Kedvezménykártya is segíti idén a szilvásváradi turizmust

Folyamatosan nő a Szilvásváradot felkereső vendégek száma. 

Az ezerhétszáz lakosú bükki faluban kétezer szállásférőhely várja a vendégeket, közöttük két négycsillagos szálloda is, tudta meg lapunk Szaniszló László polgármestertől. 2011-ben a turisták megközelítőleg hetvenezer vendégéjszakát töltöttek el Szilvásváradon, ami jelentős előrelépés az egy évvel korábbihoz képest. A látogatok száma pedig tavaly elérte a 700 ezret a faluban és a Szalajka-völgyben. Közülük sok a visszatérő. Az önkormányzathoz 17 millió forint idegenforgalmi adó érkezett 2011-ben, ezt az állam további 25 millióval egészítette ki.

Szaniszló László elmondta, az önkormányzat úgy döntött, hogy idén januárban bevezeti a Szilvásvárad-Kártyát, mellyel a vendégéjszakák számát szeretnék tovább növelni. A faluban a szállóvendégek a kártya kedvezményeivel akár több ezer forintot takaríthatnak meg, attól függően, hogy hányféle szolgáltatást vesznek igénybe. A kártyával, amelyet a szálláshelyeken kapnak meg a vendégek, a helyi éttermek, a kiállítási- és a múzeumi belépők, a kerékpárkölcsönzők, wellness szolgáltatások áraiból kaphatnak engedményt a turisták. Emellett az önkormányzati parkolókat is jelentős kedvezménnyel használhatják.

A kártya bevezetésével januártól a helyi adórendeletet a kártyarendelettel kapcsolták össze Szilvásváradon. Ehhez sikerült megnyerni a szállásadókat és partnerre találtak a Szilvásváradi Idegenforgalmi Egyesület tagjainál is. A kártyahasználattal befolyó idegenforgalmi többlet adót a jövőben is fejlesztésekre fordítják.

Idén az önkormányzat saját forrásából negyven millió forintot költ Szilvásvárad központjában a Fő utcának a Szalajka-völgybe vezető részén járda- és parkolóépítésre, beállósáv létesítésére, valamint parkosításra is, mondta el Szaniszló László.  Nőtt a helyi idegenforgalmi egyesület költségvetése idén, továbbá többet szánnak marketingre és programok szervezésére.

Az önkormányzat azt is tervezi, hogy a 2009-ben megszüntetett Szilvásvárad-Putnok közötti vasúti szárnyvonal Szilvásvárad-csokvaományi szakaszát több százmillió forintos fejlesztéssel turisztikai célra hasznosítsa. Ez négy önkormányzat Szilvásvárad, Nagyvisnyó, Csokvaomány és Nekézseny összefogásával valósul meg.

Hagyományokra építve, kiemelt programként fejlesztenék tovább a lovas-turizmust is Szilvásváradon. Ezzel országosan is példát szeretnének mutatni, ami - kellő összefogással - , több milliárd forint felhasználását jelentené erre a célra. A felsoroltakon kívül még az idén pályázati támogatással kívánják fejleszteni a szilvásváradi TDM szervezetet.

Elkészült már a település 2012-es programterve is, tudtuk meg Dudás Tamástól, az önkormányzat turisztikai menedzserétől. Május végén tartják a Szilvásvárad Maraton Fesztivált, júliusban ismét lesz Lovasfesztivál és Pisztráng nap is. Az őszhöz Szilvanap, Szarvasgomba vadászat kapcsolódik. A Szilvásváradi Idegenforgalmi Egyesület március 15. és október 23. között szombatonként gyalogos- , vasárnaponként kerékpártúrákat is szervez.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.