Eltűnt a hajózó magyarok tizede az Adriáról

Tavaly tizedével kevesebb magyar hajó és turista fordult meg a horvát tengeri kikötőkben mint egy évvel korábban, de még így is a magyarok számítanak a 8. legjelentősebb hajósnemzetnek Horvátországban. Az első negyedév adatai azonban kedvezőbb képet mutatnak, bár a magyar vendégek száma nem változott, az ide érkezők a korábbinál több időt töltöttek az adriai államban - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője szerdán az MTI-vel.

Marin Skenderovic a tavalyi statisztikai adatokat ismertetve beszélt arról, hogy 2012-ben közel 11 ezer magyar turista 63,7 ezer vendégéjszakát töltött hajókon, s mindkét adat csaknem 10 százalékos csökkenést mutat 2011-hez képest.

A horvát Adrián a múlt évben 182 magyar bejegyezésű hajónak - közülük 120 motorosnak, 59 vitorlásnak és 3 egyéb vízi járműnek - volt állandó kikötőhelye, számuk 6,7 százalékkal mérséklődött. A tranzitforgalomban megforduló magyar regisztrációjú hajók száma 10,1 százalékkal 1627-re csökkent, közülük 981 motoros, 640 vitorlás és 6 egyéb vízi járműként kért kikötési engedélyt.

Az idegenforgalmi szakember hozzátette: a csökkenés ellenére a magyar még mindig a legjelentősebb hajósnemzetek közé tartozik Horvátországban. Az állandó hellyel rendelkező vízi járművek kategóriájában a horvátok, az osztrákok, a németek, a szlovénok, az amerikaiak, az olaszok és a britek után a magyarok a 8. helyen állnak, az ideiglenesen lehorgonyzó hajók esetében pedig a 10. hely a magyaroké.

Az Adriai-tenger horvát partszakaszán 98 kijelölt kikötő működik, ezekben összesen 14,4 ezer hajónak volt tavaly állandó kikötési engedélye, tranzitforgalomban pedig 181,6 ezer motoros vagy vitorlás jacht és egyéb vízi jármű fordult meg. Az összesített forgalom évről évre emelkedik, s tavaly 10 százalékkal 660 millió kunára (mintegy 25,5 milliárd forintra) nőtt a kikötőkben befolyt bevétel is.

Marin Skenderovic beszámolt arról is, hogy az év első három hónapjában szinte változatlan vendégforgalom mellett több mint 8 százalékkal nőtt a Horvátországot felkereső magyar turisták vendégéjszakáinak száma. Eddig közel 4,9 ezer magyar vendég 14,1 ezer éjszakát tartózkodott az országban, s csak márciusban 15 százalékos bővüléssel 8 ezer magyar vendégéjszakát jegyeztek fel a statisztikák.

Horvátországban az első negyedév kiugró emelkedést mutat a turizmusban, 15,7 százalékkal 225,2 ezerre nőt a turisták és 28 százalékkal 640 ezerre a vendégéjszakák száma. Mintegy 60 százalékkal bővült az osztrák és a német vendégforgalom, 30 százalékkal az olasz, és csak a francia, a japán és a lengyel vendégek létszámában van némi csökkenés - jegyezte meg Marin Skenderovic.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.