hirdetés
hirdetés

Vett már részt óriási palóc párnacsatán? Most megteheti!

Falunapként indult, aztán az elmúlt évek során országos jelentőségű eseménnyé fejlődött a mátraderecskei palóc párnafesztivál. A hétvégén újra megtartják ezt a jeles rendezvényt.

hirdetés

A jó levegőjéről, a tisztaságáról és a vendéglátásáról nevezetes, hatszáz éves, palóc nemzetiségű faluban teljes erővel készülnek a fesztiválra. A helyiek apraja-nagyja összefogott, csinosítják a portákat és várják a vendégeket. Az augusztus 29-31. között megrendezésre kerülő nagyszabású rendezvény immár a nyolcadik lesz Mátraderecskén.

A mátraderecskei közpark (Fotó: Mentusz Károly)
A mátraderecskei közpark (Fotó: Mentusz Károly)

Lesz nyögbe, mackó és túrós rétes

Az elmúlt években arra törekedtek, hogy a községben nagy hagyományokkal rendelkező palóc kultúra értékeit mutassák be a mai fiataloknak – mondta a Turizmus Online-nak Bolykiné Szabó Marianna önkormányzati képviselő, a fesztivál egyik szervezője. Ezért idén is olyan jellegzetességgel készülnek, amely a mátraderecskeieké. Ez pedig helyi specialitás, a rozmaringmintás, palóc, piros párna. Korábban nagy hagyománya volt ennek a készítésének, amely hozzátartozott a fiatal lányok kelengyéjéhez. Ma is sok háznál őriznek még ilyeneket.

Palóc párnák és szőttesek Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)
Palóc párnák és szőttesek Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)

Tavaly több mint kétezer turista érkezett a fesztiválra, és legalább ennyit szeretnének vendégül látni az idén is. Így vendégeket várnak – többek között – a Hajdú-Bihar megyei Derecskéről, a Bács-Kiskun megyei Tázlárról, az erdélyi Gyergyószárhegyről, továbbá Sirokból, Recskről, Parádról, Mátraballáról, valamint az ország más részeiből is. A látványos, zenés, táncos fesztiválon ezúttal is megkóstolhatják az érdeklődők a palóc konyha remekei között szereplő nyögbét, mackót és túrós lepényt. Ezeket egy szintén a palóc vidékhez tartozó pétervásárai vállalkozó készíti majd el.

A mofetta, ahol nemcsak gyógyítanak

Mátraderecske életében fontos szerepet tölt be az ország egyetlen természetes gyógygázforrása, a mofetta széndioxid szárazfürdő. Ez különféle betegségek kezelésére és gyógyítására alkalmas, és a gyógyturizmust szolgálja a településen. A mofetta is része lesz az idei fesztiválnak – tájékoztatott Szőnyiné Tóth Zsuzsanna vezető. Az intézetet 2006-ban gyógygázintézménnyé minősítették. Így országos gyógyhely lett, ahol sokan megfordulnak a kezeléseken. A vendégek figyelmét a jövőben szeretnék még jobban ráirányítani az intézménynek a betegségek megelőzésében betöltött szerepére is.

A mofetta kívülről (Fotó: Mentusz Károly)
A mofetta kívülről (Fotó: Mentusz Károly)

A mofetta a gyógyítás mellett különböző kulturális rendezvényeknek is helyet ad állandó, illetve alkalmi kiállításokkal. Így a hétvégi párnafesztivál egyik színtere lesz. Az érkező vendégek amellett, hogy megismerhetik a gyógyító munkájukat, régi fotókon láthatják majd az egykori mátraderecskei eseményeket, melyeket megörökítettek. Emellett „Viseletek régen és ma " címmel a falubeliek gyűjtéséből, a helyi Népművészeti Ház közreműködésével mutatnak be tárlatot, például felöltöztetett palócbabákkal, kis bútorokkal, játékokkal, különböző ruhákkal. Ezek mellett Major Anna Eszter üvegfestő, Petőcz Tamás festőművész, valamint Koska István bonszaikiállításában is gyönyörködhetnek.

Palócbabákat is bemutatnak (Fotó: Mentusz Károly)
Palócbabákat is bemutatnak (Fotó: Mentusz Károly)


Díszes palóc bútorok (Fotó: Mentusz Károly)
Díszes palóc bútorok (Fotó: Mentusz Károly)


Palóc viseletek (Fotó: Mentusz Károly)
Palóc viseletek (Fotó: Mentusz Károly)

Fénypont és látványosság: a felvonulás

A rendezvénysorozat központja az iskola udvarán felállított nagyszínpad lesz, ahol különböző együttesek lépnek fel koncertekkel. A sportcsarnok udvarán tartják a hagyományos palóc párnacsatát gyerekek, és az idén először óvodások közreműködésével. A péntek délutáni megnyitót követően avatják fel a mátraderecskei civil házat. Ezzel is szeretnék kifejezni a helyi civil szervezetek munkájának jelentőségét. Szombaton délelőtt a gyerekeknek kedveskednek a Népművészeti Ház udvarán, aztán tájjelegű ételekből készített ebédre invitálják a vendégeket. Ennek a napnak a fénypontja és leglátványosabb része a délután lesz, amikor a palóc ruhákba öltözött helybeliek énekelve, táncolva vonulnak fel a faluban. Ezzel egy régi lakodalom hangulatát idézik fel.

A fesztivál keretében díszpolgári címet is átadnak, illetve köszöntik a testvértelepülések képviselőit. Emellett tűzijátékban is gyönyörködhetnek a résztvevők. A zárónapon, vasárnap délelőtt a Népművészeti Házba kézműves programokra invitálják a közönséget.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk