hirdetés

Borturizmus konferencia Portugáliában

A borturizmus fellendítésének lehetőségeit vitatták meg az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) ötödik globális borturisztikai konferenciáján, a portugáliai Monsaraz-ben.

hirdetés

A bor ágazat a valaha volt egyik legrosszabb időszakából lábadozik. A turisták pedig egyre inkább keresik az autentikus, vidéki célpontokat, állapították meg a szakértők a euronews.com helyszíni beszámolójában.

“A borturizmus egyre népszerűbb. Sokan utaznak, hogy részt vegyenek a bortúrákon. Ezeken a helyeken új termékeket, új irányelveket alkotunk, és így új trendeket hozunk létre. Ezek egyike, a borturizmus fejlesztése, melyet öt évvel ezelőtt kezdtünk el”, mondta a szervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili.

pixabay.com
pixabay.com
 

“Az utazási trendeket megváltoztatta a járvány. A bezártság után már inkább a nyílt tereket keressük. Idilli helyeket, mint amilyeneket itt találunk Monsaraz-ben. Vidéki tereket. És ez a keresleti tendencia folytatódni fog, mert az okai továbbra is fennmaradnak. A borturizmus pedig nagyon jól illeszkedik ezekhez a tájakhoz.”, vélte Rita Marques, Portugália turisztikáért felelős államtitkára.

A fellendülés már most is érezhető olyan bortermelő országokban, amelyek nagymértékben függnek a turizmustól. Ilyen Portugália, Görögország, vagy a következő konferenciának otthont adó Olaszország is.

“Minden nehézség ellenére a turizmus még mindig tartja magát, és úgy gondolom, hogy a borturizmus is nagyban hozzájárul ehhez. Ha a számokat nézzük, meg tudom adni a egy borászat pontos számait, az egyik legtekintélyesebb borászatét Szantoriniben. Ők 2019-ben közel 1,2 millió vendéget fogadtak. Idén pedig ennek csaknem felét”, mondta a görög idegenforgalmi miniszterhelyettes, Sofia Zachariki.

Massimo Garavaglia olasz turisztikai miniszter úgy véli, “már a világjárvány évében, tavaly is tapasztaltunk növekedést. Idén 17%-kal nőtt a gasztronómiai és borturizmus iránti kereslet. Erre az ágazatra különösen figyelünk, de még mindig hiányzik a szervezettség. Ha ezen tudunk erősíteni - digitális, illetve promóciós szinten is, akkor képesek leszünk megugrani ezt az akadályt.”

Egy dologban minden érintett egyetért: minél több turista érkezik, annál jobban nő a borexport is, főleg azokba az országokba, ahonnan a látogatók érkeztek.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk