hirdetés
hirdetés

Megfejthetik a romantikus kastély rejtelmeit Noszvajon

A Bükk déli kapujában, az Egertől alig tíz kilométerre fekvő Noszvajon kitárták portáik kapuit a vendégek előtt a tulajdonosok. Most a nyári időszakban különösen sok a turista a faluban, legtöbben a 240 éves kastélyt keresik fel. 

hirdetés

Hazánk egyik kicsi, de annál különlegesebb barokk, copf stílusú épületeként tartják számon a noszvaji de la Motte kastélyt. Az építészet egyik remekműveként emlegetik, amely falképeivel és romantikus belső tereivel különös hangulatot áraszt. Ez a védett műemlék a bravúros építészeti megoldásokkal és a XVIII. századi díszítéseivel hívja fel magára a figyelmet.

A kastély kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély kívülről (Fotó: Mentusz Károly)


A barokk kastély homlokzata (Fotó: Mentusz Károly)
A barokk kastély homlokzata (Fotó: Mentusz Károly)

Az idegenvezető öt helyiségbe invitálja a vendégeket, amelyeket korabeli festmények tesznek érdekessé. A régi bútorok közül csak egy sakkasztal maradt meg, emellett két különleges, eredeti kályha jelzi a korabeli hangulatot. A berendezések többi része már későbbi időszakból származik.

A kastély emeleti feljárója (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély emeleti feljárója (Fotó: Mentusz Károly)

A márki franciás utalásai

A falu gyöngyszeme ez az épület, amely a hozzá tartozó angolparkkal állami tulajdonban van – mondta lapunknak Csorba Erzsébet könyvtáros, a helyi múzeumok kezelője –, melyet az önkormányzat üzemeltet. Idén 240 éve – pontosan 1774-ben – kezdték építeni, és négy évvel később készült el. Az érdekes történetű kastélyban az elmúlt több mint két évszázad alatt sokan megfordultak. Így például báró Szepessy Sámuel, aki építette, de később kényszerűségből adta el gróf Almássy Antal özvegyének, Vécsey Máriának. Az épület közkeletű neve egyébként ennek a hölgynek a második házasságából származik. Férjének, de la Motte márkinak – aki Mária Terézia udvarában szolgált – tulajdonítják ugyanis a kastély belső franciás díszítéseit és utalásait.

Az angolpark  (Fotó: Mentusz Károly)
Az angolpark (Fotó: Mentusz Károly)

Az utcáról kovácsoltvas kapu választja el az épületet, az udvari előtérből pedig lépcsősor vezet fel a kastély bejáratához. Az ajtók és ablakok eredetiek, tölgyfából készültek, rajtuk pedig míves zárak találhatók. Az emeleti előtér mennyezetét az Auróra diadalmenetét ábrázoló freskó díszíti. A díszteremben copf stílusú cserépkályhát helyeztek el, a római szoba mennyezetére viszont görög mitológiai témájú freskót festettek.

A kastély kovácsoltvas bejárata (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély kovácsoltvas bejárata (Fotó: Mentusz Károly)


A díszerem (Fotó: Mentusz Károly)
A díszerem (Fotó: Mentusz Károly)

A különleges, erkélyes épületet a II. világháború végéig lakásként használták, majd később a kisiparosok üdülőjeként működtették, 1972-ben az akkori Heves Megyei Tanács vette át kezelésre. Mellé oktatási központot építettek, és három lakosztállyal szállodaként is működött. Aztán felújították, és múzeumot alakítottak ki a kastélyban, amely egészen 2010-ig így volt látható.

Két évvel később, 2012. augusztus 1-jétől a noszvaji önkormányzat kapta meg az államtól az üzemeltetési jogot, és a mögötte levő angolparkot is rendbe tették. Ez a terület különleges fákat és díszcserjéket rejt, melyek nagy része régi ültetésű, és az idők során meg is maradt. Így – többek között – a tiszafától az oszlopos tölgyig, az akáctól a liliomfáig sok minden megtalálható itt. Azokat a növényeket viszont, amelyek időközben tönkrementek, folyamatosan pótolták. A három és fél hektáros angolparkban egyébként a múzeumlátogatással együtt kellemes sétákat tehetnek a turisták. A kertet szépen rendben tartják, és nemrég a védelmére kerítést is húztak köré.

Madaras és római szobát is látni

Csorba Erzsébet arra is kitért, hogy a muzeális kastélyt tovább fejlesztik: kávézót és ajándékboltot nyitnak a helyszínen. Emellett az épületben egykor működött katolikus kápolnát is szeretnék felújítani, a parkban pedig szemétgyűjtőket szerelnek fel. Felvették a kapcsolatot a Magyar Madártani Egyesülettel is, miután a kertben különleges madarakat is felfedezhetnek a látogatók. Ezek védelmére közösen fognak össze a jövőben. Egyébként a kastélyban madaras festményekkel díszített szobával is várják az érdeklődőket, a római szobában pedig az egykori császárok portréi elevenednek meg az ablakmélyedésekben.

A madaras szoba (Fotó: Mentusz Károly)
A madaras szoba (Fotó: Mentusz Károly)


A római szoba (Fotó: Mentusz Károly)
A római szoba (Fotó: Mentusz Károly)

Erre a különleges épületre a gyerekek és felnőttek figyelmét múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is igyekeznek ráirányítani. Így például Noszvaj-foglaló, illetve képkereső játékot rendeznek. Ezek mellett restaurátorfoglalkozásra és címertervezésre is várják a családokat. Mindezt azért tartják fontosnak, mert a kastélynak az elmúlt 240 évben több tulajdonosa is volt – olyan nemesi családok, amelyek címerekkel rendelkeztek, ezeket szeretnék megismertetni a mai fiatalokkal.

Érdekességek kerülnek a kiadványba

A kastély jubileumára ünnepséget tartottak a helybeliek és több száz turista jelenlétében. Amellett, hogy az érdeklődők ingyenesen látogathatták az épületet, két érdekes kiállítást is láthattak. Az egyikkel "Akikért a harang szól" címmel az I. világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából a noszvaji hősöknek állítottak emléket a rendezők. Ugyanakkor a Nagy Háború Kutatásáért Közalapítvány közreműködésével mutatták be a"Gondolatban mindig ott leszek" című dokumentumanyagot is.

A nagy érdeklődésre tekintettel a kastély történetét és annak művészi értékeit bemutató kiadványt szeretnének megjelentetni a 240. évforduló tiszteletére.

Részlet az I. világháborús kiállításról (Fotó: Menusz Károly)
Részlet az I. világháborús kiállításról (Fotó: Menusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk