hirdetés
hirdetés

Mátraderecskén az egészségturizmusra alapozzák a jövőt

Hosszabb távon az egészségturizmusban látják a jövőt Mátraderecskén. Mindezt a széndioxidos gyógygázfürdőre, a mofettára alapozzák. A mátrai faluban található, idén húsz éves létesítmény szakemberei ugyanis kiemelkedő eredményeket értek el a betegek gyógyításában.

hirdetés

A mofettát már a római orvosok is használták keringésjavításra – mondta a Turizmus Online-nak Szőnyiné Nagy Zsuzsanna, a Mátraderecskei Gyógygázfürdő vezetője. Hozzátette: a népi gyógyászat pedig évszázadok óta alkalmazza Erdélyben. A derecskén működő mofetta napjainkban a legjelentősebb ilyen jellegű gyógyító intézmény hazánkban. Az itteni, vulkáni utóműködés hatására kialakult áramló gáz gyógyító hatása jelentősen hozzájárul az érrendszeri betegek és egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához és rehabilitációjához.

Naponta több mint kétszáz beteget kezelnek

Mátraderecskén még 1994-ben kísérleti gázfürdőt építettek, ahol napi 12 beteggel kezdték meg a kúraszerű kezeléseket. Azután 1995 és 1999 között folytatták azokat a vizsgálatokat, amelyek beigazolták a széndioxidgáz gyógyító hatását. Ez tette lehetővé, hogy az önkormányzat 2001-ben az I. Széchenyi Terv keretében pályázatot nyújtott be egy korszerű gyógyászati központ létrehozására.

A mofetta bejárati része (Fotó: Mentusz Károly)
A mofetta bejárati része (Fotó: Mentusz Károly)


A mofetta hátsó szárnya (Fotó: Mentusz Károly)
A mofetta hátsó szárnya (Fotó: Mentusz Károly)


A mofetta hallja (Fotó: Mentusz Károly)
A mofetta hallja (Fotó: Mentusz Károly)


Pihenőszoba, ágyakkal (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőszoba, ágyakkal (Fotó: Mentusz Károly)


Pihenőpark a falu főterén (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpark a falu főterén (Fotó: Mentusz Károly)

A kísérleti fürdő, majd pedig az új gyógyászati központ tervezésére akkor az intézmény mai vezetőjét, Szőnyi Nagy Zsuzsanna építész-szakmérnököt kérték fel. A 420 millió forintos beruházás állami támogatással fel is épült. A költségek felét az állami támogatás, a másik felét pedig az önkormányzat biztosította. Immár több mint egy évtizede, 2004-ben adták át rendeltetésének és azóta is folyamatosan működik. A nyitást követően, 2006-ban a mofetta megkapta a gyógyfürdő címet, majd 2012. augusztus 1-jétől pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával folytatják a kezeléseket. Ez jelentős anyagi előnyt jelent a betegeknek.

A felmérések szerint 2008-ig mintegy 25 ezren látogattak el a mofettába kezelésekre. Nemcsak Magyarországról, hanem Európa különböző országaiból, az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztráliából is érkeztek vendégek. Az ezt követő években 2014-ig 5457 beteget fogadtak és 33 ezer 600 kezelést folytattak. A mofettában egy műszakban háromszáz beteget tudnak ellátni és ma már gyakran túllépik a napi kétszázas vendégszámot.

Vendégágyak sorozatával várják a turistákat

A mofetta vezetője azt is elmondta, hogy az alig kétezer lakosú Mátraderecske hegyi környezetben fekvő falu, melynek kristálytiszta a levegője. A település a széndioxidos gyógyfürdőjének köszönhetően az elmúlt két évtizedben egészségturisztikai célponttá vált. Az utóbbi húsz évben a falusi szálláshelyek egész sorozatát alakították ki a tulajdonosok. Ma már közel háromszáz vendégággyal várják a szállást keresőket. Emellett éttermet is találnak Mátraderecskén. A fejlesztésekkel bevételekhez jutottak a tulajdonosok és a befizetett idegenforgalmi adó révén az önkormányzat is. A falu másik turisztikai nevezetessége a gyógyvizes strand, ahol főleg a reumatikus betegek találhatnak felüdülést. Mátraderecske a Palóc Út része is, a faluban nyaralást, a kikapcsolódást és a természet közelségét élvezhetik a turisták.

A Palóc Út tábla Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)
A Palóc Út tábla Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)

Nemcsak gyógyító, hanem kulturális központ is

A mofetta a jövőben is járóbetegeket fogad kezelésekre – erősítette meg Szőnyiné Nagy Zsuzsanna. Az épületegyüttes kellemes környezetet biztosít az érkezőknek, itt ugyanis nem a hagyományos kórházi körülmények között várják a betegeket, hanem barátságos, a palóc hagyományokat is felvonultató gyógyító helyen. A mátraderecskei mofetta a kezeléseken kívül más szolgáltatásokat is nyújt a vendégeknek. Így például szakmai konferenciákat rendeznek és a ma már az évente sorra kerülő, országos hírű Palóc párnafesztiválnak is egyik színhelye. Ezek mellett az állandó és időszakos képzőművészeti tárlatok is jelzik a kulturális választékot.

A mátraderecskei gyógygázfürdőben az elmúlt két évtized nagyon hasznos munkával telt el, miután a betegek legnagyobb része elégedetten távozott a kezelések után. Sőt a nagy többségük rendszeresen vissza is tér. Különösen fontos eredményeket értek el a magas vérnyomással, illetve az érszűkületi problémákkal küzdő betegek kezelésében.

A palóc népviseletet babákon mutatják be (Fotó: Mentusz Károly)
A palóc népviseletet babákon mutatják be (Fotó: Mentusz Károly)


Mátraderecske látképe, háttérben a Mátrával (Fotó: Mentusz Károly)
Mátraderecske látképe, háttérben a Mátrával (Fotó: Mentusz Károly)


Modern vendégház Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)
Modern vendégház Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk