Debrecenbe megy a Hortobágy

Hazánk mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik A Hortobágy házhoz jön – pusztai kínáló nevet viselő rendezvényen május utolsó hétvégéjén a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál. Ez lesz egyben az idei Magyar Nemzeti Parkok hete nyitó rendezvénye is. A programsorozathoz csatlakozik a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál kiállítással, vásárral, játszóházzal.

A természetvédelem, a kultúra és a gasztronómia iránt érdeklődők egyaránt találnak maguknak való programot a május 28-29-én zajló rendezvényen – vezette be a rendhagyó sajtótájékoztatót dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Majd Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője folytatta: több évszázadon keresztül szoros kapcsolatban élt egymással Hortobágy és Debrecen. A kövér füvű legelőn gyarapodtak az állatok és a gazdák vagyona is. A pásztorok őshonos haszonállatokat legeltettek - több ezer szürke szarvasmarhát, racka juhot, nóniusz fajta ménest. A Hortobágyon ma is világörökségi ranghoz illően, méltó módon mutatják be az őshonos állatokat, régi ételeket. Nehéz megvallatni a szabadban tartott őshonos állatok húsát, de a hortobágyi szakácsok értik a módját az ételek elkészítésének. Aki eljön majd a rendezvényre, az – remélik – ellátogat majd a Hortobágyra is, és akkor nem csak a Hortobágy jön házhoz a rendezvénnyel, hanem a debreceniek is elmennek a Hortobágyra – adta meg a rendezvény címének magyarázatát az ügyvezető a nagyerdei Békás-tónál rendezett sajtótájékoztatón.

Használható fazekas hagyomány

A hortobágyi ételek tálalásához megfelelő edények kellenek, és ezek elkészítésének hagyományát mutatja be a rendezvényhez kapcsolódó IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál. – A fazekasság élt, él és jövője van – mondta Hubert Erzsébet, a program főszervezője. A 2002 óta évente, majd kétévente rendezett fesztivál jeles hazai és külföldi fazekasokat vonultat fel. A Használható hagyomány jelmondatú rendezvény magában foglalja a fazekasmunkák készítésének pályázati kiírására született, zsűrizett tárgyak kiállítását. A megnyitó május 27-én délután 3 órakor lesz a Malompark 1. emeletén. Május 28-29-én 30 kézműves részvételével kerül sor a szabadtéri vásárra a Békás-tónál. A fazekasok mesterségbemutatókat is tartanak, két-, illetve négykezes korongozást is, és különféle díszítési módokat mutatnak be: írókázást, síkálást, áttöréses technikákat. Az ország jelentős fazekas központjaiból és külföldről is érkeznek mesterek: Tiszafüredről, Mezőtúrról, Mezőkövesdről, Abonyból, Békés megyéből, Zalából, Hajdú-Bihar megyéből, Zilahról, Palicsról is. Nekik is köszönhető, hogy megújult a már-már elfeledett zilahi és hucul kerámia. A gyerekekhez is szól a kézműves fesztivál, ők fazekas játszóházban ismerkedhetnek az agyaggal.

Értéket adnak a debrecenieknek

A rendezvények fesztivállá szerveződése a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. dolgozóinak munkája. – Családoknak, gyerekeknek szervezzük a programot, melynek alapja a népi kultúra, összekötve a gasztronómiával. Ez a május végi program nyitó rendezvénye is lehet egy nyári sorozatnak. Értéket adunk át a cívisváros lakosainak, családjainak, hogy tudjanak arról a nemzeti kincsről, mely itt fekszik 30 kilométerre tőlünk – fejezte ki Bódor Edit, a Főnix Kft. ügyvezetője.

Ökoturizmus és helyi élelmiszer

A Magyar Nemzeti Parkok Hete országos rendezvény május 28-tól június 5-ig szerte az országban különféle programokkal várja a látogatókat. A rendezvény nyitó hétvégéjén Debrecenben saját specialitásaikkal mutatkoznak be a nemzeti parkok. Ismertetik a táj értékeit, ökoturisztikai szolgáltatásait, Nemzeti Parki Termék védjegyes szolgáltatásait, tárgyait, élelmiszereit. Az autentikus termékek a nemzeti parkok védett területeiről származó alapanyagok felhasználásával készülnek, őrzik a táj kulturális hagyományait – válaszolta újságírói kérdésre dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

Hortobágyi fehér slambuc

A rendhagyó helyszínen, a szabadban, a tóparton, az árnyas fák alatt rendezett sajtótájékoztatón Hákli Tímea fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere tartott mesterségbemutatót. A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola tanára két alföldi tálat korongozott, és kezdett el díszíteni. Mint mondta, a korongozással elkészül 15-20 perc alatt, de a csipkeszerű áttört díszítés egy kb. 40 centiméteres átmérőjű tálnál olykor két munkanapot is igénybe vesz. Utána következik a mázazás, égetés, mire készen lesz az edény. A sajtótájékoztató végére megfőtt és annak rendje és módja szerint itt-ott megpirult a hortobágyi slambuc a bográcsban. A munka utáni ebédhez népzene is szólt. A hozzávalókat is megtudtuk Katona Istvántól, a Hortobágyi csárda szakácsától. Mangalica szalonna, burgonya, és 8 tojásos házi lebbencs tészta kell a pásztorételhez egy kis erős paprikával, sóval. Minden tájon másképp főzték az ételt, a Hortobágyon fehéren, azaz őrölt pirospaprika nélkül.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.