Tavaszi élménytúra: megizzadtunk a drezinán

Aki ült már életében vasúti hajtányon, az tudja, kevés szebb dolog van ennél a világon. Az egykori Sopron-Kőszeg közötti HÉV ma már Ausztriához tartozó, használaton kívüli szakaszán is kipróbálhatjuk ezt a kellemesen izzasztó élményprogramot. 

Manapság egyre inkább érezhető az élményturizmus térnyerése, bár az élményutazások eddig jellemzően az incentive csoportok kiváltságai voltak. Tavasszal a Rolitúra szervezett egy tekerős programot az egykor Sopron és Kőszeg között közlekedő HÉV vonalán.

Az élményutazások receptje nagyon egyszerű: adjunk élményt a testnek, a szellemnek, a gyomornak, a léleknek, és keressük meg azokat a helyeket, ahol ezek a vágyak ugyanabban a térben és időben megvalósulnak. A mostani szezonnyitó élményprogram gerincét az egykori Sopron-Kőszeg HÉV ma már Ausztriához tartozó, de használaton kívüli szakasza adta, amire az osztrákok már sok évvel ezelőtt egy kerékpáros hajtánypályát (továbbiakban: drezina) álmodtak. Az ötlet megvalósult, hiszen az osztrákok mindenből értéket csinálnak (nem újdonság), és ez akár példa lehetne a hazai felszámolt vasútvonalaink hasznosítására is. Na de vissza az élményekhez: a cél egy olyan vitalizáló és boldogságserkentő program megvalósítása volt, amiben szerep jut a testmozgásnak, kultúrának és gasztronómiának.

De mi is pontosan az infrastruktúra, amire a szervezők építették az élményprogramot? Adott egy 24 km-es, normál nyomtávú vasúti szakasz, amely Burgenland gyönyörű tájain kanyarog, erre alkottak egy kerékpározható járművet, amelyen ketten tekernek, ketten pihennek. Az állomásokat átalakították relaxációs helyekké vagy gasztrolokálokká, innentől kezdve a résztvevőké a pálya – a drezinázás igazi közösségi élmény.

A gasztroelemekkel gazdagított program önmagában is megállná a helyét (bakter-bécsi szelet vagy állomásfőnöki-Sacher torta), de az élmények spektrumát kitolták egészen Sopronig. Ehhez hozzátettek még egy soproni kilátósétát, majd kékfrankossal koccintottak a nagy napra a Gyógygödör nevű ikonikus picében.

Az élményturizmus már nem csak az incentive csoportok privilégiuma, hanem egyre erősebben teret nyer a szabadidős turizmusban.

A Turizmus Trend következő számában az élményturizmus filozófiájáról, jelenlegi helyzetéről olvashat majd egy hosszabb tanulmányt.




Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.