Turisztikai attrakciókkal és szállásokkal gazdagodott Észak-Magyarország

Jó úton halad az idegenforgalom, kedvezőek az esztendő első kilenc hónapjának eredményei Észak-Magyarországon – hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője Szilvásváradon. A tavalyi hasonló időszakhoz képest 9,5 százalékkal nőtt a vendégek száma, és 5,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a térségbe látogatók. Ezek eddig túlszárnyalták az országos eredményeket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közkedvelt kiránduló- és üdülőhelyen, Szilvásváradon, a négycsillagos Szalajka Liget Hotelben tartott konferenciára Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéből érkeztek turisztikai szakemberek, akik a régió különböző tájegységeiben megvalósított attrakció- és szálláshelyfejlesztésekről szerezhettek fontos információkat. Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy tovább gazdagodott a Nógrád Geopark és megnyitották a Geo Család Házát. A környéket pedig gyalogosan, lóháton és kerékpárral is bejárhatják az érdeklődő turisták. Azt is kiemelte, hogy Hollókőn az elmúlt időszakban kétmilliárd forint értékben valósítottak meg idegenforgalmi fejlesztéseket. Többek között a helyi néprajzi elemeket felhasználva építettek játszóteret, amely gyors népszerűségre talált a gyerekek körében. Emellett interaktív palóc játszóházat, továbbá kalácsos házat is nyitottak. Felújították a várat, ahol jövőre már középkori vacsoraesteket is rendeznek, a következő évben pedig átadják az új, négycsillagos hotelt, ahol többféle szolgáltatással várják majd a vendégeket.

Újdonságok a Mátrában, Egerben és a Gyógyvizek Völgyében

Az elmúlt időszakban jó néhány fejlesztéssel gazdagodott hazánk legmagasabb hegyvidékének turizmusa – mondta Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú egyesület menedzsere. Egyebek mellett megújult a galyatetői kilátó, és átadták az új turistacentrumot is. Parádsasváron ifjúsági szállót, panziót, illetve kalandparkot létesítettek. Ásványház nyílt Mátraszentimrén és ásványmúzeum Gyöngyösorosziban. A Mátrában 85 kilométer hosszú kerékpárutat festettek fel, a mátrai borvidék központjában, Gyöngyösön megújult a Borpalota, ahol látványpincét is nyitottak. Mindezeken kívül Mátraszentistvánon elkezdték a sípark fejlesztését is.

Egerben, a Nemzeti Emlékhelyen, a borvidéki központban és fürdőcentrumban befejeződött a belváros rehabilitációs programja – emelte ki tájékoztatójában Hegedűsné Majnár Márta, a városi turisztikai nonprofit Kft. ügyvezetője. Tart a vár felújítása, ahol idén – többek között – újdonságként várfalsétányt alakítottak ki. A kerekezők örömére kerékpárutat is építenek, és elkészült az Érseki Palota és Turisztikai Látogatóközpont. Ez a létesítmény XXI. századi köntösben jövőre nyitja meg kapuit a vendégek előtt.

A Gyógyvizek Völgyében Egerszalókon és Demjénben is fontos fejlesztések valósultak meg – mutatott rá Szádeczky Kornélia TDM menedzser. Ma már a szállodákban hat helyszínen több mint hatvan féle szolgáltatást kínálnak. Idén nyitották meg Demjénben az európai színvonalú Cascade Barlangfürdőt, amely gyorsan népszerű hely lett, és eddig négyszázezer vendég látogatta meg. Ebben az évben a Gyógyvizek Völgye TDM megújította honlapját, amelyen magyar és angol nyelven tájékoztatnak a jeles rendezvényeikről, gasztronómiai programjaikról. Ebben az évben futóversenyt is rendeztek, amelyet jövőre is szeretnének megismételni. Demjénben pedig új attrakcióként falmászók vehettek birtokukba a riolittufa-bányát. Jövőre ugyancsak ebben a faluban Gyógytea Házat is létesítenek.

Fürdőfejlesztés a Zsóryban, Családi-napok Szilvásváradon

Az idén és 2016-ban is folytatódik Mezőkövesden a Zsóry-fürdő fejlesztése – jelentette ki Lázárné Csirmaz Henriett, a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület elnöke. Fedett élményfürdőt, korszerű beléptetőrendszert, sportpályát, vendéglátóegységeket létesítenek. Nemrég adták át a fürdő területén a Pandora Zsóry apartmanokat. Ott tizennyolc jól felszerelt kőházat nyitottak, amely jövőre már teljes kapacitással működik. Azt is kiemelte, hogy 2016-ban immár 15. alkalommal rendezik meg a Matyó Húsvétot, illetve bővítik a híres mezőgazdasági gépmúzeumot is. Ott múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd.

Szilvásvárad ebben az évben is népszerű volt a turisták körében – hangsúlyozta Tóth Andrea, a helyi idegenforgalmi egyesület menedzsere. Szilva-napot tartottak és különleges derelyét készítettek, emellett újdonságként Családi-napokat, illetve Retro-, valamint Country-hétvégét is tartottak gasztronómiai élvezetekkel egybekötve. A Szalajka-völgyben információs ház nyílt, és bővült a kedvezményeket nyújtó Szilvásvárad-kártya elfogadóhelyeinek listája is. A következő évben nagyszabású lovasturisztikai fejlesztés kezdődik a faluban.

Az ismert fürdőhelyen, Bogácson is továbbfejlődött az idegenforgalom. Marczis Zsófia, a helyi turisztikai és szolgáltató nonprofit közhasznú kft. ügyvezetője elmondta, csúszdaparkot létesítettek, továbbá megnyitották a fiatalok terét a megújult egészségház mellett. A fürdő közelében műfűvel borított labdarúgópályát is építettek. A jövőben a kerékpáros turizmust is szeretnék fejleszteni és ehhez támogatásért pályáznak. A következő évben megújul a gyógyfürdő bejárata, és korszerűsítik az öltözőépületet. A szálláshelyek számát pedig nyolc ikerfaházzal bővítik a kemping területén. Mindezek mellett tavasztól késő őszig különböző rendezvényeket terveznek tartani.

Avalon-park nyílt Miskolcon, Ecetmúzeum Tarcalon

Miskolc és környékéről Kupcsik Sarolta, a helyi idegenforgalmi marketing nonprofit közhasznú kft. TDM munkatársa elmondta, hogy a tavalyihoz képest a hazaiakon kívül a cseh, a román, az orosz, az ukrán vendégéjszakák száma nőtt a városban és környékén. Idén augusztusban adták át a megújult diósgyőri várban a Lovagi Tornák Terét, a miskolctapolcai strandfürdőben pedig két medencét újítottak fel. A fejlesztés folytatódik azzal, hogy családi élményfürdőt hoznak létre. Az utóbbi időben népszerű lett a Miskolc és Lillafüred között található Baráthegyi Majorság is, ahol szálláshelyek várják a turistákat.

Szólt arról is, hogy Tapolcán az idén készült el az Avalon-park, amely a gyerekek kedvenc játszóhelye lett. A szép természeti környezetben mini gokartpálya működik, emellett elektromos kis vonatra is felszállhatnak a vendégek. Lillafüreden a volt laktanya területén pedig sport- és kalandparkot nyitottak. A következő évben az Avalon-parknál nyitják meg azt a négycsillagos szállodát, amely konferenciaközpont is lesz.

Manapság Tokaj térségében is több újdonsággal találkozhat a látogató – emlékeztetett Ladomérszky László, a Tokaj-Hegyalja-Taktaköz-Hernádvölgye Idegenforgalmi Egyesület menedzsere. Kiemelte a regéci vár rekonstrukcióját, ahol például kiállítóhelyet is nyitnak. A község központjában pedig látogatóközpont épül, valamint történelmi játszótér és ügyességi pálya is lesz. Tarcalon idén adták át a nyolc és fél méter magas, gránitból készült Krisztus-szobrot, melyhez korszerűsítették az utat és este kivilágítva is láthatják az alkotást az érdeklődők. Emellett felújítják a Teréz-kápolnát is. Bodorogkeresztúron elsőként az országban nemrég nyílt meg az Ecetmúzeum, az Acetánia, ahol az ételízesítő folyadékkal ismertetik meg a látogatókat. Tokajban november elején tárta ki kapuit a Világörökségi Bormúzeum, és alig egy éve látogathatják a fesztivál katlant. Ezt egy addig kihasználatlan bányakatlanban alakították ki, ahol színházi előadásokat tartanak. Az eltelt egy esztendőben 12 ezer turista látogatta ezeket.

Bosch Ágnes, a Sárospatak Információs Iroda vezetője arról számolt be, hogy a városban elkészült a felújított főtér, amely a Virágos Magyarországért Mozgalom különdíját nyerte el. A Bodrogon szabadstrandot nyitottak, illetve a víziszínpadon különböző rendezvényeket tartottak, jövőre pedig bormúzeumot is nyitnak. Tolcsván megújult a kastély, Cigándon pedig a hagyományőrzésre fordítanak nagy hangsúlyt,

A Futrinkával vonatoznak Sátoraljaújhelyen

Sok vendég fordult meg Sátoraljaújhelyen és környékén is – mondta Blanár Róbert, a Tokaj-Hegyalja-Zemplén- Abaúj Térségi TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője. Felújították a Magyar Kálváriát és ki is világították ezt az emlékhelyet. Ennek a közelében találni a zsólyomi pincesort, amely felújított köntösben fogadja a vendégeket. Átadták az Alsó-hegyközi tanösvényrendszert, ahol kerékpározhatnak is a turisták. A városban kedvelik a Futrinka elnevezésű kisvonatot, mellyel egész napos élménysorozatban vehetnek részt a látogatók.

Blanár Róbert arról is beszélt, hogy mindezek mellett tart a füzéri vár, illetve a füzérradványi kastély felújítása is. A rekonstrukcióval háromszintes lett a várépület, amely XVI. századi hangulatot áraszt. Az Abaúji-térségben szálláshelyekkel és gasztronómiai élményekkel várják a turistákat. Telkibányán és Vizsolyban pedig továbbra is a történelmi hagyományokra építik a turizmust.

Idén immár két évtizede annak, hogy világörökségi területnek nyilvánították Aggteleket és környékét – emlékeztetett Bacsó Zsolt, a helyi nemzeti park igazgatóságának osztályvezetője. Az ökoturizmus jelentőségét méltatta, de kiemelte a kerékpárosok, a fotósok és a kulturális értékeket keresők érdeklődését is. Úgynevezett Zöld Pont irodákat nyitottak a Zempléni Tájvédelmi Körzetben, de a jövőben fontos a bemutatóhelyek és tanösvények felújítása is. Rámutatott, hogy a 2014-2020 közötti időszakban a legnagyobb projekt a Baradla-barlang fogadótérségének ökoturisztikai fejlesztése lesz. Emellett világörökségi fogadóközpontot alakítanak ki Aggteleken. Már elkezdték a barlangi egészségturizmus feltételrendszerének a kialakítását is, a helyi termékek erősítésére pedig tovább fejlesztik a Nemzeti Park Védjegyet. A következő évben harminc éve lesz annak, hogy a hucul ménest létrehozták, amelyből jelenleg 250 egyeddel rendelkeznek. Ez a Kárpátokból származó kistermetű, de igen strapabíró lófajta Aggteleken található. Az állomány fenntartása mellett turisztikai programokra is hasznosítják ezeket az állatokat.

A konferencia záróbeszédében Molnár Anita igazgató köszönetet mondott az északi régióban tevékenykedő turisztikai szakembereknek az idei munkájukért.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.