Vegyen valódi sonkát a Debreceni Mangalica Fesztiválon!

Hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált, idén új időpontban, március 27-29-ig, hogy a vásárlók húsvét előtt juthassanak hozzá a jó minőségű sonka-és húskészítményekhez. 

A 2008-ban induló és mára évente öt városban szervezett fair trade mozgalom rendezvényére ingyenes a belépés, az elfogyasztott, megvásárolt termékekért kell fizetni a látogatóknak. 13 mangalicatenyésztő kínálja majd minőségi portékáit a vásáron, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt, s 150-170 kiállító, köztük 30 élelmiszerkereskedő.

Külföldön is sikeresek a mangalica termékek

Növekedett a mangalica állomány hazánkban az elmúlt években, érezhető, hogy a kormány támogatja a tenyésztőket. A Földművelésügyi Minisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete között megállapodás született a termékek piacra juttatásáért. A regisztrált tenyészkocák száma tavaly 8000 volt, az idén 9500-ra gyarapodott. Ez 60 ezer darab mangalica hízót jelent, a hazai 3 milliós sertésállomány 2 százalékát – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Tóth Pétertől, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökétől. – Egyre több háznál készítenek mangalica termékeket és külföldön is nagy sikerrel értékesítik, mint pl. Hongkongban, Spanyolországban, Japánban, Szingapúrban, az USA-ban. Az Európai Uniós támogatások a jövőben is lehetővé teszik, hogy megmaradjon az őshonos fajta génmegőrzési és piacra jutási támogatással.

Dolgoznak a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán

A mangalica termékek hamisításáról feltett újságírói kérdésre az elnök elmondta, ez valós probléma, melyről minisztériumi szintű tanácskozás lesz Debrecenben, áprilisban, őshonos haszonállat génállomány erőforrás témában. A hamis termékek elleni védekezésre azt a tanácsot adta, hogy bolti vásárlás estén a vevő keresse a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete emblémáját a terméken, piaci beszerzés előtt pedig ismerje meg a termelőt. A hamisítások ellen jogszabályok készítését is szorgalmazza az egyesület.

A gasztrofesztivál jó alkalom a termelőknek a kapcsolatfelvételre a helyi értékesítés új piacaival, ugyanis egyre több elegáns étterem kínálatában szerepelnek mangalica termékek. Az egyesület a városi önkormányzattal együtt dolgozik a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán, melyben a mangalica tenyésztőknek is jó lehetőséget lát az elnök.

Helyben sül az egész malac, egész napos zeneszó mellett

A háromnapos fesztivál március 27-én, délelőtt kezdődőik, a megnyitóra pénteken délután 2 órakor kerül sor. Helyben sütik az egész malacot és egyéb mangalica ételeket, melléjük borokat, pálinkákat kínálnak a kitelepülők. Emellett házi készítésű lekvárok, szörpök, mézek, olajok, fűszerek is kaphatók lesznek a vásárban. – A termékekhez közvetlenül a termelőktől lehet hozzájutni – hangsúlyozta ki Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

A hétvégén autentikus népzenével, jazzel, poppal, latin muzsikával, könnyűzenei klasszikusokkal, rockkal, rock and rollal, rackabillyvel szórakoztatják a rendezők a közönséget. Élőállat kiállítás is lesz szőke, vörös és fecskehasú fajta mangalica családokat lehet megnézni az ideiglenesen felépített karámokban.
A vásárt aVaroivent Kft. rendezi.

Bővebb infó: www.mangalicafesztival.hu


Színes madarakkal repülünk idén a Szabadság Szigetére

Színes madarakkal repülünk idén a Szabadság Szigetére 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.