Mascarponés túrókrém sós karamellel megbolondítva

Sorozatban nyeri a fagylaltversenyeket a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc. Többször nyert már arany, illetve bronzdíjat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének az Év Fagylaltja versenyén, és az idén az övé lett a fődíj. Sőt, a nívódíjat is elhozta! Ráadásképpen néhány napja megkapta a Balmazújváros Kultúrájáért elismerést. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A díjazott harminc éve kezdett a vendéglátásban dolgozni a szülővárosában és mára ugyanott, a Centrum Fagyizóban alkotja a különleges édességeket. Nem csak az újvárosiaknak, hanem még 18 cukrászdának illetve fagylaltozónak készíti a hűsítő nyalánkságokat, 100 kilométeres körzetben szállít. 130 féle ízből választhatnak a megrendelők.

Augusztus 20-a ünnepére például kenyér fagylaltot is készített. Nutellást, gorgonzolást (kék sajt), cseresznyést és sárgabarack lekvárost is vehettek, az érdekes ízekre vágyók.

Egymásra tromfolnak

„A jó ide kevés” – idézi kolléganője szavait. – Az országban sok jó fagylaltozó van, és aki ki akar közülük tűnni, annak úja és jót kell összeállítani – magyarázza. Az összeszokott páros tizenhat éve dolgozik együtt és készül a versenyekre. Jó szokásuk, hogy munka közben beszélgetnek, egyikük feldob témának egy íz összeállítást és aztán szinte egymásra tromfolva sorolják, hogy miket kellene még beletenni, hogy tökéletes legyen.

Versenyekre készülve olykor 60-70 kilogramm alapanyagot is elkísérleteznek, mire összeáll a végleges eredmény. Aztán kiviszik a pultba és tesztelik a vásárlókon. Egy huszonnégy órás forgalomból már meg tudják állapítani, hogy kelendő lesz-e vagy sem? De mint kiderült, erre sem lehet mérget venni. Ugyanis változik az emberek ízlése. Míg a három éve kikísérletezett epres mentás limonádé fagylalt annak idején nem kellett senkinek sem, ma veszik. A chilis étcsoki fagylaltot négy éve szinte ki se merték rakni, ma pedig a napi kínálat részét képezi. 

Flódni

Az Év Fagylaltja versenyekre visszatérve az első bronzérmét a flódni fagyival nyerte 2012-ben. Bizony nehéz volt ennek a speciális süteménynek a fagylalt változatát összeállítani, főleg az alma adta fel a leckét, könnyen megfagyott. De, mint a díj mutatja, a munka meghozta gyümölcsét. Azóta minden évben indultak a versenyen és mindig díjazzák munkájukat.

Nyertek már például a vanília, a vajkaramella pityókás körteszósz, a bazsalikomos őszibarack és a fügés diós gesztenye fagylalttal. Tavaly két bronzérmet hoztak el konyakos és marcipános meggy, valamint egy aranyérmet narancsos meggy fagylaltjukkal.

A pityóka mint összetevő elgondolkodtató volt, de mint kiderült, nem a burgonyához hasonló zöldséget jelenti, hanem az enyhén becsípett állapotot, a kótyagosságot, spiccességet, egyszóval az édesség szesztartalmára utal.

Eszenyi Ferenc az idén kapta a legnagyobb szakmai elismerést, az Év Fagylaltja díjat a mascarponés túrókrém sós karamellel nevű jeges édességgel aranydíjat hozott el.

Az édes alapanyagot kicsi túrórögökkel tette karakteres ízűvé, házi csokoládészósszal öntötte le, aprított mogyorót szórt rá és házi készítésű sós karamell öntettel bolondította meg. 

Ugyanezen a versenyen a sós pisztácia pirított magvakkal nevű fagylalttal bronzdíjat nyert és a két díj együtt a Nívódíjra érdemesítette. Kísérletező kedvét mutatja, hogy jövőre duplázni szeretne, azaz újból megkapni mindkét díjat.

Az újdonság megalkotásában nem lesz hiba, hiszen elkészítette már a következő édes! fagyit is: juharszirupban karamellizált baconos snidlinges kenyér. És vitték a vásárlók!

Az arany-, illetve a bronzdíjat az idén módosult versenyszabályok szerinti két kategóriában nyerte: az aranyat a kézműves, a bronzot a mentes fagylalt (glutén, cukor, laktóz nélküli nyersanyagokból készült) kategóriában.

Világverseny

Tervei között nem csak a jövő évi duplázás szerepel, hanem szeretne kijutni a világ legnagyobb fagylaltversenyére, az olaszországi Gelato World világbajnokságra versenyezni. Az idén lehetett először nevezni Magyarországon a világbajnoki selejtezőre, és ők neveztek is a tavalyi aranydíjas, vajkaramella pityókás körteszósz fagylaltjukkal, de nem jutottak tovább. Jövőre újból indulnak a megmérettetésen.

Ez is a céljuk, megtudni, hol állnak a mezőnyben. Eszenyi Ferenc addig is ugyanúgy kijár az olasz nemzetközi vásárra, mint eddig, figyeli az új fagylalt trendeket, ízeket, az új gépeket, alapanyagokat.

A jó minőségűt veszi az alapanyagokból, mert úgy van vele, hogy amit ő nem eszik meg a családjával, azt másokkal sem eteti meg. Jómaga is dolgozik fagylalt alapanyagokkal, de amit tud, elkészít hazai nyersanyagokból.

Ha teheti, helyben veszi meg ezeket, mint például az öntetnek főzött gyümölcsöket. Megfőzi a karamellöntetet, pasztilllából a csokoládé öntetet, valódi vanília rudat főz a vanília fagylaltba.

Jótékonykodás

Fagylaltjaival nem csak kereskedik, hanem jótékonykodik is. Az idei évtől vendégül látja a város óvodásait egy tavaszi fagylaltozásra és ebből hagyományt szeretne teremteni. Jövőre pedig az általános iskolások első és második osztályosait is meg akarja hívni. Semmi jónak nem az elrontója, ha kérik, hogy támogasson egy-egy városi rendezvényt, megteszi.

Ez is szerepet játszhatott a Balmazújváros Kultúrájáért elismerésben valamint az, hogy a fagylaltversenyeken öregbíti a város hírnevét. Debrecen felé is kacsintgat, hívják, hogy nyisson ott is fagylaltozót.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.