Hamarosan nyílik az étterme Szigligeten: Palágyi Eszter

Bár kora tavasszal a Balaton északi partjára költözött Magyarország női sztárséfje, Palágyi Eszter, és ugyan már benne járunk jócskán a nyárban, de saját bevallása szerint idén még egyszer sem nem fürdött a tóban. Egész más hajtja: a szakmájában való tökéletes megfelelés. 

Ennek érdekében, és e célnak mindent alávetve vette át annak idején Miguel Vieirától a Michelin-csillaggal kitüntetett Costes vezetését is, és védte meg több éven át az étterem konyhájának adott legrangosabb elismerést. Majd 2019-ben elhelyezkedett egy, akkor még nyitás-közeli állapotban lévő ötcsillagos ház konyhájának vezetőjének – a covid kitörése miatt azonban ez jócskán csúszott, de a napokban végre valóban megnyílt Matild Palace-ról van szó -, majd másfél év után otthagyta a ház vezető séf pozícióját, és inkább belevágott valami egészen másba. Innen indítjuk beszélgetésünket a Szigliget Várudvar Étteremben, ahol Palágyi Eszter séf hónapok óta a saját helyének nyitásán dolgozik. Interjúkra közben nincs nagyon ideje, ezért exkluzív ez a mostani beszélgetés.

 

Palágyi Eszter: Több mint másfél évet dolgozam egy pesti ötcsillagos luxusszálló projekten, azonban egyre messzebb került a nyitás időpontja, és nekem már nagyon hiányzott minden, ami az életemet jelenti: egy konyhán jelen lenni és helyt állni, miközben kint, az étterem tele vendéggel. Egy napon megcsörrent a telefon, a vonal végén a Szigliget Várudvar tulajdonosa volt, aki felvázolta, mit szeretne itt nyárra kialakítani, és ebben mi lehetne a szerepem. Azt mondtam, üljünk le, beszéljünk róla! Így kezdődött.

És mindez az északi-part egyik legszebb, legmenőbb helyén valósulhatna meg.

P. E.:  Mindig is természetközeli embernek tartottam magam. Az elhúzódó covid-helyzet pedig még jobban megerősítette bennem az érzést, hogy nekem nem egy városban van éjjel-nappal a helyem, hanem inkább a szabadban, a tájban. Itt, Szigligeten élek, mert meggyőződésem, csak akkor végezhetem jól a munkám, ha együtt lélegzem a hellyel. Bár azt be kell vallanom, a parton még nem voltam, csak itt fent, a hegyoldalban, az erdőnél, ahol éjjel-nappal az étterem kialakításán dolgozom.

Négy évszakosnak tervezed az éttermed, vagy egy nyaralóhelyhez méltóan időszakosan lesz nyitva?

P. E.: Nem zárunk be télre, ha ez a kérdésed. És úgy képzelem, hogy sok-sok rendezvénnyel hidaljuk át majd át azt az időszakot, amikor a Balaton-partján kevesebb a látogató.

Mi volt az új helyed kialakításánál a fő koncepció?

P. E.: A tulajdonossal már régi keletű az ismeretség. Ugyanaz volt az elképzelésünk, megegyezik az ízvilágunk, hasonló a koncepciónk – nincs semmilyen téren ellentét. Ha kiválasztok például egy terítéket, azt nem kell huszonhat helyen bemutatnom és leellenőriztetnem, mert megbíznak bennem, hogy biztos jó lesz, ha emellett döntöttem.

Milyen lesz Palágyi Eszter szigligeti éttermének konyháján a koncepció?

P. E.: Egyelőre csak tesztüzemmódról beszélhetünk, mert a nyitást követően jó ideig nem élesben tartunk majd nyitva, hanem egyfajta sajátos „próbaüzemben”, hiszen fontos a vendégektől az első visszajelzés. De az biztos, hogy azok a klasszikus fogások, amiket megszerettek tőlem, akik ismerik a konyhám, azokat is itt is megtalálják majd. Gondolok a halászléra gyufatésztával, vagy a paradicsomlevesre betűtésztával például. Ezek mind valamilyen formában ott szerepelnek majd az étlapon, csak a saját stílusomra formálva. Ami még döntő itt, Szigligeten, hogy rengeteg faszénen készülő étel lesz, egyfajta szabadtéri bográcsolás ízvilágát szeretném megvalósítani az étteremben.

Váltsunk! Hogy telt a covid alatti időszak?

P. E.: Ami furcsa volt, és nekem szokatlan, hogy sokat voltam a saját konyhámban otthon. Nagyon sok privát felkérésem volt, a bezárások alatt soknak tettem eleget. Azonkívül komputer előtt is többet ültem a magam mércéje szerint a kelleténél, hiszen a konyhán nem lehetett. Pr-ral, marketinggel, irodai munkákkal kellett foglalkoznom, de ez, mondjuk, jól jön most, mert legalább nem felejetettem el, amit korábban erről tanultam. De most már nyugodt vagyok. Mert itt a konyha, megvan, készül, és ott lehetek végre, ahol otthon érzem magam.

Mikorra tervezitek a nyitást?

P. E.: Ha minden jól megy, akkor e hónap végén.

Addigra lassan vége itt a Balatonnál a főszezonnak.

P. E.: Nincs miért aggódnunkHiszen megfeszített tempóban az éttermet és a mellette működő gasztrolaccot 5-6 hónap alatt hoztuk össze. A külső rész 100-120 férőhelyes lesz, és bent is ugyanannyian férnek majd el.

Hány ember dolgozik veled a konyhán?

P. E.:  Ez még nem dőlt el. Harmincnál biztos kevesebben, mert annyian egész egyszerűne nem férünk el egy időben.

Lesz helyettesed?

P. E.: Tervezem, de ez még nem dőlt el. Bár már hét éve szeretném, hogy legyen végre helyettesem, egyszer biztos lesz.

Eddig kevés konkrétumot árultál el a nyitásra váró éttermed koncepciójáról: halászlé gyufatésztával meg paradicsomleves betütésztával – ezt már tudjuk. De kifejtenéd az elképzelésed kicsit bővebben?

P. E.: „Deja vu” érzést szeretnék visszahozni a vendégeimnél, a gyerekkor emlékeit és ízeit. Ahogy a nagymamánknál volt fehér tányérban az étel az ünnepi asztalon, de nem abban a vakítófehérben, és volt benne egy jellegzetes motívum minden családi étkészlet oldalán. Ezt szeretném visszahozni – újragondolva. És minden, amit abban tálalunk majd, az egyfajta lenyomata lesz ennek a térségnek és a személyemnek. Az étlapot inkább szűkítettnek mondanám, mintsem gazdagnak, hiszen három előétel, ugyanannyi leves, hat főétel és három desszert szerepel majd rajta.

Kinek főzöl? Kit vársz  közönségednek?

P. E.: A korábbi pesti törzsvendégeimet mindenképp. És várom azokat is, akik eddig nem kóstolták Palágyi Eszter konyháját, hiszen itt több embert tudok egyszerre leültetni, mint bárhol máshol, ahol eddig dolgoztam. A helybéliekre éppúgy számítok, mint azokra, akiknek a közelben van nyaralójuk, vagy csak éppen kirándulóként megfordulnak Szigligeten. Hogy konkrét arányokat mondjak: 90 százalékban magyar vendégkörre számítok, és csak elenyésző számban a határon túlról érkezőkre.

Aggódom a fiatal korod, a törékeny egészséged miatt: az új étterem teljes koncepciója, működése túlságosan is rád épül, a te személyiségedre, tudásodra lett kialakítva.

P. E.: Én emiatt nem aggódom. Ugyanez volt annak idején a Costes-ben is, ahol egy idő után nemcsak a Costes hírneve, hanem Palágyi Eszter miatt jöttek, hogy megkóstolhassák, amit kitaláltam, amit kínáltunk a vendégeinknek. Így lesz ez itt is. Már alig várom, hogy sok elégedett vendégünk legyen.

                                                                        

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.