Egyre kedveltebbek vagyunk a pravoszláv karácsony idején

Nem csak a sármelléki Hévíz-Balaton repülőtérre, de Budapestre is sok charterjárat indul Oroszország különböző városaiból a paroszláv karácsony idején, ami Oroszországban a téli szünetet jelenti a családoknak. 

Hévízen már évek óta figyelmet fordítanak az orosz vendégek hagyományaira ebben az időszakban, a városban paroszláv karácsonyi programokat is szerveznek, többek között hagyományos paroszláv misét is. Hévíz lapunknak eljuttatott közleménye szerint  eddig négy charterjárattal érkeztek turisták a balaton közeli repülőtérre, a vendégek döntő többsége a városban tölti el az ünnepeket.

Az egyre nagyobb érdeklődésről számolt be lapunknak az oroszországi beutaztatással is foglalkozó egyik jelentős hazai utazási iroda, a Robinson Tours ügyvezetője, Jakócs György is. Az idei évben Moszvából, Szentpétervárról, Rosztovból, Jekatyerinburgból is jönnek járataik Sármellékre és Budapestre egyaránt, az vendégeket a Moskovia Airlines gépeivel juttatják el hozzánk több turnusban. December 29-én érkeztek meg az első charterek Moszkvából Sármellékre, és ezzel egy időben Budapestre is megérkeztek az első orosz vendégeik. A 150 fős kapacitású gépek szinte teljes kihasználtsággal közlekednek a két ország között.

Jakócs György elmondta, az idei időszakban érezhetően nagyobb az érdeklődés Magyarország iránt Szentpétervárról és Jekatyerinburgból, utóbbiból tavaly még nem indultak charter járatok. Rosztovból a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak a mostani pravoszláv karácsonykor is. 

Nehéz azonban összehasonlítani az idei érdeklődést a tavalyi évvel a Malév kiesése miatt, árulta el kérdésünkre az ügyvezető. Tavaly a Malév a menetrend szerinti járatai mellett sok sűrítő járatot is indított az időszakban, amelyek idén nem közlekednek. Így a tavalyi évben a moszkvai viszonylaton nem volt szükség charterjáratok indítására sem, a forgalmat ki tudták szolgálni a Malév járatai. A sok menetrend szerinti járat miatt tavaly vélhetően több orosz turista érkezett hozzánk, de egy jó részük átszálló utas volt. Most azok a vendégek, akik a charterjáratokkal érkeznek, nem utaznak tovább, mind nálunk töltik az ünnepeket. 

Hévíz tájékoztatása szerint a charterekkel eddig közel 600 vendég érkezett a Hévíz-Balaton Airportra, az orosz turisták döntő része Hévízen foglalt szállást magának.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.