hirdetés

EDEN: középpontban a helyi ételkülönlegességek

Az elmúlt években az észak-magyarországi turisztikai régióban is több kiváló európai desztinációhoz kapcsolódó tapasztalatokat hasznosítottak a szakemberek – hangsúlyozta Noszvajon, a Magtár Fogadóban tartott információs szakmai napon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. északi régió marketing igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ennek eredményei is hozzájárultak az idegenforgalom fejlesztéséhez.

hirdetés

A házigazda arra is utalt, hogy az idei célkitűzések között szerepel az eddig kevésbé ismert, különleges turisztikai attrakciók bevezetése és elterjesztése. Ehhez jó alapot nyújt az Európai Unió és a Magyar Turizmus Zrt. által közösen meghirdetett és finanszírozott EDEN-program (European Destinations of ExcelleNce), melynek idei témája "Egy csipet vendégváró Magyarország", azaz keresik hazánk legízletesebb vendégváró úti célját!

A fórum helyszíne a Magtár Fogadó (Fotó: Mentusz Károly)
A fórum helyszíne a Magtár Fogadó (Fotó: Mentusz Károly)

Jó partneri együttműködéssel

A noszvaji fórumon Észak-Magyarország három megyéjéből – Hevesből, Borsod-Abaúj-Zemplénből és Nógrádból – a különböző településeken tevékenykedő turisztikai szervezetek, vállalkozások, szolgáltatók képviselői vettek részt. A pályázati kiírásról és a feltételekről tartott előadást dr. Török András, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársa. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság évente más és más témában részesít elismerésben egy-egy tagállami desztinációt. Az elmúlt években kiválasztásra kerültek a vidéki, a hagyományőrző, az öko-, a természetes vízzel rendelkező és az akadálymentes desztinációk. Ezek keretében példaként említette az őrségi, a hortobágyi, a Tisza-tavi, a mecseki, a Kaposvár-Zselic környéki és az Írottkő-Naturpark programokat, amelyek megvalósultak. Közülük filmen be is mutatta a Kaposvár-Zselic környéki turisztikai fejlesztéseket. Rámutatott az idei támogatott projekt jelentőségére, amely a már említett különleges gasztronómiai fejlesztéseket ösztönzi. Ezért Észak-Magyarországról is olyan pályázatokat várnak, amelyekben a leírt programok várhatóan minden évszakban felkeltik a vendégek érdeklődését. Fontos, hogy a pályázók ezt a szándékot kövessék a partneri együttműködésben, amely a gasztronómiáról szól, a helyi alapanyagok és konyhatechnológiák kiválasztásáról, az ételkülönlegességek elkészítéséről. Cél, hogy ezek újdonságokként kerüljenek fel a helyi étlapokra.

Dr. Török András tartott előadást (Fotó: Mentusz Károly)
Dr. Török András tartott előadást (Fotó: Mentusz Károly)


A noszvaji református templom (Fotó: Mentusz Károly)
A noszvaji református templom (Fotó: Mentusz Károly)

Újdonságokat várnak

Dr. Török András arra is kitért, hogy a szakma széles köre pályázhat, meghatározott feltételek között idén május 26-ig. Mivel rövid az idő, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium segítséget nyújt az érdeklődőknek. Bejelentette, hogy a pályázatok értékelésében szakmai szerveztek vesznek részt. Az első öt legjobb pályázó pedig egy döntőbizottság előtt mutathatja be munkáját. A győztes térség elnyeri "Magyarország legízletesebb úti célja" címet. Egyben kétmillió forintos támogatást is kap a marketingmunkájához. Azt is kiemelte, hogy a szakértőkből álló bizottság tagjai a pályázatok értékeléséhez helyszíni bejárásokat tartanak majd a pályázóknál. Arra lesznek kíváncsiak, hogy a leírt szolgáltatások, amelyeket ajánlanak, mennyire újak és miként segítik elő a turizmus további fejlődését egy-egy térségben.

A résztvevők egy csoportja (Fotó: Mentusz Károly)
A résztvevők egy csoportja (Fotó: Mentusz Károly)

A bejárások döntőek lehetnek

Az előadást követően több felszólalás hangzott el az Észak-Magyarországi turisztikai régióból érkezett szakemberektől. Így például elmondták: arra törekszenek, hogy három-négy napos desztinációk kialakítására pályázzanak támogatásért. Az évszakokhoz igazodva állítják össze az új gasztronómiai termékeket. A csomagajánlatokban igyekeznek egységbe fűzni a már meglevő helyi ételeket, és ezzel is felhívni a turisták figyelmét ezek jelentőségére.

Összefoglalójában Molnár Anita arra emlékeztetett, hogy a pályázókat majdan felkereső szakmai bizottságnak a bejárásoknál szerzett tapasztalatai döntő hatással lehetnek a bírálatoknál. Ezért arra buzdított, hogy az észak-magyarországi régióból olyan pályázatokat vessenek papírra, amelyek sikereseknek bizonyulhatnak.

Egy napraforgós vendégház és udvara Noszvajon (Fotó: Mentusz Károly)
Egy napraforgós vendégház és udvara Noszvajon (Fotó: Mentusz Károly)


Turistákat váró házak és kertek Noszvajon (Fotó: Mentusz Károly)
Turistákat váró házak és kertek Noszvajon (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk