Mezőkövesden egyesülnek a világ matyói

Több ezer vendéget várnak Mezőkövesdre az I. Matyó Világtalálkozóra – mondta lapunk érdeklődésére Lázárné Csirmaz Henriett, a helyi Tourinform Iroda vezetője. Hozzátette: a június 15-21. között megrendezésre kerülő világeseményen a határokon átívelő kapcsolatteremtésre és együttműködésre törekszenek a matyó identitás és értékvilág bemutatásával.

A szervezőmunkát fél évvel ezelőtt kezdte el az önkormányzat a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. és számos lokálpatrióta együttműködésével. Így az egyhetes rendezvénysorozatra gazdag programmal várják az érdeklődőket a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő, gyógyvizéről híres Mezőkövesdre. A településről az első írásos emlékek a XIII. századból maradtak fenn, Mátyás király pedig 1464-ben mezővárosi rangot és pecsétet adományozott a településnek. Feltételezhető, hogy a matyó elnevezés Mátyás nevéből származott a Matyóföld szívében.

A csaknem 17 ezer lakosú Kövesden ma is őrzik a népi hagyományokat. Így az élő örökség Tarddal és Szentistvánnal együtt méltán került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív listájára. Ebben a városban a mezőgazdaság, az ipar, a kultúra és a turizmus egyaránt jelen van, a matyó hímzés pedig világhírű.

Legendát őriznek a hímzésről

A mezőkövesdiek legendát őriznek a hímzések eredetéről. Valamikor egy matyó lánynak az ördög elrabolta az édesanyját és a szerelmét. A lány kétségbeesve könyörgött az ördögnek, hogy adja vissza szeretteit. Az ördög azt válaszolta, hogy csak akkor teljesíti a kérést, ha a lány télvíz idején az ölében viszi a templom elé a nyár összes virágait. Ekkor a lány Istentől sugallt gondolatra kötényére hímezte rá a mezők virágait és elvitte azokat az ördögnek, így visszakapta az édesanyját és a szerelmét.

Lovakkal, szekerekkel jönnek a Dólyaiak

Lázárné Csirmaz Henrietta azt is elmondta, hogy plakátokon népszerűsítik az I. Matyó Világtalálkozót, emellett több, helyi ismereteket tartalmazó kiadvány is megjelenik a jeles ünnepre. Példaként említette a mezőkövesdi születésű, Budapesten élő Pető Margit írónőt, akinek a 80. születésnapjára egy kötetben adják ki két művét, amely a matyó szokásokról szól és matyó ételrecepteket is tartalmaz. Ezek mellett számos helyszíni programokat is ajánlanak. Szabadtéren két helyre várják majd az érdeklődőket, a belvárosban a Szent László térre, valamint a kéttornyú Jézus Szíve római katolikus templom mögött kialakított Kavicsos-tó szabadidőparkba. Ott többek között "Lábatlantyúk" elnevezéssel főzőversenyt is tartanak summás és matyó ételekből. A Matyó Gálán népviseletben vonulnak fel a mezőkövesdiek a Tardiakkal és a Szentistvániakkal közösen. Emellett Csárdás Guinnes-rekord-kísérletre is sor kerül.

Érdekesnek ígérkezik az Erdély területén levő Dólya település lakóinak bemutatója a világtalálkozón. Velük rendszeres kapcsolatot tartanak fenn a kövesdiek, ők a negyedik matyó településnek nevezik magukat. "Visszatérés messzi földről" címmel népviseletbe öltözve, lovakkal és szekerekkel vonulnak fel a Mátyás király úton és a Szent László templom előtti téren. A világtalálkozó keretében Mátyás királyról is megemlékeznek. A szobrát megkoszorúzzák, felvonulnak a király mezőkövesdi vitézei és lovagi tornát is tartanak.

Több zenei programot is szerveznek a jeles ünnep alkalmából. Például meghallgathatják a helyi fúvószenekar hangversenyét, de a Szent László római katolikus templomban ének- és ütőhangszeres koncert is lesz. Rajtuk kívül több neves könnyűzenei együttes bemutatkozik a világtalálkozón.

Kiállítások, műhelybemutatók

A helyi múzeumok is kiveszik részüket a programokból. Így a Matyó Múzeumban "Régészeti leletek Mezőkövesdről" címmel időszaki kiállítást rendeznek, amely július 20-ig várja a látogatókat. A Közösségi Házban pedig néprajzi tárlatot nyitnak a ritkán látott matyó kincsekből. Ezen a budapesti Néprajzi, a miskolci Herman Ottó, az egri Dobó István és a debreceni Déry Múzeumból érkező matyó emlékeket mutatják be a közösen. A Mezőkövesdi Galériában pedig Takács István helyi festőművész életmű kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Várják a vendégeket a Hadas városrészben levő alkotóműhelyekbe, továbbá a Hajdú Ráfis Mezőgazdasági Gépmúzeumban is, ahol Kiss Mátyás fafaragó népművész állítja ki munkáit. De megtekinthetik a Kis Jankó Bori Emlékházat, valamint Kovács Szabolcsnak, a népművészet mesterének a műhelyét is, aki matyó bútorokat készít.

Térképeket, prospektusokat kínálnak

A Tourinform Iroda is készül a világtalálkozóra. Az eseménysorozat minden napján nyitva tartanak majd, és térképekkel, színes prospektusokkal látják el a Mezőkövesdre látogatókat. Emellett két alkalommal a Kavicsos-tó szabadidőparkba is kitelepülnek, és ott is friss információkkal szolgálnak a vendégeknek.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.