Annyi felfedeznivaló hely van!

Ezzel a szlogennel debütált az idén 37. alkalommal megrendezett Utazás Kiállítás 2014 február 27-én a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A hivatalos megnyitóünnepség fókuszában a rendezvény kiemelt díszvendégei Tunézia, Pécs és Matyóföld voltak.

 Az esemény háziasszonyaként Kandász Andrea először a HUNGEXPO vezérigazgatóját, Ganczer Gábort konferálta fel, aki elmondta, hogy a vásárcsarnok 4000 négyzetméterén közel 500 kiállító gyűlt össze. A köszöntőt egy régi arab közmondással folytatta, amely szerint az utazás megoldja a problémákat, amely nagyszerűen leírja a külföldi díszvendég, Tunézia aktuális helyzetét.

A magyar vendégek közkedvelt úticéljaként ismert Tunézia nagykövete Abderraouf Betbaieb elmondta, hogy az ország turizmusa sikeresen lépett túl a forradalom okozta nehézségéken. Elárulta, hogy a demokratikus átalakulás óta jelenleg az 5. kormány van hatalmon. A kormányváltások kivétel nélkül békésen zajlottak a turisták legnagyobb örömére. Kiemelte az arab ország magyar kormánnyal való kiváló kapcsolatát, megemlékezve Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár 2013-mas tunéziai látogatásáról. Jó, hír, hogy a Budapest-Tunisz közötti közvetlen légi járat hamarosan újraindulhat a Tunis Air által.

A szót a belföldi díszvendég Pécs város polgármestere, Páva Zsolt vette át, aki a tavalyi díszvendég, Nyíregyháza polgármesterétől, Kovács Ferenctől kapta meg a szimbolikus stafétabotot. Páva Zsolt a közelmúltbeli városi fejlesztések mellett felsorolta a 2014-es évben várható pécsi beruházásokat. A város állatkertje és hires bazilika is megújúl, valamint átadásra kerül a város bányászati múzeuma is.

A kulturális díszvendég megtisztelő címét Matyóföld kapta. Matyóföld fővárosa, Mezőkövesd polgármestere, Dr. Fekete Zoltán felhívta az egybegyűltek figyelmét a térség népművészete mellett a már hivatalosan is elismert helyi gyógyvízre. 2013-ban az UNESCO listás Zsóry fürdőt hivatalosan is gyógyhellyé minősítették.

A tavalyi év turizmusát érintő statisztikai adatatokat Dr. Komoróczky István, tervezéskoordinációért felelős államtitkár ismertette. A rekordévnek számító 2013-ban 8,8 millió külföldi és belföldi vendég, 22,2 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban. A KSH adatai szerint 5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma és 10 százalékkal vendéglátóhelyek bevételei a tavalyi évhez képest. A SZÉP kártya nagyban hozzájárult a sikerhez: 2012-ben 68 milliárd forint áramlott, 900 ezer kártya felhasználónak köszönhetően. Az államtitkár azt is elárulta, hogy a hatalmon lévő kormány a következő hét évben 250 milliárd forinttal kívánja támogatni a hazai turizmust.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.