hirdetés
hirdetés

Mozgó múzeumba kerülnek kulturális örökségeink

Novemberben a szlovéniai Mariborban találkoznak az Európai Unió által támogatott Sagittarius-projektben résztvevő nyolc ország  képviselői, hogy előkészítsék a program jövő évi zárását  - tájékoztatta lapunkat dr. Dávid Lóránt (PhD.), a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus-, Területfejlesztési- és Idegennyelvi Intézetének igazgatója.

hirdetés

Arról tárgyalnak, hogy közös munkával milyen eredményeket értek el eddig a projekt megvalósítására. Várhatóan előkészítik a közös program jövő májusi zárását is. Mint az intézetvezető főiskolai tanártól megtudtuk, a 2011-ben indított projektben Görögország, Olaszország, Magyarország, Moldávia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária szakmai tudományos intézetei vesznek részt. A munkát az athéni Égei Egyetem irányítja és fogja össze. Az együttes munkában hazánkat partnerként a gyöngyösi főiskola képviseli. Az intézet ebben közreműködő tanárai az elmúlt időszakban Magyarország keleti részének három megyéjében térképezték fel a kulturális örökség értékeit.

Hevesben, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban folytattak erre vonatkozó kutatásokat. Emellett újszerű technikával, digitális fotókra és hangos filmekre rögzítették a nevezetességeket. Többek között Gyöngyösön, a Ferences templomban és műemlék könyvtárban, a Felsővárosi templom kincsárában, a Mátrában, az ország legmagasabb csúcsán Kékestetőn a kilátónál, a történelmi múltú egri várban, továbbá Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban, a Világörökséghez tartozó borvidéken Tokaj-hegyalján, a különleges magyar tájként számon tartott Hortobágyon és Debrecenben több örökségi helyen dolgoztak.

Az összegyűjtött anyagot a következő hónapokban úgynevezett mozgó múzeumban mutatják be Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában. Jelenleg egy bukaresti kiállítás keretében láthatók, a projektben közreműködő ottani partner intézetben.

A mostani projekt az EU Dél-Kelet Európai Nemzetközi Együttműködési Programja keretében valósul meg, kétmillió eurós támogatással. Ezzel is szeretnének mintát szolgáltatni azoknak a dél-európai országoknak, akik szeretnének az unióhoz csatlakozni.

Dr. Dávid Lóránt elmondta, hogy a maribori találkozón - az eddigi tapasztalatokat összegezve - újabb közös projektekről is szó lesz a további együttműködéshez. Ezek elsősorban turisztikai termékfejlesztésre, tematikus útvonalak kialakítására irányulnak, melyeket a résztvevő országok kulturális örökségére alapoznak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk