Egyre tudatosabban választunk csomagolóanyagot

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! Programjának keretében felmérést készített arról, hogy a zöld szemlélet hogyan jelenik meg a fogyasztói szokásokban az online ételrendelés során. A túlnyomó többség már fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.

Az országos ételrendelő portál kérdőíves felmérést készített  azoknak a megrendelőknek körében, akik a Falatozz Zölden! Program keretében lebomló csomagolásban rendeltek ételt az elmúlt 3 hónapban.

Általánosságban a válaszadók háromnegyede (73%) úgy nyilatkozott, hogy többé-kevésbé jellemző rá a környezettudatos szemlélet, azaz sok esetben (de nem minden esetben) odafigyel erre. 23% állította, hogy minden vásárlásánál és cselekedetében fontos szempont, és mindössze néhányan vallottak úgy, hogy egyáltalán nem szentelnek ennek figyelmet.

Szempont-e a környezettudatos csomagolóanyag az étteremválasztásnál?

A felmérés szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést (81,4%), a fogyasztók 10,5%-a már nem is rendel olyan helyről, ahol nem elérhető lebomló csomagolás, és csak 8,1% azoknak az aránya, akiket egyáltalán nem befolyásol a csomagolóanyag az ételrendelés során.

Érzékelhető-e minőségbeli különbség a hagyományos és a lebomló csomagolóanyagok között?

A zöld csomagolást kérők fele-fele arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem vettek észre különbséget a környezetbarát, lebomló csomagolás és a hagyományos csomagolás között (48,1%), illetve hogy még jobb is volt az öko-doboz minősége (49,1%). Alig akadt olyan, aki rosszabbnak érezte a kivitelezést, mint amihez eddig hozzászokott (2,8%).

Sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén

A környezettudatos megrendelőkre jellemző, hogy odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Ezért a Falatozz.hu arról is kikérdezte a válaszadókat, hogy milyen vezérelv szerint dobták ki az étel elfogyasztása utána a Falatozz Zölden! Programban kapott dobozokat. Az öko-pizzadobozt a kérdőívet kitöltők bő fele a papírgyűjtőbe helyezte, kb. ötöde pedig a kommunális kukába. Kevesen tudják, hogy a zsíros, ételmaradékos felét a kommunálisba, az étellel nem szennyezett részét pedig a papírgyűjtőbe szükséges helyezni.

A válaszadók több, mint negyede újrahasznosította otthon a papírt, a maradék 7% pedig inkább a kerti komposztba tette a pizzadobozt. Az egyéb öko-dobozokat (mint például a PLA leveses, a köretes vagy szószos tálka) még nagyobb arányban hasznosították újra a háztartásban, mint a pizzadobozokat. Az ételdobozok több mint harmada a papír-szelektívben, és kevesebb mint harmada a kommunálisban kötött ki. A fogyasztók feltételezhetően félnek attól, hogy a szemétfeldolgozók nem tudnak szemre különbséget tenni a környezetbarát és a műanyag dobozok között. Még kevesebben merték a kerti komposztálóba dobni a lebomló dobozkákat. Holott a Falatozz Zölden! Programban használt minden csomagolóanyag 100%-ban komposztálható.

Forrás: Store insider


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?