Idegenforgalmi befektetésekben látják a jövőt Parádon

A Mátra egyik kapujában, a Kékes alatt található Parádon idegenforgalmi befektetőket várnak.

A Parádból, Parádfürdőből és Parádóhutából álló nagyközség elsősorban a különleges vizeinek, a timsós és a kénes csevicéknek köszönheti a hírét. Csortos Béláné, önkormányzati képviselő, a Turizmus Online-nak elmondta, hogy 2011-ben gyógyvízzé nyilvánították a különleges parádi timsós vizet, amelyet - többek között - mozgásszervi, gyomor- és nőgyógyászati bántalmak kezelésére ajánlanak. Ezt szolgálja a Parádfürdői Állami Gyógykórház a szolgáltatásaival. Nemrég fejeződött be a turistákat kiszolgáló három csillagos Erzsébet Park Hotel teljes felújítása is, ahol strandot, illetve széndioxidos (mofettás) gyógykezelésre gázfürdőt létesítettek. Továbbra is népszerű a Cifraistálló, amelyben kocsimúzeum működik.

A felsoroltakra építve tavaly Parádon kiemelkedő eredményeket értek el a turizmusban. 2011-ben Észak-Magyarországon Szilvásvárad után Parádon töltötték a legtöbb vendégéjszakát a turisták, összesen 41 ezer 175-öt. A településen 25 fizető vendégszolgálat működik, emellett tizenkét motel és panzió, valamint egy három csillagos hotel várja a turistákat. Az önkormányzathoz 14 millió 410 ezer forint idegenforgalmi adó érkezett. 

Csortos Béláné véleménye szerint a lehetőségek adottak ahhoz, hogy további kedvező eredményeket érjenek el a turizmusban. Ennek szellemében az idei évre is olyan nagyobb programokat állítottak össze, amelyek vonzók lehetnek az érdeklődőknek. Május végén tartják a Parádi pünkösdölőt, a fürdői parkban és a Freskó kertben, ahol hagyományteremtő szándékkal lovasprogramot és szabadtéri színházat is rendeznek. Július második hetének végén kerül sor idén is a Palócnapra és ezzel egybekötött a Vadásznapra. Ezúttal az ősparkban 35 vadásztársaság képviselői főznek majd palóc népi ételeket, melyekhez kiváló borokat is kínálnak. Az "Étkek utcájában " egyébként kilenc környékbeli falu jellegzetes ételeit is kínálják. Ezenkívül lakodalmas menttel is színesítik a programot.

A falu értékeit mérlegelve az önkormányzat alig több mint féléve fogadta el Parádfürdő hosszabb távú fejlesztési tervét. Ennek megvalósítására szakmai befektetőket várnak. Emellett olyan összefogásban is bíznak, amely elősegíti gyógyturisztikai fejlesztéseket. A szakértői vélemények szerint a fejlesztési programban a kórház, az Ybl Miklós által egykoron tervezett szálló és Freskó étterem "hármasnak" kell egységet alkotnia. Ezek ugyanis elhelyezkedésükben, funkciójukban elválaszthatatlanok egymástól. Ugyancsak szükséges az egykori Károlyi-kastély hasznosítása is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.