hirdetés
hirdetés

Gyógyhellyé minősítették Egerszalókot

Egerszalók 2016. október 25-én kapta meg az ÁNTSZ OTH által kiállított gyógyhellyé minősítő határozatot. A minősített gyógyhely területe a Sódomb és környéke, a gyógyfürdőt körbeölelő terület.

hirdetés

A minősítés során a helyi gyógytényező mellett vizsgálták a megfelelő infrastruktúrát, a védett területre előírt levegőtisztasági értéket - mind a négy évszakban -, a zajszintet, valamint a zöldterületek meglétét és minőségét is.

Egerszalók Község Önkormányzata elkötelezett a település turizmusfejlesztése iránt, hiszen a lakosság egy jelentős része az idegenforgalomból él. A lakosok egy részének megélhetése a gyógyturizmuson és a borturizmuson alapszik, amelyet a környék természeti és kulturális értékei, attrakciói egészítenek ki.

A Sódomb Egerszalókon
A Sódomb Egerszalókon

Az Önkormányzat 2015. április 15-én vállalkozási szerződést kötött az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt.-vel Egerszalók egyes településrészeinek gyógyhellyé nyilvánítási folyamatának menedzsment munkáira, gyógyhelyfejlesztési stratégiájának elkészítésére. A gyógyhellyé váláshoz szükséges, évente 4 alkalommal (évszakonként), 2 hetes mérési ciklusokban, óránkénti bontásban végzett légszennyezettségi állapotfelméréseket a GreenLab Kft. végezte. A Vibrocomp Kft. a településrész gyógyhellyé nyilvánításához szükséges zajvédelmi szakvéleményt állította össze. Az összesen 12 hónapig tartó mérések, szakvélemények és vizsgálatok alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. október 24-én ,,Egerszalóki Gyógyvölgy” elnevezéssel a település sódombi és gyógyfürdői környezetét gyógyhellyé nyilvánította. A gyógyhely cím elnyerése komoly presztízs, egyfajta minőségi garanciát jelent. Egerszalók huszonhetedikként kerülhetett fel a gyógyhelyek közé az országos törzskönyvi nyilvántartása alapján.

Minőségi garancia és előny a pályázatoknál

A minősítés megszerzésével Egerszalók minőségi garanciát ígér az ideérkező vendégeknek, hogy nem csak a gyógyvíz összetételét, hanem a környezeti tényezőket tekintve is Magyarországon a legjobbak közé tartozik. A település számára a gyógyhellyé minősítés mind marketing-, mind pályázati szempontból előny, hiszen több hazai, illetve uniós pályázat előtérbe helyezi a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket.

Egerszalók a KSH adatai alapján 2015-ben a legnépszerűbb magyarországi települések listáján az előkelő 20. helyet szerezte meg az összes vendégéjszakák tekintetében, a belföldi vendégek körében pedig a 17. legnépszerűbb úti célnak számított. A 2016-os év előzetes adatai alapján is elmondható, hogy a növekedés tovább folytatódik. A gyógyhellyé minősítés várhatóan még tovább fogja növelni az utazási kedvet a település iránt. A 2000 fő alatti lakosságú Egerszalókon a vendégek több négycsillagos szállodát is találnak, de számos panzió, apartmanház és falusi vendégház is a látogatók rendelkezésére áll, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A falusi rendezvények pedig jó alkalmat kínálnak a helyi ízek, borok kóstolására, a helyi szokások megismerésére.

A gyógyhely meghatározása
A gyógyhely egy olyan különleges területet, ahol legalább egyféle elismert természetes gyógytényező található, ami lehet természetes ásványvíz, természetes gyógyvíz, természetes gyógyiszap, gyógyklíma, gyógybarlang vagy gyógyhatásra utaló egyéb gyógytényező. A gyógyhelyeken a természetes gyógytényező igénybevételének gyógyintézményi feltételei biztosítottak, azaz rendelkeznek gyógyfürdővel vagy gyógykórházzal, esetleg gyógyszállodával.  Ezen felül a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak a pihenés infrastruktúrájának kiépítettsége mellett. (Forrás: gyogyhelyek.hu)
(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk