hirdetés
hirdetés

Hollandok és lengyelek utaznak Gárdonyi és Eötvös József falujába

Nyáron különösen sok turista látogat Sályba. Az érkezők többsége azonban általában csak néhány órára vagy egy napra érkezik ide, hogy bakancsot öltve gyalogosan túrázzon a borsodi faluban és környékén.

hirdetés

Ahol a Bükk hegység a Bükki Nemzeti Park egyik kapujával találkozik, ott találni ezt a közel kétezer lakosú települést. Régi falu, hiszen az első írásos emlék az 1300-as évekből maradt fenn róla. Neve a Saul személynévből származik, területe a régészeti kutatások alapján már a honfoglalás előtti időkben is lakott volt. Az elmúlt időszakban bronzkori leleteket, kun és avar sírokat tártak fel itt.

Tanösvényen túrázhatunk

Sály a XVIII. századig Váralja néven szerepelt a köztudatban. Az egykori várának azonban ma már mindössze egyetlen bástyája emelkedik a falu határában, a Latornak nevezett helyen. Az erdők között találni a nevezetes Vízfőforrást is, amely ellátja a falut kristálytiszta ivóvízzel. Ahogy feljegyezték, valamikor több malmot is hajtott.

Gazdig Márk, a helyi önkormányzat kulturális, szabadidő-szervező koordinátora a Turizmus Online-nak elmondta, jelenleg régészek dolgoznak a környéken, hogy rekonstruálják a fennmaradt bástyát. Sálynak ezt a részét ugyanis nagyon sok gyalogos turista látogatja, ahová tanösvény vezet. A településen folyik végig a Sályi-patak, amely a Bükkábrány felé haladó út mentén látható tavat táplálja.

Az itt élők mezőgazdasággal foglalkoznak. A szántóföldi kultúrák mellett szépen viruló szőlőültetvényeket is művelnek. Több borász is tevékenykedik a faluban, és legalább száz pincét tartanak nyilván, miután a falu a Bükki Borvidék része. Sályba azért jönnek a turisták, hogy megnézzék a látványosságokat. Elsősorban az egykori iskolaépületben berendezett Gárdonyi Emlékházat, ahol a kiállított régi padok egyikén a gyerek Gárdonyi Géza is tanult 1870-1873 között. Édesapja ebben az időszakban uradalmi gépészként dolgozott a ma is megtalálható egykori Eötvös-kastélyban. Sőt, az író és reformpolitikus Eötvös József 1837-től 1841-ig az idejének jelentős részét ebben a családi épületben töltötte. Itt élt és alkotott, mindezt emléktábla is őrzi. A felújított barokk műemlék kastély körül régi fákkal ékesített, gondozott parkot találnak az érdeklődők. Emellett egy jelképes temetkezési hely megmaradt kőfalait is megcsodálhatják ott.

A felújított barokk Eötvös-kastéy Sályban (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított barokk Eötvös-kastéy Sályban (Fotó: Mentusz Károly)


A kastély a parkkal (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély a parkkal (Fotó: Mentusz Károly)


Régi iskolapad, ahol Gárdonyi is tanult (Fotó: Mentusz Károly)
Régi iskolapad, ahol Gárdonyi is tanult (Fotó: Mentusz Károly)


Szépen művelt szőlők a falu határában (Fotó: Mentusz Károly)
Szépen művelt szőlők a falu határában (Fotó: Mentusz Károly)


Valamikori temetkezési hely díszes falai a parkban (Fotó: Mentusz Károly9
Valamikori temetkezési hely díszes falai a parkban (Fotó: Mentusz Károly9


Az ország különböző részeiből érkeznek

A Gárdonyi Emlékházban a falu történetéről mutatnak be egykor használt különböző tárgyakat, eszközöket, ugyanakkor a sályi népviseletet is láthatják. A kastélyban jelenleg mozgásjavító intézet és diákotthon működik, amely nyáron diákoknak táborhelyként is szolgál. Híres a falu késői barokk stílusban épített katolikus temploma, amely az 1790-es évek végére készült el. A Gárdonyi Emlékház udvaráról pedig jól rálátni a háromszáz éves református templom tornyára, amely egy téren áll. Egyébként Sály elmúlt száz esztendős történetét nemrég régi fotókból és képeslapokból összeállított kiállításon mutatták be a művelődési házban.

Gazdik Márk arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban különösen a hollandok látogatták nagy számban a falut. Közülük többen le is telepedtek itt, mert megszerették a települést. A vásárolt ingatlanokat azután az ízlésüknek megfelelően alakították át. Emellett több vendégházban is várják a turistákat, ahol kényelmes szálláshelyeket biztosítanak. Jelenleg az ország különböző részeiből érkeznek ide látogatók, Budapesttől Sopronig, illetve Szolnoktól Debrecenig. Ugyanakkor a környező községek, például Bükkábrány, Kács, Harsány és Kisgyőr lakói közül is szívesen látogatnak Sályba. Főleg fiatalok jönnek, akik közül többen a kerékpáros túrákat választják.

Emellett a közelben néhány gyógyfürdőt is találnak a vendégek. Így Mezőkövesden a Zsóryt, illetve a bogácsi fürdőt. Ezekről a településekről is sokan látogatnak el Sályba, főleg lengyel vendégek.

A Gárdonyi Géza Emlékház Sályban (Fotó: Mentusz Károly)
A Gárdonyi Géza Emlékház Sályban (Fotó: Mentusz Károly)


A sályi népviselet (Fotó: Mentusz Károly)
A sályi népviselet (Fotó: Mentusz Károly)


Régi tankönyvek a Gárdonyi Géza Emlékházban (Fotó: Mentusz Károly)
Régi tankönyvek a Gárdonyi Géza Emlékházban (Fotó: Mentusz Károly)

A tudós-díszpolgár emlékét őrzik

A falu híres szülöttje volt dr. Barsy Ernő (1920-2013) főiskolai tanár, tudós néprajzkutató és hegedűművész, aki a Győri Tanítóképző Főiskolán tanított. Többek között Kodály Zoltán tanítványai közé tartozott, akit példaképének tekintett. Több száz néprajzi és népzenei tanulmánya, illetve könyve jelent meg. Ismeretterjesztő és tudományos írásait pedig hazánkban és külföldön is ismerték.

A sályi Gárdonyi Géza Emlékház kiállítási anyagát a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársainak közreműködésével dr. Barsy Ernő állította össze. Emellett az emlékházban egy külön sarokban elhelyezett tárlóban őrzik a tudós professzor könyveit, dokumentumait. Több más elismerés mellett Sály, valamint Győr díszpolgári címével is kitüntették. A Rába-parti városban temették el.

Kiállítás dr. Barsi Ernő műveiből (Fotó: Mentusz Károly)
Kiállítás dr. Barsi Ernő műveiből (Fotó: Mentusz Károly)

A falu jó hírnevét erősítik

Miután Sály kedvező természeti adottságokkal – jó levegővel és tiszta vízzel – rendelkezik, ezért évente többen főleg kikapcsolódásra keresik fel ezt a csendes falut. A szép fekvése miatt sokan kedvelik a turisták közül, ezért az önkormányzat a lehetőségeket kihasználva igyekszik erősíteni az idegenforgalmat. Azt szeretnék, ha a falu látnivalót megismerve még több élménnyel gazdagodva utaznának el a vendégek, erősítve Sály jó hírnevét.

Egy vendégváró ház Sályban (Fotó: Mentusz Károly)
Egy vendégváró ház Sályban (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk