Tengerparti életérzés a Velencei-tónál

Május végén már a nagyközönség számára is megnyílik a Velencei-tó Kapuja létesítmény, amelyet az utóbbi idők viharos szelei nem kíméltek, a mintegy 13 ezer tonna odafuvarozott és szépen elgereblyézett felső, finom homokréteget ezerrel vitte a szél a szélrózsa minden irányában.

A május 6-i, keddi sajtóbejáráson már szépen simult a lábunk alá a homok. Elképzelhető, hogy mi lesz itt a napi 3-4 ezer fürdőző után egy forró nyári nap végén. Megnyugtattak, hogy minden este sűrűfésűvel, vagyis gereblyével szűrik ki a homokból az otthagyott szemetet, üveget, papírt, megrágott szendvicseket és almacsutkákat.

A május 30-31-ére kitűzött megnyitóig már valóban csak az utolsó simítások maradtak hátra, még huzalok lógnak ki a leendő turisztikai információs központ padlójából, de már a teraszra kilépve látszik a nyugodt tó, és a napsütésben a horgászok árnya vetődik az új homokra.

A helyszíni sajtótájékoztatón Oláhné Surányi Ágnes polgármester elmondta, hogy a 2,26 milliárdos beruházás mintegy 70 százaléka uniós és állami támogatás, a többi önkormányzati finanszírozásból valósult meg. A több mint 17 ezer négyzetméteres homokos strandra ingyenes lesz a belépés, csak a napernyők bérletéért kell fizetni.

Megakadt, de újraindult az építkezés

Az éppen 10 éve, 2004 nyarán várossá lett Velence képviselőtestülete 2008-ban uniós pályázatot nyújtott be egy turisztikai projekt, a Velencei-tó Kapuja megvalósítására. A sikeres pályázat nyomán Velence mintegy másfél milliárd forintot nyert uniós forrásból, a teljes összeg az önkormányzati hozzájárulással együtt meghaladja a kétmilliárd forintot. A Velencei-tó Kapuja projekt ezzel a térség legnagyobb turisztikai jellegű beruházása.
A munkálatok 2010 nyarán kezdődtek el, és eleinte jó ütemben haladtak. A következő év nyarán azonban a mintegy 30 százalékos készültségi szinten leálltak, miután az építőipari kivitelezéssel megbízott K+K Bau Profil Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult.

A nehéz helyzetben a város képviselőtestülete a projekt befejezése mellett döntött, és megkezdődött a kivitelezés folytatására vonatkozó közbeszerzési kiírás előkészítése. Közel két év elteltével, a sikeres közbeszerzési eljárás nyomán az építkezés újraindult, immár új kivitelező, a Z-Pannon Kft. – ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorcium belépésével. Azóta minden az ütemtervben foglaltak szerint halad.

Tavaly augusztus óta, vagyis alig tíz hónap alatt a tíz elemből álló projekt minden egyes része az eredeti tervek szerint megvalósult, az építőipari kivitelezés napjainkra gyakorlatilag befejeződött.

A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében a Velencei-tó partján lényegében egy új városközpont jön létre. A Velencei-tó Kapuja projekt 10 fő elemből áll. A nagyközönség számára ezek közül a szabadstrand, a hozzá tartozó, mintegy 400 db ingyenes parkoló, a termálfürdőt a szabadstranddal összekötő parti sétány, a parti sétány két oldalát összekapcsoló kikötői híd, a megújuló kikötő, a Velence Korzó, a fedett és nyitott korzó, valamint a rendezvénytér és a rendezvényteremnek otthont adó központi épület lehet a legérdekesebb.

Velencén az ország egyik legszebb, legkellemesebb, gyermek- és családbarát szabadstrandja jön létre. Nem csak a strand lesz ingyenes, de a legalább félszáz kocsi parkolásáért sem kell fizetni. A fizetős és a nem fizetős parkolóhelyek száma a 800-at is eléri.

A sétány parkosított, kiülőkkel, virágzó cserjék sokaságával ékes környezetben fut végig a tóparton. Ehhez csatlakozik a Velence Korzó fedett, klimatizált belső és emeleti nyitott korzója.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.