Vízen ringatózó vakkóstolás keretében mutatkozott be a METRO Év Bora 2023 válogatás

A nemzetközi és a magyar bortriót március 22-én mutatták be a hazai szaksajtó képviselőinek: a stílszerűen egy dunai kikötőben tartott interaktív borbemutatón összesen hat tételt ismertek meg a résztvevők. A magyar Kikötő kollekció március közepén került a nagykereskedelem áruházainak polcaira – és csak oda, hiszen ezeket a borokat kizárólag a METRO forgalmazza.

A METRO Év Bora címet az áruházlánc minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítéli oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar áruházlánc idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A borszakértők által kiválasztott borokat kizárólag a hazai nagykereskedelmilánc tagjainál lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik kockázatmentes, mégis remek ár-érték arányú borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

 

METRO Év Magyar Bora 2023

Az előkelő címet idén elnyerő Garamvári Szőlőbirtok bajnok borait Gáspár Miklós, a borászat kereskedelmi igazgatója mutatta be. A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok a Dél-Balatoni borrégió egyik pregnáns képviselője. A több, mint három évtizedes múltra visszatekintő, Garamvári Vencel alapította borászat borai és pezsgői kiváló eredményekkel szerepelnek magyar és nemzetközi versenyen, 2006-ban pedig elnyerték az Év Pincészete és az Év Bortermelője címet is. 2019 óta a család három generációja dolgozik nap mint nap azon, hogy boraik a birtokon termő szőlőfajták legizgalmasabb oldalát mutassák be. A METRO Év Magyar Borait, a Kikötő fantázianevű borválogatást a balatoni vitorlásélet ihlette.

 

A balatoni vitorlásélet világa

A Kikötő-borok a nyár és a vízi sportok szabadságát öntik ízekbe a Dél-Balatoni dombokon termő szőlőfajták kifinomult házasításával. “A kikötő a hajós élet központja és szimbóluma, az a hely, ahol emberek és történetek találkoznak, ahol együtt élvezhetjük az élet szépségeit. A fehér borunk a balatoni élet könnyedségét, a rozé a nyár frissességét, a vörös pedig a nyáresti beszélgetések mélységét hivatott felidézni", mondta a vakkóstolás alkalmával Gáspár Miklós a névadás hátteréről.

A borválogatás zászlóshajója a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és kadarka szőlőfajták házasságának gyümölcse, a Kikötő Vörös cuvée (2021), mély rubintvörös színnel, málna, erdei gyümölcs és szilva jegyeket hordozó illattal. Ízében fűszeres-ásványos jelleg, selymes tanninok, utóízben diszkréten megjelenő hordós aromák és kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi. A Kikötő-sorozat Fehér cuvée-je (2022) a chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér fajták zamatait egyesíti. Hízelgően édes illata ellenére meglepően száraz az ízérzet, citrusos-trópusi gyümölcsös jegyekkel és ropogós savakkal. A Kikötő Rosé cuvée (2022) egyéniségét syrah, pinot noir és merlot fajták adják: mély rózsaszínű, lazacos árnyalatú ital, epres-ribizlis aromával. A piros gyümölcsös ízélménynek játékos pikantériát ad a syrah fűszeressége és a merlot málnás jellege.

METRO Év Nemzetközi Bora 2023

A Bodega Carlos Serres borászatból származó borválogatás a METRO Év Nemzetközi Bora címet viseli idén, Gerendai Károly, a cég  bor-pezsgő kategóriaszakértője mutatta be a rendezvényen. A spanyol borászat a Rioja történelmi borvidéken termeli zamatos borait. A borászatot az Oja-völgyi Haroban alapította a névadó Carlos Serres 1896-ban, és az eltelt csaknem másfél évszázad alatt nagyban hozzájárult a La Rioja borrégió sikeréhez. A helyi hagyományokra építő Cepa Divisa borcsalád tagjai jelentik a borászat ékköveit: az egyedi éghajlati viszonyok és az újratelepített történelmi tőkék igazi bor-egyéniségeket érlelnek.

"A borválogatás nem fog csalódást okozni a spanyol borok barátainak, és nem mellesleg egy remek ár-érték arányú borról van szó, spanyol csúcsborhoz ennél cask drágábban juthatnánk", mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy már másodjára kapta meg spanyol bor ezt az előkel címet. 

A mediterrán nyár zamata

A METRO Év Bora 2023 nemzetközi borválogatásának vörösbora a Cepa Divisa Vendimia Seleccionada D.O.Ca. Rioja (2021). A tempranillo szőlőből készült, lendületes világoslila nedű a négy hónapos amerikai és francia tölgyfahordós érlelésből fakadó füstös és vaníliás illatjegyekkel, édesgyökér és bogyós gyümölcs aromákkal kecsegtet. A Cepa Divisa Viura D.O.Ca. Rioja (2022) fehérbor Viura szőlőből készült. Halványsárga színű, egyediségét a két hónapon át tartó finomseprűs érlelés adja, mely intenzív és komplex illatjegyekkel ruházta fel – a végeredmény egy elegáns, citrus és zöldalma aromákkal rendelkező fehérbor. Tempranillo szőlőből készült a borválogatás rozébora is, a Cepa Divisa Rosé D.O.Ca. Rioja (2022). Komplex és játékos ízélményt ad ez a lágy rózsaszín mediterrán rozé: illatában málna és ibolya aromák, fűszerek, cukorka és balzsamecetes jegyek fedezhetőek fel, a korty pedig ropogós gyümölcsös ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.