Vargányafesztivállal köszöntik a nyarat Mátranovákon

Egykor bányásztelepülés volt, manapság viszont az ipar és az idegenforgalom a falu gazdaságának hajtómotorja Mátranovákon - mondta a Turizmus Online-nak Bodor Ernőné polgármester. A hosszú völgyben elnyújtózó község Nógrád megye legészakibb települése, ahol a forró nyarakon is kellemes hőmérséklet fogadja a vendégeket.

Mátranovákot, ezt az Árpád-kor települést körös-körül bükkös, tölgyes és fenyves erdők borítják. Ennek köszönhetően kristálytiszta a levegője, ezért sokan gyógyító sétákra járnak ide. A falu része a Nyírmed-, illetve a Mátracserpuszta, ahol szálláshelyek és lovastanya várja a látogatókat. Ezek mellett egy kedvelt búvóhelyet is találnak a turisták Mátranovákon, a Faluhely majort, ahol őshonos állatok és szálláshelyek várják a vendégeket. A település központjában építették fel a fogadót, amely modern külsőt és kényelmes belsőt kínálnak a turistáknak, az éttermében pedig helyi specialitásokat is megkóstolhatnak a látogatók.

Túrák a fehér székhez

A túrázók közül különösen sokan kedvelik a Mátranovák határától mindössze két kilométerre emelkedő riolittufa hegyet, amely különleges természeti képződmény. A helybeliek fehér széknek nevezik, ahová egy jól karbantartott úton juthatnak el a turisták. Azt is megtudtuk, hogy ehhez hasonló, de nagyobb tufából álló hegyet legközelebb Törökországban találhatnak az érdeklődők.

A falu határát egyébként ősborókás borítja, amely forrásokban gazdag, értékes természetvédelmi terület, mely tiszta vizet szolgáltat a szomjazóknak. Mátranovákon több látványosságot is találhatnak a vendégek. Így a dombon épített kétszáz éves római katolikus templomot, melynek a parkjában emelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére faragott faszobrot. Mellette találni a neves íróról, Fekete Istvánról elnevezett általános iskolát. A jeles irodalmárra az intézmény falán elhelyezett tábla emlékeztet. A bányász emlékház is látogatható, ahol az egykori kőszénbányászok életét, eszközeit, viseleteit mutatják be. A múzeum udvarán egy hosszú bányavágat található, amelyet korhűen, különféle eszközökkel rendeztek be.

Bodor Ernőné azt is elmondta, hogy a falu húsz kilométeres körzetében olyan népszerű kirándulóhelyek közül választhatnak, mint Parád, Mátraháza, Kékestető vagy Galyatető. Mátranováktól alig harminc kilométerre pedig eljuthatnak a mátraszentistváni sípályához is, de a Salvus vizéről nevezetes bükkszéki gyógyfürdőt is elérhetik. Az utóbbi időben a falu jó híre sokakhoz eljutott. Ezt jelzi, hogy legutóbb budapesti óvodásokat és az ország különböző részeiből érkezett iskolásokat fogadtak, akik a település központjából induló tanösvényt járták végig, mely egy kilátó mellett vezet el és az egykori kőbányánál zárul.

Pihenőhelyek és tájékoztató táblák

A községben a helyi turizmuson kívül az átmenő turizmust is fontosnak tartják. Így a környékbeli települések önkormányzataival összefogva Szuha-Mátraalmás, Mátramindszent, Kazár és Mátraterenye látványosságaira is felhívják az érdeklődők figyelmét. Az elmúlt évtizedben pályázati, helyi önkormányzati és magánvállalkozók támogatásával folyamatosan fejlesztették a turisztikai látványosságokat Mátranovákon. Parkokat, pihenőhelyeket létesítettek, amelyeket asztalokkal, padokkal rendeztek be. Tájékoztató táblákat is helyeztek el, amelyekkel a település látnivalóira hívják fel a látogatók figyelmét.

Az újabb elképzelésekről a polgármester elmondta, hogy már készítik azt a pályázatot, amely a közlekedés biztonságát fokozó járdák építését ösztönzi. Emellett Mátranovák központjában piacteret alakítanak ki önerővel és pályázati segítséggel. Ott a helyi vállalkozók mutatják be és értékesítik termékeiket. Így házi készítésű sajtokból, lekvárokból, zöldségekből és gyümölcsökből, továbbá különféle füstölt húsokból vásárolhatnak az érdeklődők. Még az idén ősszel benyújtják az erről szóló pályázatukat. Ebben az évben Mátracserpusztán szálláshellyé alakítják át a régi iskolaépületet, ahol egyszerre 25 turistát tudnak elhelyezni. Mindezt önerőből valósítja meg az önkormányzat.

Hazánk második legtisztább levegőjű településrésze

Egyébként Mátracserpusztán - egy korábbi műszeres mérés eredményei alapján - bebizonyították, hogy ez Magyarország második legtisztább levegőjű településrésze. Ezzel sokaknak még vonzóbbá vált, amelyet az is jelez, hogy egyre többen fedezik fel, szívesen kirándulnak és vásárolnak itt ingatlanokat. Mátranovákon a falu kedvező természeti adottságait igyekeznek még jobban kihasználni és ezzel a turizmust szolgálni. Így például három mély fúrású kút működik a községben, amelyekből a források vizét hozzák a felszínre. Ezáltal tiszta, jó minőségű és ásványokban gazdag ivóvizet fogyasztanak a helybeliek és a turisták is.

Az idén június 11-én tartják a település legnagyobb ünnepét, a nyárköszöntő Vargányafesztivált. Ez azért különleges, mert a falut ölelő erdőkben sok vargányagomba terem, ebből pedig kiváló ételeket készítenek - többek között erre az alkalomra is. A fesztivált részben azért rendezik, hogy a helyben lakó családok tagjai találkozhassanak egymással és egy kellemes napot töltsenek el együtt a Jaj-réten. Délelőtt ügyességi versenyeket tartanak, délben gombás ételekből készített ebédre várják a vendégeket, délután pedig a szabadtéri színpadon kulturális műsorral kedveskednek a résztvevőknek.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?