EU-s támogatás a bor- és gyógyturizmus fejlesztésére

December elején Bécsben találkoznak az Európai Unió által támogatott Danube Limes Brand projektben résztvevő nyolc Duna-menti ország képviselői. Ezen részt vesznek a partner nemzetek örökségvédelmi intézményeinek szakemberei is, hogy együttesen vitassák meg, milyen turisztikai termékeket ajánlanak a projekt megvalósítására.

Ebben a programban hazánkat egyedüli partnerként a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézete képviseli. Dr. Dávid Lóránt (PhD.) igazgató arról tájékoztatta a Turizmus Online-t, hogy konkrét elképzeléseket ismertetnek majd a bécsi találkozón résztvevőknek. Ezek elsősorban a bor- és a gasztronómia értékeire épülnek a Dunához közel fekvő hazai borvidékeken. Így a szekszárdi, a villányi, a balatoni és a kiskunsági borvidékeket ölelik fel, ahol a Duna-menti római örökséghez kapcsolják a jövőben az újabb turisztikai fejlesztéseket.

Összehangolt fejlesztések kellenek

Ezek mellett a Dunához közel fekvő kisebb gyógyfürdők korszerűsítésére is tesznek javaslatokat. A létesítmények ma még kevésbé ismertek a nemzetközi vendégsereg előtt. Ám hosszabb távon jelentősek lehetnek és a már működő nagyobb, ismert gyógyfürdők kínálatához kapcsolódhatnak. A felsoroltakon kívül a résztvevők azt is megtárgyalják, hogy milyen szervezeti rendszerben működhetnek majd a megvalósuló fejlesztések. Ennek érdekében a már működő TDM-eket kívánják bevonni a munkába, illetve újakat is szeretnének létrehozni. A turisztikai desztinációs menedzsmentek közreműködésével térségi szervezeteket alakítanak. Miután a nyolc országot képviselő partnerek - az adottságaikat figyelembe véve - várhatóan hasonló elképzelésekkel érkeznek a bécsi találkozóra, az a cél, hogy a résztvevők összehangolt fejlesztésekre tegyenek javaslatokat.Dr. Dávid Lóránt azt is elmondta, hogy a Károly Róbert Főiskola - a pályázat alapján támogatásként elnyert összesen háromszáz millió euróból - 100 ezer eurós támogatást vehet igénybe. A tavaly kezdődött és 2014 októberében záruló projekt eddigi hazai elképzeléseinek ismertetésére egyébként a főiskola szakemberei az elmúlt hónapokban több honi és nemzetközi konferenciát tartottak. Így Bécsben, Pozsonyban, Komárnóban és Komáromban, Szekszárdon és Székesfehérváron találkoztak a borászati, a gyógyászati és a kulturális élet illetékes képviselőivel, akiket tájékoztattak a Duna-menti térségek turizmust érintő fejlesztési elképzelésekről. Ezekről egyébként a következő időszakban megvalósítási terveket készítenek, amelyeket felhasználva készülhetnek majd el az újdonságok.

Két projekt a haza turizmusért

Azt is megtudtuk, hogy a Danube Limes Brand Projekt kapcsolódik a gyöngyösi főiskola által itthon képviselt másik európai uniós programhoz a Sagittariushoz, amely szintén EU-s támogatással valósul meg. Ez az épített, a természeti és a kulturális örökségek fenntartható védelmét és a rájuk alapozott vállalkozások fejlesztését irányozza elő. Az ebben szerezett tapasztalatok pedig jó gyakorlatként szolgálhatnak majd a Duna-menti térségek fellendítéséhez is.

A két projekt hazai tapasztalatait legutóbb Veszprémben ismertették az érintettekkel. A szakmai munkában kiemelt szerepet kap a Dunai Limesnek, mint márkanévnek a kialakítása és népszerűsítése regionális, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Ez pedig kedvezően járulhat hozzá a magyarországi turizmus fejlesztéséhez is. Vélemények szerint a Duna-menti Limes vonal hazánk és Európa egyik legjelentősebb építészeti öröksége, amely olyan értéket képvisel, amelyet meg kell óvni. Így válhat minél szélesebb körben ismert és kedvelt turisztikai célponttá a jövőben.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.