Gyógyhellyé minősítették Egerszalókot

Egerszalók 2016. október 25-én kapta meg az ÁNTSZ OTH által kiállított gyógyhellyé minősítő határozatot. A minősített gyógyhely területe a Sódomb és környéke, a gyógyfürdőt körbeölelő terület.

A minősítés során a helyi gyógytényező mellett vizsgálták a megfelelő infrastruktúrát, a védett területre előírt levegőtisztasági értéket - mind a négy évszakban -, a zajszintet, valamint a zöldterületek meglétét és minőségét is.

Egerszalók Község Önkormányzata elkötelezett a település turizmusfejlesztése iránt, hiszen a lakosság egy jelentős része az idegenforgalomból él. A lakosok egy részének megélhetése a gyógyturizmuson és a borturizmuson alapszik, amelyet a környék természeti és kulturális értékei, attrakciói egészítenek ki.

Az Önkormányzat 2015. április 15-én vállalkozási szerződést kötött az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt.-vel Egerszalók egyes településrészeinek gyógyhellyé nyilvánítási folyamatának menedzsment munkáira, gyógyhelyfejlesztési stratégiájának elkészítésére. A gyógyhellyé váláshoz szükséges, évente 4 alkalommal (évszakonként), 2 hetes mérési ciklusokban, óránkénti bontásban végzett légszennyezettségi állapotfelméréseket a GreenLab Kft. végezte. A Vibrocomp Kft. a településrész gyógyhellyé nyilvánításához szükséges zajvédelmi szakvéleményt állította össze. Az összesen 12 hónapig tartó mérések, szakvélemények és vizsgálatok alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. október 24-én ,,Egerszalóki Gyógyvölgy” elnevezéssel a település sódombi és gyógyfürdői környezetét gyógyhellyé nyilvánította. A gyógyhely cím elnyerése komoly presztízs, egyfajta minőségi garanciát jelent. Egerszalók huszonhetedikként kerülhetett fel a gyógyhelyek közé az országos törzskönyvi nyilvántartása alapján.

Minőségi garancia és előny a pályázatoknál

A minősítés megszerzésével Egerszalók minőségi garanciát ígér az ideérkező vendégeknek, hogy nem csak a gyógyvíz összetételét, hanem a környezeti tényezőket tekintve is Magyarországon a legjobbak közé tartozik. A település számára a gyógyhellyé minősítés mind marketing-, mind pályázati szempontból előny, hiszen több hazai, illetve uniós pályázat előtérbe helyezi a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket.

Egerszalók a KSH adatai alapján 2015-ben a legnépszerűbb magyarországi települések listáján az előkelő 20. helyet szerezte meg az összes vendégéjszakák tekintetében, a belföldi vendégek körében pedig a 17. legnépszerűbb úti célnak számított. A 2016-os év előzetes adatai alapján is elmondható, hogy a növekedés tovább folytatódik. A gyógyhellyé minősítés várhatóan még tovább fogja növelni az utazási kedvet a település iránt. A 2000 fő alatti lakosságú Egerszalókon a vendégek több négycsillagos szállodát is találnak, de számos panzió, apartmanház és falusi vendégház is a látogatók rendelkezésére áll, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A falusi rendezvények pedig jó alkalmat kínálnak a helyi ízek, borok kóstolására, a helyi szokások megismerésére.

A gyógyhely meghatározása
A gyógyhely egy olyan különleges területet, ahol legalább egyféle elismert természetes gyógytényező található, ami lehet természetes ásványvíz, természetes gyógyvíz, természetes gyógyiszap, gyógyklíma, gyógybarlang vagy gyógyhatásra utaló egyéb gyógytényező. A gyógyhelyeken a természetes gyógytényező igénybevételének gyógyintézményi feltételei biztosítottak, azaz rendelkeznek gyógyfürdővel vagy gyógykórházzal, esetleg gyógyszállodával.  Ezen felül a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak a pihenés infrastruktúrájának kiépítettsége mellett. (Forrás: gyogyhelyek.hu)

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?