Ez év augusztusában a külföldi turistaérkezések száma elérte a 155 628-at, ami minden idők második legjobb havi eredményének számít, és csupán árnyalatnyival marad el a tavaly augusztusi rekordtól, amikor 160 420 külföldi turistát regisztráltak. A forgalom növekedése a japán, tajvani, ausztrál turisták erősödő érdeklődésének köszönhető, ez a három piac adja a bővülés 56%-át. A légitársaságok igyekeznek lépést tartani a növekvő igényekkel, a bali székhelyű indonéz fapados, az Air Paradise beindította Bali–Brisbane járatát, az Australian Airlines Perthből indít járatot a szigetre, és a Garuda is növelte járatainak gyakoriságát. A 2002. októberi merényletek után jelentősen visszaesett turistaforgalom 2003 októberében kezdett újra megindulni, az idén pedig új lendületre kapott. Az élénkülő érdeklődés következtében emelkedésnek indultak a szállodai árak is, Európában azonban még mindig csak nagyon lassan erősödhet a forgalom. Szakértők szerint a vízumkényszer mellett az is nehezíti az európai turisták tömeges viszszatérését Balira, hogy a Garuda immár összes európai járatát megszüntette, és több ország hivatalosan még nem tartja polgárai számára biztonságos területnek Balit. Nagy-Britannia a nyár közepén oldotta fel utazási „ellenjavallatát”. 2001-ben 116 000 brit turista kereste fel a szigetet, ezzel Nagy-Britannia volt a negyedik legnagyobb küldőpiac, tavaly ezzel szemben számuk a harmadára esett vissza. A helybeli szállodások így kénytelenek voltak új piacok után nézni, így most turisták érkeznek hozzájuk Dél-Korea, Tajvan és Kína repülőtereiről is. Az Egyesült Államok és Ausztrália kormánya továbbra sem oldotta fel az utazási tilalmat, amelynek egyik negatív hatása, hogy a biztosítótársaságok többsége nem köt szerződést az ilyen helyekre utazókkal.
Szállodai körkép
Balin évtizedekkel ezelőtt kezdődött a szállodai fejlesztés, az első szálláshelyek között luxusszállodákat is találunk. Toronyszállókat azonban senki ne keressen a szigeten, mert egy átlagos pálmafánál magasabb épületet tilos felhúzni a hagyományaira büszke Balin. A könnycsepp alakra emlékeztető Nusa Dua félszigeten szinte kizárólag ötcsillagos üdülőszállodákat találunk, köztük a hagyományos bútorokkal berendezett fafaragásokkal díszített, 389-szobás Bali Hyatt-et. A hotel negyvenhektáros, egzotikus növényekkel és tavakkal, csatornákkal szabdalt park közepén terül el. A szálloda hosszú homokos tengerparttal rendelkezik, de hat hangulatos úszómedence is a vendégek kényelmét szolgálja. Öt éttermében helyi, japán és olasz fogásokat kínálnak. A Putri, a Melia, a Hilton és a Sheraton is üzemeltet luxusszállodát Nusa Duán. Sanurban, egy csendes faluban, félórányira Nusa Duától található a Bali Hyatt Hotel, amely messze földön híres spa-központjáról. A speciális masszázsok időtartama egy órától öt óráig terjed. Idén november elején nyílt meg Balin a 184 szobás Mercure Resort Sanur, ezt követte decemberben a Sofitel Seminyak, jövő év elején adják át az Ibis Legiant, így a Novotel Benoa Bali és a Mercure Kuta mellett már öt szállodával rendelkezik a szigeten az Accor szállodavállalat. A szigeten az olcsóbb szálláshelyek elsősorban Kután is találhatók.
Látnivalók dióhéjban
Bali trópusi sziget gyönyörű teraszos rizsföldekkel, időrőlidőre aktivizálódó vulkánokkal (Agung, Batukaru), hullámlovaglásra alkalmas tengerpartokkal (Kuta), hindu templomokkal és kolostorokkal (Tanah Lot, Besakih). A helybeliek ügyes kézművesek, így egy szigettúra során fafaragóműhelyt, batikfestő vállalkozást és ékszerészüzemet is felkereshetnek a vendégek. A sziget kultúrájának különlegességét az adja, hogy lakói – Indonézia polgárainak muzulmán többségével ellentétben – hindu vallásúak, őseik több száz évvel ezelőtt Indiából érkeztek a szigetre. A békés, barátságos szigetlakók életét áthatja a vallásos érzület: a házak, boltok előtt apró áldozati oltárokat találunk füstölővel, néhány szem gyümölccsel, egymást érik a falvakban a vallásos ünnepek. Különleges hely a sziget déli részén Jimbaran beach, ahol közel 50 étterem kínálja egymással versengve a tenger gyümölcseit a közvetlenül a morajló óceán partjára kitelepített asztalok mellé ültetett vendégeknek. Az alig tízféle fogást kínáló vendéglőben természetesen csak friss, vagy még élő halak, rákok, kagylók közül választhatja ki a vendég a vacsorának valót, amit a szakácsok kókuszdióhéj-parázson néhány perc alatt el is készítenek számára.