Hollandok és lengyelek utaznak Gárdonyi és Eötvös József falujába

Nyáron különösen sok turista látogat Sályba. Az érkezők többsége azonban általában csak néhány órára vagy egy napra érkezik ide, hogy bakancsot öltve gyalogosan túrázzon a borsodi faluban és környékén.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahol a Bükk hegység a Bükki Nemzeti Park egyik kapujával találkozik, ott találni ezt a közel kétezer lakosú települést. Régi falu, hiszen az első írásos emlék az 1300-as évekből maradt fenn róla. Neve a Saul személynévből származik, területe a régészeti kutatások alapján már a honfoglalás előtti időkben is lakott volt. Az elmúlt időszakban bronzkori leleteket, kun és avar sírokat tártak fel itt.

Tanösvényen túrázhatunk

Sály a XVIII. századig Váralja néven szerepelt a köztudatban. Az egykori várának azonban ma már mindössze egyetlen bástyája emelkedik a falu határában, a Latornak nevezett helyen. Az erdők között találni a nevezetes Vízfőforrást is, amely ellátja a falut kristálytiszta ivóvízzel. Ahogy feljegyezték, valamikor több malmot is hajtott.

Gazdig Márk, a helyi önkormányzat kulturális, szabadidő-szervező koordinátora a Turizmus Online-nak elmondta, jelenleg régészek dolgoznak a környéken, hogy rekonstruálják a fennmaradt bástyát. Sálynak ezt a részét ugyanis nagyon sok gyalogos turista látogatja, ahová tanösvény vezet. A településen folyik végig a Sályi-patak, amely a Bükkábrány felé haladó út mentén látható tavat táplálja.

Az itt élők mezőgazdasággal foglalkoznak. A szántóföldi kultúrák mellett szépen viruló szőlőültetvényeket is művelnek. Több borász is tevékenykedik a faluban, és legalább száz pincét tartanak nyilván, miután a falu a Bükki Borvidék része. Sályba azért jönnek a turisták, hogy megnézzék a látványosságokat. Elsősorban az egykori iskolaépületben berendezett Gárdonyi Emlékházat, ahol a kiállított régi padok egyikén a gyerek Gárdonyi Géza is tanult 1870-1873 között. Édesapja ebben az időszakban uradalmi gépészként dolgozott a ma is megtalálható egykori Eötvös-kastélyban. Sőt, az író és reformpolitikus Eötvös József 1837-től 1841-ig az idejének jelentős részét ebben a családi épületben töltötte. Itt élt és alkotott, mindezt emléktábla is őrzi. A felújított barokk műemlék kastély körül régi fákkal ékesített, gondozott parkot találnak az érdeklődők. Emellett egy jelképes temetkezési hely megmaradt kőfalait is megcsodálhatják ott.



Az ország különböző részeiből érkeznek

A Gárdonyi Emlékházban a falu történetéről mutatnak be egykor használt különböző tárgyakat, eszközöket, ugyanakkor a sályi népviseletet is láthatják. A kastélyban jelenleg mozgásjavító intézet és diákotthon működik, amely nyáron diákoknak táborhelyként is szolgál. Híres a falu késői barokk stílusban épített katolikus temploma, amely az 1790-es évek végére készült el. A Gárdonyi Emlékház udvaráról pedig jól rálátni a háromszáz éves református templom tornyára, amely egy téren áll. Egyébként Sály elmúlt száz esztendős történetét nemrég régi fotókból és képeslapokból összeállított kiállításon mutatták be a művelődési házban.

Gazdik Márk arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban különösen a hollandok látogatták nagy számban a falut. Közülük többen le is telepedtek itt, mert megszerették a települést. A vásárolt ingatlanokat azután az ízlésüknek megfelelően alakították át. Emellett több vendégházban is várják a turistákat, ahol kényelmes szálláshelyeket biztosítanak. Jelenleg az ország különböző részeiből érkeznek ide látogatók, Budapesttől Sopronig, illetve Szolnoktól Debrecenig. Ugyanakkor a környező községek, például Bükkábrány, Kács, Harsány és Kisgyőr lakói közül is szívesen látogatnak Sályba. Főleg fiatalok jönnek, akik közül többen a kerékpáros túrákat választják.

Emellett a közelben néhány gyógyfürdőt is találnak a vendégek. Így Mezőkövesden a Zsóryt, illetve a bogácsi fürdőt. Ezekről a településekről is sokan látogatnak el Sályba, főleg lengyel vendégek.

A tudós-díszpolgár emlékét őrzik

A falu híres szülöttje volt dr. Barsy Ernő (1920-2013) főiskolai tanár, tudós néprajzkutató és hegedűművész, aki a Győri Tanítóképző Főiskolán tanított. Többek között Kodály Zoltán tanítványai közé tartozott, akit példaképének tekintett. Több száz néprajzi és népzenei tanulmánya, illetve könyve jelent meg. Ismeretterjesztő és tudományos írásait pedig hazánkban és külföldön is ismerték.

A sályi Gárdonyi Géza Emlékház kiállítási anyagát a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársainak közreműködésével dr. Barsy Ernő állította össze. Emellett az emlékházban egy külön sarokban elhelyezett tárlóban őrzik a tudós professzor könyveit, dokumentumait. Több más elismerés mellett Sály, valamint Győr díszpolgári címével is kitüntették. A Rába-parti városban temették el.

A falu jó hírnevét erősítik

Miután Sály kedvező természeti adottságokkal – jó levegővel és tiszta vízzel – rendelkezik, ezért évente többen főleg kikapcsolódásra keresik fel ezt a csendes falut. A szép fekvése miatt sokan kedvelik a turisták közül, ezért az önkormányzat a lehetőségeket kihasználva igyekszik erősíteni az idegenforgalmat. Azt szeretnék, ha a falu látnivalót megismerve még több élménnyel gazdagodva utaznának el a vendégek, erősítve Sály jó hírnevét.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.