendkívül rossz üzenete lenne, ha a BSZ kezdeményezésére egy olyan rétegre tennének plusz terhet, amit éppen a Balatonhoz szeretnének csalogatni, s amelyik ezt nehezen viselné el. Különösen vállalhatatlan ez akkor, amikor a középiskolások külföldre utazását közpénzből támogatjuk.

Szalóky Jenő, Gyenesdiás korábbi polgármestere, a Zala megyei közgyűlés delegáltja arra figyelmeztetett, hogy minden településnek saját felelősége, milyen vendégkört alakít ki magának. Siófok 20 éve a bulizós, "kólás" fiatalokat célozta meg, most a ne akarjon közös állásfoglalást hozatni azért, mert már neki sem tetszik az eredmény. Talán másképp kellene ebből Siófoknak kimenekülni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen lépés ellehetetlenítené az ifjúsági szálláshelyeket, amik már enélkül is alig tudnak talpon maradni. A Balatonnál pozitív élményt szerző fiatalokból lehetnének később a felnőtt turisták. De így erre nem számíthatnánk. Ne legyünk magunk ellen ennyire ostobák! - figyelmeztette a résztvevőket.

Hasonlóan érvelt Hidvégi József fonyódi polgármester is, aki példaként hozta a fonyódi ifjúsági tábort, amit teljesen ellehetetlenítene, ha a napi 1600 forintos szállásdíjat 400 forintos adóval kellene megnövelniük.

Keszey János almádi polgármester szerint később kellene foglalkozni ezzel, és meg kellene kérdezni a TDM szervezeteket.

Az ülést vezető dr. Bóka István alelnök, füredi polgármester emlékeztetett rá, hogy egy hasonló javaslat egykor már szerepelt az elnökség előtt. Akkor ő is az elutasítás mellett volt, most már kicsit árnyaltabb a véleménye. Az elnapolást nem támogatta, mert akkor lekésnék a kormány jövő évi adóval kapcsolatos döntéseit. Véleménye szerint meg kellene adni az önkormányzatoknak az adókivetés lehetőségét az érintett korosztályra is, de csak úgy, hogy nem lenne muszáj bevezetni. Javasolta azt is, hogy ehhez ne járjon központi kiegészítés.

Hidvégi József szerint, ha egyszer bevezetik, akkor nem lehet szétválasztani a többi hasonló tárgyú adótól, tehát a támogatás is adni kellene hozzá, így ennek ellenkezőjét hiába javasolják.

Koncz Imre balatonakali polgármestere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába nem lenne majd kötelező a kivetése, ha az önkormányzatok finanszírozásának új rendszerében ezt az állam már mint bevételi lehetőséget venné számba, és a ki nem használása miatt esetleg csökkentené a településnek adott központi juttatást.

A résztvevők végül 10 igennel 8 nem ellenében megszavazták, hogy támogatják az adózási lehetőség kiterjesztését a középiskolás korosztályra.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"A nemzetközi idegenforgalom kihívásainak már megfelelni nem képes ingatlanokat, ideértve az elmúlt rendszerben épített, mára már leamortizálódott, jóval ár alatt
értékesített, a gyors meggazdagodás reményében néhány honfitársunk által megvásárolt SZOT üdülőket"
Ja! Ilyen például az AZÚR!:-)

Teljesen igaza van a bevezetés ellen érvelőknek! A jövő vendégeit szoktatjuk el a Balatontól, hogy aztán felnőve magától értetődő legyen, hogy Bulgáriába,
Horvátországba látogasson inkább!

De ne legyenek illúzióink! Be fogják vezetni, mert szűklátókörűek! Csak a pillantnyi bevétel számít és az, hogy a többi kapcsolódó soron ennek a többszöröse
lesz a bevétel kiesés az már nem számít!
Hajrá Magyarok! Hajrá Magyarország!
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk