hirdetés
hirdetés

Pow Wow 2014: Berlini Fal, bringa és új hotelek

Február 1-jén, szombaton lezajlott a kétévente megrendezésre kerülő Pow Wow Berlin Brandenburg turisztikai szakkiállítás és vásár.

hirdetés

A visitBerlin és a TMB (Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH) immár harmadik alkalommal rendezte meg a Pow Wow Berlin Brandenburg turisztikai szakkiállítást, workshopot és vásárt a főváros és a tartomány turizmusának népszerűsítése érdekében. A Best Western Premier Hotel MOA-ban tartott eseményen a sajtónak is bemutatták az újdonságokat, és a berlini turizmus új oldalát bemutató túrákon is részt lehetett venni.

Kiderült többek között, hogy a tavaly decemberig mért, rekordszámú – 25 millió – vendégéjszaka az év végére 27 millióra nőtt, illetve, hogy a magyarok egyre inkább érdeklődnek a német főváros iránt – bár a brandenburgi régió többi részében egyelőre elenyésző a számuk. 2011-ben 40.317 vendégéjszakát töltöttek a magyarok Berlinben, 2012-ben ez a szám 44.503-ra nőtt, 2013-ban pedig novemberig 43.137 éjszakát töltöttek a német fővárosban. A magyarok átlagosan 2,7 napot tartózkodnak Berlinben, ezekkel a számokkal pedig a 20. helyen állunk a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számának listáján.


A Berlini Fal lebontásának 25. évfordulója

November 9-én lesz 25 éve, hogy lebontották a Berlini Falat, ebből az alkalomból pedig különböző helyszíneken jeles eseményekkel és kiállításokkal várja a főváros a látogatókat, amelynek fókuszában Berlin megosztása, a hidegháború és a békés forradalom lesz. Többek között GPS-vezérelt túrákon vehetnek részt a turisták a fal mentén, vezetett vagy egyéni biciklitúrákat kínálnak, de akár Trabantot bérelve is át lehet menni a keleti oldalra. A belvárosban november 9-e körül installációkkal emlékeznek meg a Berlini Fal lebontásáról, több ezer kivilágított, fehér léggömb fog megformálni egy 12 kilométer hosszú falat.

A megemlékezésre kiállításokkal is készülnek. November 9-én például – egy évnyi felújítás után – újra megnyitja kapuit a Berlini Fal Dokumentációs Központban lévő állandó tárlat. Márciustól augusztusig lesz látható a Német Történeti Múzeumban Martin Schmidt és Kurt Schwarzer fotográfusok „Colour for the Republic” című kiállítása, mely a Német Demokratikus Köztársaság mindennapi életét hivatott bemutatni. A Museum für Alltagskultur („Mindennapok Múzeuma”) pedig két lakást rendez be az 1950-es és 1970-es évek kelet-német stílusában.

Bringával Berlinben

A fővárosban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerékpáros városnézésre is, ezt ugyanis megköveteli a növekvő igény: a biciklivel közlekedők száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben, mára 15%-át teszi ki a használt közlekedési eszközöknek, naponta körülbelül félmillió kerékpáros teker a fővárosban. Körülbelül 1.030 kilométer hosszú bicikliút várja az ide utazókat, a hálózat kibővítése pedig jelenleg is folyamatban van.

A biciklis turizmus fellendítése – és a trend követése – érdekében nem csupán bérelni lehet a bringákat, de vezetett kerékpáros túrákat is egyre többen kínálnak, illetve a városi mellett a Segway, az elektromos bicikli és a – most legújabbnak számító – háromkerekű Trikke bérlésére is sok helyen lehetőség van.

Segway
Segway


A Flat Tire Bike Tours elmondása szerint – akik bicikliket adnak bérbe és túrákat is vezetnek – a spanyol és az olasz turisták igénylik leginkább a városnézést két keréken. A szálláshelyek is egyre inkább igazodnak a biciklis hullámhoz: a legtöbb hotelben lehet bringát bérelni, de már léteznek kimondottan a kerékpárosokra szabott szállások is, amelyek többek között kerékpárjavítást is vállalnak. Ilyen például a sport tematikára épülő Kolumbus Hotel, ahol akár a szobájukban is tárolhatják az utazók a biciklijüket.

Négy- és ötcsillagos hotelek 2014-ben

Az elkövetkező 3 évben várhatóan közel 30 új hotel fog nyílni Berlinben, néhány már idén megnyitja kapuit, de van, ami januárban már meg is kezdte működését.

Dizájnhotel nyílt a napokban 25hours Hotel Bikini néven, amely 149 szobájával és összesen 100 embert befogadó 3 konferenciatermével várja az utazókat. Az épület tetején egy bárt is kialakítottak, amelyből 360 fokos panoráma nyílik a városra.

25h Bikini Berlin Hotel
25h Bikini Berlin Hotel


A Riu névre hallgató spanyol brand a Kurfürstendammot választotta első Riu Plaza Hotelének helyszínéül, mely szintén januárban kezdte meg működését. A négycsillagos szálloda 357 szobájával és 6 konferenciatermével 840 vendég befogadására képes.

Az új Steigenberger Hotel am Kanzleramt várhatóan májusban nyílik meg. Az elsőosztályú hotel a főpályaudvar és a kormányzati negyed között épül, 339 szoba, spa szolgáltatások és egy nagy konferenciaterem is lesz az épületben.

A Marriott szállodalánc legújabb brandje, a Moxy elérhető áron kínál modern berendezésű szobákat, első berlini hotelének nyitása 2014 közepére várható az Ostbahnhof közelében.

A török Titanic hotelcsoport jelenleg két új szállodát is tervez nyitni Berlinben: egy 208 szobás, ötcsillagos hotellé alakítják az Állami Operaház korábbi műhelyépületét, illetve egy 388 szobás, négycsillagos szálloda is épül, mindkettő előreláthatólag nyárra készül el.

2014 második felében, a Bertolt-Brecht téren nyílik meg a kizárólag üvegből és fémből készült Leonardo Hotel Berlin Mitte, ami 310 szobával és egy 160 négyzetméteres konferenciateremmel várja az utazókat, ezen kívül egy 150 négyzetméteres VIP lounge is lesz benne.

A Four Points by Sheraton Berlin Airport szintén jelenleg épül az új repülőtérnél, a tervek között 253 szoba, két étterem és egy fitness terem szerepel, emelett egy konferencia- és rendezvénytermet, illetve egy business központot is létrehoznak.

Új bevásárlóközpont az állatkert mellett

A 25hours Hotel Bikini koncepciójának része a Breitscheid téren épülő Bikini Berlin, ami az állatkert és a Kaiser Wilhelm templom között kerül kialakításra. Az üzleteknek és éttermeknek helyet adó épület éppen felújítás alatt áll, melynek célja a modern dizájn kialakítása a régi karakter megtartásával. Az üzletház fiatal berlini tervezők számára is biztosítani fog helyet egy egyedien kialakított üzlethelyiség rövid idejű bérlésével.

Bikini Berlin (fotó: Bayerische Hausbau Gmbh)
Bikini Berlin (fotó: Bayerische Hausbau Gmbh)


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai