hirdetés
hirdetés

És aki idén a KAP (Káli Art Park) díját kapta...

A Káli Art-Park (KAP) a tavalyi év rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívás sikerén felbuzdulva ismét újabb pályázatot hirdetett kortárs magyar képzőművészek számára. Szerdán kihirdették az eredményt, mutatjuk a győztes pályamunkát.

hirdetés

A 2021. őszén meghirdetett nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várta.

Mi is pontosan ez a pályázat?

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál ismert vendéglátásról, gasztronómiáról  és a KAP alapítói azt gondolták, hogy az ide látogató közönség számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a kulturális helyszínnel. 

Az idei pályázat shortlistjére került alkotók
Az idei pályázat shortlistjére került alkotók

Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet. Az ötletgazdák nem titkolt célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé, és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken. 

2021-ben, az első pályázati évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül. A Káli Art Fődíját akkor Cseh Lili Egem2 című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján, a szobrok 2021. június-október között voltak megtekinthetők a KAP-ban. 

„A pályázat lehetőséget kínál a szobrász művészek számára, hogy nagyobb közönséggel ismertessék meg alkotásaikat. A Káli-medence természeti szépsége  széles közönséget vonz, akik a túrázás, a gasztronómai örömök, melett nyitottak a művészetek iránt is. A szoborparkot felkereső látogatók, megtekintve a digitális kalaúzunk által elérhető információkat, felkeresték személyesen is az alkotókat a műhelyükben. Megtettük ami tőlünk tellik, a kitűzött célunkat elértük, sikerült egy apró, de fontos hidat építeni a közönség és az alkotók közé! Az első év tapasztalataival gazdagodva nagy várakozásal tekintünk a jövő felé.”, mondja Döbröntei Ildikó,a Káli Art Inn háziasszonya a pályázattal kapcsolatban.

Szinte lebeg a tájban az idei győztes alkotás
Szinte lebeg a tájban az idei győztes alkotás

Kik voltak a zsűri tagjai? 

A beadott pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai:

  • Topor Tünde, Artmagazin, főszerkesztő
  • Petrányi Zsolt, A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
  • Szabó Ádám szobrászművész, Egyetemi docens
  • Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója
  • Tóth Pál Sándor, Art consultant, Gyűjteménykezelő
  • Molnár Júlia, Káli Art Inn kft.
  • Héjja Róbert, Káli-medence turizmusáéert T.E. elnöke

Ki győzött idén?

A benyújtott pályaműveket a hét tagú szakmai zsűri shortlistje alapján lehetőséget kapnak arra, hogy kiállításra és megvásárlásra kerüljenek a Szoborkertben, a legjobbnak ítélt alkotás szobrásza pedig 1.500.000 Ft értékű díjban részesült.

Az idei győztes pályamunka alkotójával, Énzsöly Kingával a meseszerűen szép környezetben
Az idei győztes pályamunka alkotójával, Énzsöly Kingával a meseszerűen szép környezetben

A zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, a legjobbnak ítélt alkotás Énzsöly Kinga Vízszint c. szobra lett.

A pályaművek egy éven át lesznek ingyenesen megtekinthetők a KAP-ban. 

Miről ismert a pályázat helyszíne?  

Több mint 20 éve nyitott a Káli Art Inn Köveskálon, egy 17-18. században épült két központi épülettel és a hozzájuk tartozó melléképületekkel.  A főépület az elmúlt 100 évben többször cserélt gazdát, egy rövid ideig még tiszti kaszinóként is működött. 

A majdnem eredeti állapotban fennmaradt épületegyüttes ma 3 lakosztálynak ad helyet. Az art hotelhez tartozó vendégház 2000-ben nyitotta meg kapuit 15 szobával, majd 2009 óta étteremmel is kiegészülve várja a vendégeket.

A folyamatosan fejlődő és bővülő Káli Art Inn számos hazai és nemzetközi elismeréssel bír, 2010-ben a Sunday Times a 100 legjobb európai szálláshely közé választotta a hotelt.

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Káli Art Inn, Fotók: Szabó Miklós)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk