Fehér György, a mezőgazdasági múzeum főigazgatója szerint hagyományosan a Magyarország Legjobb Pálinkája címet elnyert párlatokat a múzeum erre a célra fenntartott vitrinjébe helyezik el az eredményhirdetés után. Ugyanakkor a Színek, ízek illatok című időszaki kiállításon is megismerkedhetnek a pálinkák világával az érdeklődők.
Lovász Sándor ötletgazda, főszervező értékelte az országos pálinkaversenyt, majd Stégermájer Károly versenyigazgató jelentette be, hogy idén csaknem négyszáz mintát küldtek be a hazai pálinkafőzdék, és a húsztagú zsűri az előző győztesekhez képest végül egy új gyümölcs párlatát választotta.
A mostani győztes, a Brill Pálinkaház vezetője elmondta, hogy már másodszor nyerik el ezt az elismerést, 2010-ben irsai olivér szőlőpálinkájukkal győztek. Krizl Edit megelégedéssel mondta el, hogy legyőzték magukat, hiszen saját termelésű érlelt törkölypálinkájukkal versenyzett első díjasuk. A kettő között csak egy pont volt a különbség. A Szekszárd melletti pálinkaház 2003 óta indul sikerrel versenyeken, pálinkáik mellett zöldségpárlataikat is nevezni szokták.
Sokoldalú gyümölcsként emlegette a birset V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki "vadízű, fanyar, csupa illat birspárlatként" jellemezte a Brill győztes termékét.