Az orosz touroperátoroknak is hiányzik a Malév

Idei nyári menetrendjében Budapestre is emeli járatainak számát az Aeroflot. 

Az Aeroflot, amely a Malév kiesése óta egyedüliként repül a Budapest-Moszkva útonalon a korábbi heti 10 helyett 14 járatot közlekedtet majd hazánkba.

Az Oroszországi Touroperátorok Szövetségének (ATOR) napokban kiadott közlése szerint nemzeti légitársaságunk leállásával sok utas pártolt el Budapesttől, mivel az orosz légitársaság repülőjegyárai a Malévénál jelentősen magasabbak. A közlemény szerint az orosz utazási irodások bíznak abban, hogy az Aeroflot még a nyári időszak előtt versenytársat kap a Budapest-Moszkva viszonylaton.

Az egyik jelentős oroszországi beutaztató, az 1000 Út Utazási Iroda ügyvezetője szerint valóban nagy problémát jelent a Malév kiesése. Az utazási iroda utasforgalmának jelentős részét a Malév járatainak igénybevételével szervezte.

"Tapasztalataim szerint a MALÉV csődje óta eltelt idő alatt az orosz nyelvterületről érkező turisták utazási szokásai alapvetően megváltoztak."- mondta el lapunknak Baranov Alexander ügyvezető igazgató. "A Nyugat-Magyarországi régióban található gyógyüdülőhelyek forgalmát nem érintette jelentős mértékben a változás, mert a piac gyorsan átrendeződött: ezek a helyek a budapesti közvetlen járatok helyett bécsi érkezéssel könnyen megközelíthetők. A Budapest iránt érdeklődő vendégek elsősorban Bécsen és Pozsonyon keresztül érkeznek, ami nemcsak költséges, de kényelmetlen is, hiszen hosszú transzfereket kell igénybe venniük." - mondta.

A repülőjegyek magas ára miatt számos utas lemondta látogatását, más részük alacsonyabb kategóriájú szállodát választ, hogy ne lépje túl azt a keretet, amit az utazására szánt, árulta el az igazgató, aki szerint a jelenlegi körülmények mellett jelentős változás, forgalomnövekedés a jövőben az említett piacokról nem várható, így a magyar idegenforgalom jelentős szegmenstől esik el.

A Központi Statisztikai Hivatal februári adatain még nem látni visszaesést: idén februárban az Oroszországból érkező turisták összesen valamivel több, mint 24 000 vendégéjszakát töltöttek el, míg idén januárban a vendégéjszakák száma meghaladta a 67 ezret. A tavalyi februári 15 ezres vendégéjszakaszámhoz képest az idei második hónap eredménye a nehézségek ellenére 66 százalékos növekedést mutat, mellyel az orosz vendégek februárban a negyedik legtöbb éjszakát töltötték el hazánk kereskedelmi szálláshelyein.

Az Aeroflot nyáron nem csak hazánkba indít több járatot. Új desztinációként jelent meg a légitársaság nyári menetrendjében a kínai Guangzhou, ahova heti három alkalommal repülnek és Krakkó, heti négy járattal. Heti hét járat közlekedik Stuttgartba, Vilnius-ba, Dnyepropetrovszkba, Donyeckbe, Ogyesszába és Harkovba. Brüsszelbe közlekedő járatainak számát közel megduplázza (heti 14-re növeli) nyáron a légitársaság, gyakoriságot sűrít Zürichbe (7-ről 14-re), Frankfurtba (21-ről 28-ra), Münchenbe (14-ről 21-re), Oslóba (7-ről 14-re), Rigába (7-ről 14-re), Malagába (5-ről 7-re), Koppenhágába (7-ről 14-re), Nizzába (14-ről 16-ra), Havannába (4-ről 5-re), Szöulba (5-ről 7-re), Biskekbe (10-ről 12-re) és Szimferopolba (19-ről 28-ra).


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.