hirdetés
hirdetés

Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.

hirdetés

Ahol Sahin Furkan, a ház török származású tulajdonos-igazgatója meséli, hogy testvérével 2009-ben nyitották az akkor még 93 szobás, hat szintes szállodát. Amely időközben hétszintesre bővült.

Igaz, a legfelső szinten történő átalakítás némi döccenőkkel, szünetekkel valósult meg, de ez nem is csoda, hiszen az építkezésbe a covid-helyzet alaposan közbeszólt. Legfölül egyébként egy nagyméretű rendezvényterem volt, ezt tervezték át, és ott alakítottak ki a házban újabb öt vendégszobát. Amely időközben elkészült, átadásukat nyárra tervezik.

A tavalyi nyár különben jobban alakult, mint ahogy előre tervezték. Köszönhetően annak, hogy a 2020. évi márciusi teljes le- és bezáráskor azonnal elkezdték vendégkörükben az új fókusz kialakítását. Felvették hazai online utazási irodákkal a kapcsolatot, és a magyar utazóközönség számára alakítottak ki kedvezményes csomagokat, az eredeti áraik alá menő, annál jóval kedvezőbb ajánlatokkal.

Az is sokat nyomott a latba, teszi hozzá Furkan, hogy szinte egyedüliek voltak akkoriban a fővárosi, jó lokációval rendelkező butikhotelek körében, ahol Szép-kártyát is elfogadtak, ez is nagyot lendített a hazai vendégkör foglalási kedvén. Augusztusra például elérték a 37 százalékos foglaltságot (fele-fele arányban érkeztek akkor hozzájuk magyarok és a határon túlról), és ez az adat a járvány alatt aránylag jónak mondható Budapesten.

A ház normális időkben persze alapvetően a külföldről érkező vendégkörre épül, de immár több mint egy éve ezzel nem számolhatnak túlságos mértékben. Jó lokációval rendelkeznek, szépek a szobák, jó a reggeli, de például wellness szolgáltatás nem tartozik a Marmara lehetőségeinek körébe. 

A november 11-én bejelentett zárás óta továbbra is nyitva tartanak, azonban a hatályos rendelkezések alapján kizárólag üzleti vendégeket fogadnak - legtöbben itthonról, Magyarországról érkezőt. Havi átlagban jelenleg 15-25 százalékos foglaltsággal tartanak nyitva, hétvégén például 20 szobájukban tartózkodott vendég. A last minute foglalás mostanában a jellemző, sokan reggeli nélkül kérik a szállást, akik pedig igényt tartanak rá, azoknak a reggelit a szobákba felküldve, vagy az étteremben, tányérszervízzel kínálják.

Végül a munkaerőhelyzet került szóba beszélgetésünkkor. Nos, a világjárvány kitörése előtt 38-an dolgoztak a Nagy Ignác utcai szálláshelyen, mára ez a szám 15 főre csökkent. Főként a house keeping és a reggeliztető személyzet körül került ki azok száma, akiktől kénytelenek voltak megválni. Azonban, amint a lehetőségek, vagyis a kormány bejelentése alapján ismét engedélyezik a teljes nyitást, akkor rögvest bővítik a személyzet számát: az étterembe 10-12 főt, a house keeping területre pedig 7-8 főt vesznek majd fel.

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk