Mátraderecskén az egészségturizmusra alapozzák a jövőt

Hosszabb távon az egészségturizmusban látják a jövőt Mátraderecskén. Mindezt a széndioxidos gyógygázfürdőre, a mofettára alapozzák. A mátrai faluban található, idén húsz éves létesítmény szakemberei ugyanis kiemelkedő eredményeket értek el a betegek gyógyításában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mofettát már a római orvosok is használták keringésjavításra – mondta a Turizmus Online-nak Szőnyiné Nagy Zsuzsanna, a Mátraderecskei Gyógygázfürdő vezetője. Hozzátette: a népi gyógyászat pedig évszázadok óta alkalmazza Erdélyben. A derecskén működő mofetta napjainkban a legjelentősebb ilyen jellegű gyógyító intézmény hazánkban. Az itteni, vulkáni utóműködés hatására kialakult áramló gáz gyógyító hatása jelentősen hozzájárul az érrendszeri betegek és egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához és rehabilitációjához.

Naponta több mint kétszáz beteget kezelnek

Mátraderecskén még 1994-ben kísérleti gázfürdőt építettek, ahol napi 12 beteggel kezdték meg a kúraszerű kezeléseket. Azután 1995 és 1999 között folytatták azokat a vizsgálatokat, amelyek beigazolták a széndioxidgáz gyógyító hatását. Ez tette lehetővé, hogy az önkormányzat 2001-ben az I. Széchenyi Terv keretében pályázatot nyújtott be egy korszerű gyógyászati központ létrehozására.

A kísérleti fürdő, majd pedig az új gyógyászati központ tervezésére akkor az intézmény mai vezetőjét, Szőnyi Nagy Zsuzsanna építész-szakmérnököt kérték fel. A 420 millió forintos beruházás állami támogatással fel is épült. A költségek felét az állami támogatás, a másik felét pedig az önkormányzat biztosította. Immár több mint egy évtizede, 2004-ben adták át rendeltetésének és azóta is folyamatosan működik. A nyitást követően, 2006-ban a mofetta megkapta a gyógyfürdő címet, majd 2012. augusztus 1-jétől pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával folytatják a kezeléseket. Ez jelentős anyagi előnyt jelent a betegeknek.

A felmérések szerint 2008-ig mintegy 25 ezren látogattak el a mofettába kezelésekre. Nemcsak Magyarországról, hanem Európa különböző országaiból, az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztráliából is érkeztek vendégek. Az ezt követő években 2014-ig 5457 beteget fogadtak és 33 ezer 600 kezelést folytattak. A mofettában egy műszakban háromszáz beteget tudnak ellátni és ma már gyakran túllépik a napi kétszázas vendégszámot.

Vendégágyak sorozatával várják a turistákat

A mofetta vezetője azt is elmondta, hogy az alig kétezer lakosú Mátraderecske hegyi környezetben fekvő falu, melynek kristálytiszta a levegője. A település a széndioxidos gyógyfürdőjének köszönhetően az elmúlt két évtizedben egészségturisztikai célponttá vált. Az utóbbi húsz évben a falusi szálláshelyek egész sorozatát alakították ki a tulajdonosok. Ma már közel háromszáz vendégággyal várják a szállást keresőket. Emellett éttermet is találnak Mátraderecskén. A fejlesztésekkel bevételekhez jutottak a tulajdonosok és a befizetett idegenforgalmi adó révén az önkormányzat is. A falu másik turisztikai nevezetessége a gyógyvizes strand, ahol főleg a reumatikus betegek találhatnak felüdülést. Mátraderecske a Palóc Út része is, a faluban nyaralást, a kikapcsolódást és a természet közelségét élvezhetik a turisták.

Nemcsak gyógyító, hanem kulturális központ is

A mofetta a jövőben is járóbetegeket fogad kezelésekre – erősítette meg Szőnyiné Nagy Zsuzsanna. Az épületegyüttes kellemes környezetet biztosít az érkezőknek, itt ugyanis nem a hagyományos kórházi körülmények között várják a betegeket, hanem barátságos, a palóc hagyományokat is felvonultató gyógyító helyen. A mátraderecskei mofetta a kezeléseken kívül más szolgáltatásokat is nyújt a vendégeknek. Így például szakmai konferenciákat rendeznek és a ma már az évente sorra kerülő, országos hírű Palóc párnafesztiválnak is egyik színhelye. Ezek mellett az állandó és időszakos képzőművészeti tárlatok is jelzik a kulturális választékot.

A mátraderecskei gyógygázfürdőben az elmúlt két évtized nagyon hasznos munkával telt el, miután a betegek legnagyobb része elégedetten távozott a kezelések után. Sőt a nagy többségük rendszeresen vissza is tér. Különösen fontos eredményeket értek el a magas vérnyomással, illetve az érszűkületi problémákkal küzdő betegek kezelésében.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.