Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.

Ahol Sahin Furkan, a ház török származású tulajdonos-igazgatója meséli, hogy testvérével 2009-ben nyitották az akkor még 93 szobás, hat szintes szállodát. Amely időközben hétszintesre bővült.

Igaz, a legfelső szinten történő átalakítás némi döccenőkkel, szünetekkel valósult meg, de ez nem is csoda, hiszen az építkezésbe a covid-helyzet alaposan közbeszólt. Legfölül egyébként egy nagyméretű rendezvényterem volt, ezt tervezték át, és ott alakítottak ki a házban újabb öt vendégszobát. Amely időközben elkészült, átadásukat nyárra tervezik.

A tavalyi nyár különben jobban alakult, mint ahogy előre tervezték. Köszönhetően annak, hogy a 2020. évi márciusi teljes le- és bezáráskor azonnal elkezdték vendégkörükben az új fókusz kialakítását. Felvették hazai online utazási irodákkal a kapcsolatot, és a magyar utazóközönség számára alakítottak ki kedvezményes csomagokat, az eredeti áraik alá menő, annál jóval kedvezőbb ajánlatokkal.

Az is sokat nyomott a latba, teszi hozzá Furkan, hogy szinte egyedüliek voltak akkoriban a fővárosi, jó lokációval rendelkező butikhotelek körében, ahol Szép-kártyát is elfogadtak, ez is nagyot lendített a hazai vendégkör foglalási kedvén. Augusztusra például elérték a 37 százalékos foglaltságot (fele-fele arányban érkeztek akkor hozzájuk magyarok és a határon túlról), és ez az adat a járvány alatt aránylag jónak mondható Budapesten.

A ház normális időkben persze alapvetően a külföldről érkező vendégkörre épül, de immár több mint egy éve ezzel nem számolhatnak túlságos mértékben. Jó lokációval rendelkeznek, szépek a szobák, jó a reggeli, de például wellness szolgáltatás nem tartozik a Marmara lehetőségeinek körébe. 

A november 11-én bejelentett zárás óta továbbra is nyitva tartanak, azonban a hatályos rendelkezések alapján kizárólag üzleti vendégeket fogadnak - legtöbben itthonról, Magyarországról érkezőt. Havi átlagban jelenleg 15-25 százalékos foglaltsággal tartanak nyitva, hétvégén például 20 szobájukban tartózkodott vendég. A last minute foglalás mostanában a jellemző, sokan reggeli nélkül kérik a szállást, akik pedig igényt tartanak rá, azoknak a reggelit a szobákba felküldve, vagy az étteremben, tányérszervízzel kínálják.

Végül a munkaerőhelyzet került szóba beszélgetésünkkor. Nos, a világjárvány kitörése előtt 38-an dolgoztak a Nagy Ignác utcai szálláshelyen, mára ez a szám 15 főre csökkent. Főként a house keeping és a reggeliztető személyzet körül került ki azok száma, akiktől kénytelenek voltak megválni. Azonban, amint a lehetőségek, vagyis a kormány bejelentése alapján ismét engedélyezik a teljes nyitást, akkor rögvest bővítik a személyzet számát: az étterembe 10-12 főt, a house keeping területre pedig 7-8 főt vesznek majd fel.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.