Gyorstüzelő hadtest vagyunk

— jellemezte a szövetséget a tisztségében újabb két évre megerősített elnök, Kálmán István. Kanel Judit, az Aktív Tours illetve Makai Éva, az IMS Budapest Kft. ügyvezetői továbbra is ellátják alelnöki tisztségüket. A Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) partnereinek nyújtott át elismerést négy kategóriában csütörtökön, a budapesti Buddha-Bar Hotelben.

Nem véletlen a helyszínválasztás; a Buddha-Bar tavaly szálloda kategóriában nyerte el a legjobbnak járó elismerést a beutaztatók szövetségétől, mely aktuális díjátadóját az előző évi szállodai nyertesnél tartja. Bár a — csak decemberben 79%-os — foglaltsági rátájára a szálloda nem panaszkodhat, a minőségi munkaerő hiánya annál inkább borsot tör az orruk alá — tudtuk meg Fazekas Tamás igazgatótól. Elárulta: a Baalbek étterem idei megnyitása után jövőre nem terveznek fejlesztést, tartják a jól megszokott színvonalat.

„A szép és jó számok ellenére van még adósságunk, a szintugrás még nem következett be” — ismerte be Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, vélhetően a minőségi turizmus felé tett lépések eredményeit hiányolva. Meglátása szerint a kormányzat turizmus ágazattal kapcsolatos szemléletváltása a gyakorlatban is előzmény nélküli. Az ún. szintugráshoz további állami szerepvállalás szükséges, melyhez a források is rendelkezésre állnak — tette hozzá. A főpolgármester-helyettes tördelte a kezét az infrastrukturális fejlesztések okozta kényelmetlenségek miatt is. Kérte a beutaztatókat, hogy használják ki a jövő évi vizes VB-ben illetve a pályázás alatt lévő 2024-es olimpiában rejlő, a nemzetközi megjelenést segítő kommunikációs lehetőségeket.

„A jövőben is szeretnénk megtartani a szövetséget” — jelentette ki Kálmán István a MABEUSZ jövőjét firtató kérdésünkre. „Folyamatosan együttműködünk a többi szakmai szervezettel (MUISZ, MSZÉSZ, MaReSZ — V.A.). Az elmúlt évek munkája alapján világossá vált, hogy azon szervezetek közé tartozunk, melyeket komolyan vesz a döntéshozás” — tette hozzá. A szövetség gyorstüzelő képességét az elnök szerint az anomáliákat azonnal jelző szakértő tagság adja. A 2017-es terveket illetően elmondta: dolgoznak azon, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetésével a mostaninál kissé pezsgőbb kapcsolatot alakítsanak ki. Szeretnék elérni, hogy az államapparátus megfelelő és döntésképes illetékeseivel egyeztethessenek egyebek mellett olyan ügyekről, mint a Liget-projekt miatt a Hősök terén, benne a rendezvényhelyszínként frekventált Szépművészeti Múzeumnál megváltozó parkolási rend illetve a ligetbe történő behajtás.

A díjra a szövetségi tagok terjesztik fel az egyes szolgáltatókat, akiket szavazás útján választanak ki. Négy kategóriában ítélték oda a 2017-es díjakat. A legjobb szállodának járó pálmát idén a Star Inn Hotel Budapest Centrum vitte el. A díjat Juhász Helga igazgató vette át. A szövetség méltatta a ház kedvező ár-érték arányát, valamint a rugalmas és stabil csapatot, mely Juhász Helga elmondása szerint 7 éve szinte állandó. „A vidéki szolgáltatókat háttérbe szorítja az erős Budapest-márka; öröm, hogy idén sem budapesti vendéglátó nyerte el a kategória díját” — hangsúlyozta ki a vidék fontosságát Kálmán István. „Vidéken is vannak szállodák, egyéni és csoportos vendégek számára egyaránt szervezhetők tematikus utak” — hívta fel a figyelmet Zeller Tibor, az idén legjobb vendéglátó elismerését elnyerő Reneszánsz és Sirály éttermek, valamint a Hotel Visegrád tulajdonosa. „Három éve azt mondták: ennek nincs jövője” — emlékezett vissza az innovatív és megbízható termék kategóriában nyertes, egyéni, exkluzív hajós szolgáltatást nyújtó Dunarama tulajdonosa, Eőry Botond. A cég 7 éve, immár 3 hajón télen-nyáron fuvarozza a különleges dunai élményre vágyókat. „Egybehangzó közfelkiáltással” vált Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ igazgatója a legjobb MABEUSZ-partner díj birtokosává. A mindenkori turizmusmarketing szervezet a szövetség régóta megbízható partnere — mondta Kálmán István. Máthé Kinga úgy véli, az elismerés legalább annyira jár az egész termékfejlesztési csapatnak, mint neki.

Volti idő, amikor a MABEUSZ nem minden alap nélkül citromdíjakat is megítélt. Kérdésünkre, hogy ez tavaly és idén miért marad el, Kálmán István elnök azt felelte: „Túl sok díjat kellene átadnunk.”


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?