hirdetés
hirdetés

Hazánk leghosszabb barlangrendszere jött létre

Dr. Leél-Őssy Szabolcs a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy december 11-én, vasárnap létrejött hazánk leghosszabb barlangrendszere, amely 28,6 kilométeres. 

hirdetés

Mint elmondta, 31 éves kutatómunkába telt, és 200 ember munkájának köszönhető, hogy megtalálták az összeköttetést a barlangrendszerek között.

A ma már 28,6 kilométerhosszában ismert barlangrendszer első része a Pál-völgyi- kőfejtő legmagasabb pontján nyíló Harcsaszájú barlang lehetett a múlt század legelső éveiben.

A Pál-völgyi barlang első szakasza kőbányászat közben 1904-ben nyílt meg. További feltárásokra évtizedekig vártak, a múlt század harmincas éveiben egyre több kisebb üreget találtak a Mátyás-hegyi-kőfejtőben. A barlang hossza az ezredfordulóra meghaladta az 5,1 kilométert. A nyolcvanas évek végén újra indultak a kutatások, amelynek eredményeként 1994-ben a Jubileumi-szakasz fedezték fel.

Dr. Leél-Őssy Szabolcs
Nézze meg galériánk képeit!

Több felfedezés után a kutatások arra irányultak, hogy a Mátyás-hegyi Pálvölgyi- barlang alkotta rendszert hogyan lehetne összekötni a Hideg-lyuk - Harcsaszájú- barlang rendszerével. A Pál-völgyi és a Mátyás-hegyi barlang között 2001 végén találták meg az összeköttetést.

A barlangok közötti összeköttetéseket a járatok végpontjaiban összegyűlt törmelék eltávolításával nyitják meg a barlangászok, tehát nem mesterséges feltárásokat végeznek, hanem már meglévő, de eltömődött járatokat tisztítanak meg.

Hamarosan sikerült az áttörés a Harcsaszájú-barlangban és a szomszédos Hideg-lyukban is, 2010 tavaszán pedig felfedezték a két barlang közti összekötő járatot, amelynek feltárása december 11-én eredménnyel járt, így létrejött Magyarország leghosszabb barlangrendszere.

A kutatók biztosak benne, hogy a területen még sok-sok kilométernyi, eleddig ismeretlen járat vár felfedezésre.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Persze.. van osszekottetes csak szukseg van hozza egy kalapacsra meg egy vesore is.. hat apam, ezt szepen kifundaltatok.. nem tokmindegy, hogy melyik barlangunk milyen hosszu ?
Egyebkent meg lassan talan elkeszul a 4-es metro is, akkor az lesz a legnagyobb barlang rendszerunk ? :)
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai