Balatoni vendéglátás vs. külföldi meló

Elég ütős bejegyzés jelent meg a minap egyik kedvenc közösségi oldalamon, abban a csoportban, amelyben immár 15 000 tagot jegyeznek! Egy szakács üzent a balatoni vendéglátósoknak: reméli, hogy az elmúlt években alaposan megszedték magukat, mert az idei szezontól változik a helyzet. Nem tudják tovább szipolyozni a szakácsokat, kisegítőket, felszolgálókat, sokkal mélyebben kell belenyúlniuk a pénztárcájukba ahhoz, hogy ezentúl is profi gárda dolgozzon náluk.

A balatoni munkaerőhelyzetről, pontosabban szólva munkaerőhiányról a vendéglátás területén számos leleplező cikk, riport készült idén – nem is szaporítanánk ezek számát. Inkább megmutatjuk az érem másik oldalát: azaz hová és miért tűntek el a tóparti konyhákon, vendégtérben és teraszokon dolgozók? Ahhoz is tanácsot adnak a legilletékesebbek, mivel lehetne ismét visszacsalogatni őket nyárra a víz mellé…

Stressz fillérekért vagy nyugodt élet sok pénzért?

Egy kezdő szakács (!) havi 160 órát dolgozik 400 ezer forintnyi euróért Németországban, és a fizetése felét még félre is teszi, mert lakásra gyűjt. Azt mondja – és ugyanezt állítja a többi külföldön dolgozó –, nemcsak jobban keres, mint idehaza, hanem nyugodt, stresszmentes, kiszámítható az élete. Másvalaki nyersen fogalmaz: „A tulajok a Balatonnál három hónap alatt akarnak nagyot kaszálni, ezért havi 400 órában dolgoztatják, akit sikerül felvenniük. Ki lehet számolni: nulla szabadnap, negyven fokos hőségben éjjel-nappal kőkemény meló, semmi elismerés, csak a robot, jó esetben minimálbérért, de inkább feketén, és persze szeptembertől ott állsz munka nélkül.”

Hirtelen meggazdagodás vagy egész éves nyitva tartás?

Egy másikuk még tovább megy: „Simli, sumákság, pénzmosás. A Balaton nem arról híres, hogy profi vendéglátósok színtere lenne, inkább zavaros pénzmosodák, hozzá nem értő, lóvéban dúskáló, hatalmas dzsipekkel járó aranyifjak gyűjtőhelye, akik ráadásul még a szakács munkájába is szeretnek beleszólni: azt kell főzni, amit a tulaj szeret. A munkakörülményekre figyelnek a legkevésbé, az alapanyag minősége sem érdekli őket igazán, inkább az, hogy bőven legyen mindenből a konyha hűtőjében, olcsón beszerezve, a munkaerő pedig, ha egy mód van rá, számlamentesen, jó esetben minimálbérért, a többit zsebből fizetve álljon rendelkezésre.”

Olvashatunk még amúgy ugyanezen a portálon arról, hogy a konyhán dolgozó azt sem tudja, hogyan kell megfőzni a paradicsomlevest. Máshol nem tudja a kezdő szakács, miből készül a rántott szelethez a rá való panír – de hagyjuk inkább most ezeket a (rém)történeteket, és lássunk egy lehetséges megoldást! Sikertörténetet írnak a Balaton déli partján, egy faluszéli kis étteremben, ahol a következő a recept: próbálnak a környékről megnyerni munkatársakat, nem érdekli a ház vezetését, hogy ért-e a jelentkező az adott területhez, inkább vállalják, hogy ők betanítják. Belátták, hogy minden tavasz végére új csapattal felállni képtelenség, ezért jó döntésnek látják az egész éves nyitva tartást. Alaposan emeltek idén a béreken. A teljes csapat legálisan, bejelentve, tisztes fizetésért dolgozik. Azt pedig elfogadják, ha valaki elmegy tőlük – például a konyháról –, mert megértik, hogy vagy feljebb lép, vagy önállóan, séfként dolgozik tovább. Próbanap nincs a konyhán, sem a vendégtérben, három hónapig kölcsönösen kipróbálják egymást, és ha tetszik egyik a másiknak, a másik az egyiknek, és befogadja a közösség – és bővül a csapat.


A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?