Közönségdíjjal bővül a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny

Április 10-én tartotta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Virágos Magyarország környezetszépítő verseny meghirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatóját a Radisson Blu Béke Hotelben. Az eseményen részt vett dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója és dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke is. A tájékoztatón bemutatkozott Tihany és Kaposvár is, akik idén hazánkat képviselik az európai versenyen.

1994 óta rendezik meg, az évente közel hárommillió embert megmozgató Virágos Magyarország versenyt. Dr. Guller Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy tavaly 285 település indult a versenyen és idén 300-nál is több jelentkezőre számítanak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy idén két nagy újítást is bevezettek; az egyik, hogy elindult a verseny hivatalos oldala a Facebookon és az Instagramon is. Ezeken a felületeken folyamatosan követni lehet majd, hogy melyik település hol tart a készülésben és hogyan dolgozik a zsűri.

A másik újdonság a „A legvirágosabb úti cél” közönségdíj. A kategória jelöltjeire bárki szavazhat majd a verseny Facebookon oldalán. A MTÜ vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a versenynek azontúl, hogy közösség összekovácsoló ereje van, közvetett formában segít a minőségi turizmus fellendítésében is. A KSH ma megjelent adatai közül kiemelte, hogy 12%-kal nőtt a szállásbevételek forgalma és továbbra is cél, a vendégéjszakák számának növelése a fővárosban és vidéken egyaránt.

Dr. Csemez Attila az összefogásra hívta fel a figyelmet, a versenyre való felkészülésben az önkormányzatok mellett a lakosok és a civil szervezetek munkája is jelentős.

Dr. Bocsi Andrea nemzeti koordinátor ismertette a jelentkezés menetét. Az idei jelentkezések benyújtási határideje május 15., a jelentkezésre kizárólag az esemény weboldalán lesz lehetőség. Idén 5 kategóriában lehet indulni: kis falu, nagy falu, kis város, nagy város, budapesti kerület. A díjkiosztóra novemberben kerül majd sor és a két fődíjas (egyik város, a másik falu kategóriában) képviseli hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. A jelentkezés díjmentes, a felkészülés kisebb költségbe kerül majd az induló településeknek, de a MTÜ marketingaktivitással és szakmai véleményezésekkel kompenzálja a jelentkezőket. 

2017-ben a tavalyi nyertesek, Kaposvár és Tihany vesznek részt a nemzetközi versenyen, akik a sajtótájékoztatón mutatták be, hogyan készülnek fel a június 30-án érkező külföldi zsűri fogadására.

Környezettudatosság Kaposváron

Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármesterre mutatta be a várost a résztvevőknek. Elmondta, hogy a város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy élhetőbb, vonzóbb várossá váljon az ott élők és az oda látogatók számára egyaránt. Az alpolgármester ismertette a tervezett zsűriútvonalat is, amely a Városházától indul, érinti többek között a Berzsenyi parkot, a múltidéző Rippl-Rónai villát és a Deseda-tavon egy elektromos hajóval történő körutazással ér majd véget.

A város több saját versenyt is hirdet a környezettudatosság nevében, ilyen például a „Virágosabb, zöldebb Kaposvár” verseny illetve nemrég csatlakoztak a „Legszebb Konyhakertek” versenyhez is. Rendszeresen megrendezik a fotópályázatukat, amelynek célja, hogy megmutassa, hogyan látják a helyiek a várost.

A fenntarthatóság nevében az elkövetkezendő három évben a terveik között szerepel, hogy teljesen átálnak a biogázzal működő CNG buszok használatára, a versenyuszodájuk és a majdani felújított focipályájuk fűtését is szeretnék ilyen módon megoldani. Arra törekszenek, hogy a város hosszú távon minél energiafüggetlenebb, önmagát ellátó településsé váljon.

Tihany a „kerékpárosok félszigete”

Tósoki Imre Tihany polgármestere ismertette a település fejlesztési törekvéseit. Elsődleges céljuk, a Balaton szezonális látogatottságának megtörése, arra törekednek, hogy Tihany az év minden részében vonzó úti cél legyen a turisták számára. Tavaly fejlesztették a kerékpárutat, ennek köszönhetően egyre több vendég érkezik hozzájuk kerékpárral. Jelentősen átalakították a Mádl teret és terveik között szerepel a hajóállomás fejlesztése is.

A verseny felkészülésében nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek folyamatos karbantartására és község által rendezett ünnepségekre is. Az egyik legjelentősebb rendezvényük a Kecskeköröm Ünnep és a Tihanyi Szabadtéri Fesztivál mellett még mindig a Levendula Fesztiváljuk.

Az ügynökség hostessei a sajtótájékoztató ideje alatt egy-egy szál tulipánt ajándékoztak a járókelőknek az Erzsébet téri Akvárium Klubnál található #helloHungary installációnál, hogy felhívják a figyelmet a verseny indulására.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.