hirdetés
hirdetés

Továbbfejlesztik a bogácsi gyógyfürdőt

A fürdő bővítésének köszönhetően jelentősen nőtt a vendégforgalom a termálvizéről híres Bükkaljai településen.

hirdetés

Bogács gazdasági életében fő motor a turizmus, mondta el a Turizmus Online-nak Csendesné Farkas Edit polgármester. Tavaly az előzetes adatok szerint 79 ezer 832 vendégéjszakát töltöttek itt a hazai és a külföldi turisták, az idegenforgalmi adóból pedig 17 millió 216 ezer forint került az önkormányzathoz. Az elmúlt évben a szép számú hazai turista mellett főként lengyelek, szlovákok és németek pihentek az üdülőfaluban. 

2011 augusztustól decemberig 107 ezren látogatták a bogácsi gyógyfürdőt, 25 százalékkal többen mint 2010-ben, köszönhetően a 190 millió forintos fejlesztési programnak. A projekt költségvetéséből 93,9 millió forint volt európai uniós támogatás, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat biztíosította. A fejlesztéssel bővítették és korszerűsítették a fürdőt, ahol ma már nyolc medence fogadja a vendégeket. 

Nézze meg galériánk képeit!

Tavaly nyitott meg Bogácson a Hagyományőrző Ház, amelynek állandó kiállítása a XIX.századi paraszti élet jellegzetességeit mutatja be. Alig egy hónapja, önkormányzati kezdeményezésre alapították meg a Bogácsért Turisztikai Egyesületet, amelyet az idén szeretnének TDM-mé fejleszteni.

Csendesné Farkas Edit elmondta, 2012-ben újabb két EU-s pályázatot nyújtanak be. Az egyik a fürdő továbbfejlesztését célozza. A tervek szerint a 150-200 milliós beruházással megújul az öltőzőépület és a bejárat, emellett egy új épületrészt is kialakítanak a fürdőben, ahol wellness szolgáltatásokkal várják a vendégeket. A másik fejlesztésre közösen pályáznak a mezőkövesdi önkormányzattal. A két település között tíz kilométer hosszúságban kerékpárutat kívánnak létesíteni, mintegy százmillió forint értékben.

Idén is izgalmas programokkal várja Bogács a turistákat. Január 21-én indul az idény a falusi kamara mustrával. Az országosan egyedülálló kezdeményezésre tizenöt önkormányzat - Tápióbicskétől Sepsiszentgyörgyig - jelezte részvételét őstermelőkkel, akik bemutatják az általuk készített, téli eltett befőtteket, savanyúságokat, lekvárokat, sajtokat, mézeket. Februárban füdőfarsangot tartanak, áprilisban családi húsvétot. Májusban majális lesz és megrendezik a szakács tanulók országos versenyét, melyet a pogármesterek főzőversenyével kötnek össze. A nyár fontos eseménye lesz a nemzetközi Bükkvinfest, a fehér borok-, valamint a fürdő fesztiválja. Ősszel lesz szüreti hétvége, Szent Márton nap és a summás ételek főzőnapja.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk