Fosztós káposztával és tarkedlivel várják a vendégeket Bokoron

Hosszabb távon a turizmus fejlesztése lehet a jövő Bokoron - mondta szerkesztőségünk érdeklődésére Hegedűs Pál polgármester. 

Az alig több mint száz lakosú, parányi nógrádi faluban szívesen fogadják a vendégeket. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években egyre többet tudhattak meg a turisták Bokorról. Például pályázati támogatással nyitották meg a tájházat, a falu múzeumát, ahol a helyi, úgynevezett bokri népviseletet, a korábbi korokban használt bútorokat, eszközöket mutatnak be.

Vendégház a település központjában

De van egy sajtüzem is a faluban, amelyet most indít ismét útjára a tulajdonosa. Az elmúlt években országos hírű juhsajtot készítettek és Itáliába is exportáltak belőle. Bokor főutcáján találni az evangélikus templomot, valamint a Babtista imaházat is. Az önkormányzat pedig vendégházat működtet, ahol egyszerre tizennégy turistának nyújtanak komfortos elhelyezését.

A falu erdőkkel borított része igen jó vadászterület, ahol évente sok puskás turista fordul meg. Egy erdei vadászház is működik, jól felszerelt szálláshelyekkel. Bokor közelében emelkedik a sasbérci kilátó, amelyet jelenleg felújítanak. Onnan pazar panoráma tárul a látogatók elé, akik Szanda-váralját is láthatják, amely kedvelt kirándulóhely. 

A fosztós káposzta és a tarkedli

Erre a környékre télen és nyáron egyaránt érkeznek a vendégek, hogy élvezzék a csendet, a friss levegőt és a jó közbiztonság előnyeit. Különösen az alföldiek kedvelik Bokrot. A település kiemelkedő eseménye a Falunap, amelyet idén még szeptemberben megtartanak.

Ekkor a helybelieken kívül a faluból elszármazott fiatalokat is várják a találkozóra, akik szívesen is jönnek, hogy felelevenítsék a régi hagyományokat. Ezen a napon bokori specialitásokat készítenek, így például fosztós káposztát főznek, valamint diós, mákos, illetve kakaós tarkedlit sütnek desszertnek, a vendégház mögötti téren.
Nemrég a bokoriak is részt vettek az ugyancsak Nógrád megyei Béren rendezett Palóc fesztiválon.

Bemutatták a faluban készített régi szőtteseiket, a népviseletüket, valamint tarkedlit is sütöttek. Arról is értesültünk, hogy hamarosan elkészítik és egy táblán helyezik el azt a helyi térképet, amely Bokor nevezetességeiről informálja majd az érkező turistákat. Ezt a község központjában, a vendégház mellett állítják fel.

A lehetőségeik alapján fejlesztenek

Hegedűs Pál polgármester azt is kiemelte, hogy az idegenforgalom növelésére törekszenek. Ám a fejlesztéseket - a lehetőségeik alapján - saját anyagi forrásaik felhasználásával, valamint pályázati támogatásokkal valósítják meg. Az önkormányzat arra készül, hogy megvásárolja a tájház melletti ingatlant. Ott a következő években - terveik szerint -, vagy a falu múzeumát bővítik majd, vagy pedig újabb szálláshelyeket alakítanak ki. 


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?