hirdetés
hirdetés

Minden feltétel adott a sármelléki repülőtér működéséhez

Egy hete adtunk hírt arról az MTI segítségével, hogy milyen szezonra, forgalomra számítanak az idén a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton. A múltkori információk kiegészítéseként a repülőteret üzemeltető Kft. vezetőjét arról kérdeztük, nem jelent-e gondot, hogy a hírek szerint még mindig nem zárultak le az eszközök értékesítése kapcsán felmerült viták.

hirdetés

Benkő Attila elmondta, hogy minden feltétel adott a repülőtér idei működéséhez. Ezen nem változtat az sem, hogy a repülőtér eszközeinek korábban lezajlott értékesítésével kapcsolatban az egyik érintett novemberben kifogást nyújtott be a bíróságon.

"A repülőtér üzemeltetése teljesen elkülönül az eszközök tulajdonlásától. Az eszközök tulajdonosának semmi köze a hévízi önkormányzat tulajdonában lévő üzemeltető céghez. Ha meg is változna az eszközök tulajdonosa, az új tulajdonos akkor sem mondhatná fel azt a szerződést, amivel mi a működéshez szükséges eszközöket béreljük. Ezek a szerződések minimum hat hónapos határidővel mondhatók fel, de ez a határidő semmiképp sem lehet korábbi az érintett év végénél. A szerződésben ezzel zártuk ki, hogy szezon közben bármilyen probléma felmerüljön. Ezek a feltételek egy esetlegesen új tulajdonost ugyanúgy köteleznének. Én egyébként nem látok semmi esélyt arra, hogy megváltozzon a tulajdonos, de ha ez mégis megtörténne, a repülőtér akkor is ugyanúgy üzemelne tovább" - mondta Benkő Attila.

Minden feltétel adott a sármelléki Hévíz-Balaton Airport idei működéséhez - állítja Benkő Attila (Fotó: Győrffy Árpád)
Minden feltétel adott a sármelléki Hévíz-Balaton Airport idei működéséhez - állítja Benkő Attila (Fotó: Győrffy Árpád)


A környezetvédelmi mentesítés is hamarosan véget ér

Az ügyvezető hozzátette, hogy az idei év közepén befejeződik a repülőtér környezetvédelmi mentesítése, és utána talán lehetőség nyílik arra, hogy közvetlen csatlakozást alakítsanak ki a repülőtér előtt elhaladó közút és a fogadóépület között.

A repülőtér parkolója, utasforgalmi épülete légvonalban néhány száz méterre van a Sármellék-zalakomári közúttól, de jelenleg mintegy másfél kilométert kell kacskaringózni az egykori szovjet laktanyán, lakótelepen át a vendégeknek. Pedig csak egy nagyon rövid szakaszt kellene megépíteni a közvetlen összeköttetéshez, amire talán most majd lehetőség nyílik.

A mentesítés befejezéséig folyamatosan zajlik a keresztirányú földhordás, amíg ez tart, neki sem lehetne állni a munkának. Ha sikerül megfelelő egyezségre jutni a külső terület új tulajdonosával, Széles Gáborral, akkor már az idén elkezdődhetne a munka, de leghamarabb akkor is csak jövő évre készülhetne el az új bejárat.

Jövőre talán már rövidebb úton lehet elérni a sármelléki Hévíz-Balaton Airport fogadóépületének bejáratát (Fotó: Győrffy Árpád)
Jövőre talán már rövidebb úton lehet elérni a sármelléki Hévíz-Balaton Airport fogadóépületének bejáratát (Fotó: Győrffy Árpád)


Az ügyvezető elmondta, hogy rendben zajlik a június közepétől augusztus végégig hetente közlekedő új törökországi charterjárat előkészítése. Április első felében elindulnak az október végéig közlekedő nyugat-európai charterek is, amik Frankfurtból, Düsseldorfból, Hamburgból, Berlinből, Erfurtból, Lipcséből, Drezdából, Friedrichshafenből és Zürichből hoznak majd vendégek Hévízre. Hetente ez 4-5 gépet fog jelenteni a reptér forgalmában. Ami még mindig bizonytalan, az oroszországi járatok ügye, tudtuk meg Benkő Attilától.

Az egyik múlt évi járat fogadás a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton (Fotó: Győrffy Árpád)
Az egyik múlt évi járat fogadás a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton (Fotó: Győrffy Árpád)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk