hirdetés
hirdetés

Izgalmas látnivalókkal nyitott a megújult kisnánai vár

A felújítás alatt levő siroki és a felújított kisnánai vár értékeinek bemutatására szervezett csütörtökön Study Tour-t szakújságíróknak a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület.

hirdetés

Sirokban Lakatos István polgármester elmondta, hogy a település kedvező földrajzi adottságait kihasználva az ipar és a turizmus jól megfér egymással. Kiemelte, hogy Sirokban turisztikai szempontból legjelentősebb a vár, amely a nemzeti örökség része és a Széchenyi Terv alapján felújítás alatt áll. A faluban kiépítették a teljes infrastruktúrát és sokan foglalkoznak szállásadással. Immár évről évre tömegeket vonzanak a siroki várnapok programjai, továbbá a nemzetközi motoros találkozó, a művésztanárok alkotótábora és a nemzetközi népdaltalálkozó is. Az idei várnapok jelentős sikert hoztak, ahol jelmezes szereplők az 1550-es török időszakot idézték fel, sátrakkal, csatajelenettel. Ezeket ezer vendég tekintette meg.

Báthory Gábor, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának projektvezetője beszélt a siroki vár jövő év áprilisában befejezésre kerülő felújításáról. Mindez 365 millió forint támogatással valósul meg és az alsó vár teljesen megújul. Az elképzelések szerint a felső várat később újítják fel. A mostani munkák eredményeként a legjelentősebb látványosságnak ígérkezik a felvonó híd létrehozása, amelyet ceremónia – ágyúdörgés, dobpergetés - kíséretében működtetnek majd. Emellett díszkivilágítást is kap a vár és arra törekszenek, hogy annak az egykori életét minél hitelesebben mutassák be a közönségnek.

Az újságírók ezután megtekintették a siroki várat és a palóc tájházat, amely kapcsolódik a projekthez. Ez utóbbit egy több mint százéves épületben alakították ki, amelyet korabeli bútorokkal rendeztek be és falu egyik nevezetességének számít.

Délután Kisnánára látogattak, a várfelújítás záróeseményére. Itt Koncsos Sándor polgármester a Napi Turizmusnak elmondta, hogy a megújított vár, a kovácsműhely és a tájház kitörési pontot jelent a község turizmusában. Ezek bemutatásával, programjaival növelhetik a vendégek számát Kisnánán.

A fejlesztési projekt pályázat útján valósult meg háromszáz millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból, melyet az önkormányzat további negyven millió forint önrésszel egészített ki. Többek között megújult a lakótorony, a várösvény, kiállítóhelyeket és rendezvénytermet hoztak lére, ahol konferenciáknak adnak helyet a jövőben. Ezek mellett kronoszkópot is helyeztek el árban, melynek segítségével az épületegyüttes egykori életét elevenítik fel a vendégeknek. Ilyen jelenleg csak a diósgyőri várban és Budapesten, az Aquincumi Múzeumban működik.

Jó döntésnek minősítette a várfelújítást és gratulált a kisnánai önkormányzatnak, a vitelezőknek Balázs József (Fidesz) országgyűlési képviselő. Kiemelte, hogy az építészeti és a szellemi örökségünk megóvása fontos feladat napjainkban, s ebben a kisnánaiak példát mutattak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk